EÜAŞ Genel Müdürü Şatıroğlu: "C ve D santralleri için hazırlanıyoruz”

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Nevzat Şatıroğlu, Afşin-Elbistan bölgesindeki 4 milyar 300 bin tonluk linyit kömürü rezervinin EÜAŞ için çok önemli olduğunu belirterek, “C ve D sahalarında yeni santraller için madencilik tarafından hazırlık içerisindeyiz” dedi.

EÜAŞ Genel Müdürü Şatıroğlu: "C ve D santralleri için hazırlanıyoruz”
EÜAŞ Genel Müdürü Şatıroğlu: "C ve D santralleri için hazırlanıyoruz”
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Nevzat Şatıroğlu, Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürlüğü tarafından, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası dolayısıyla düzenlen ağaç dikim etkinliğine katıldı.

Şatıroğlu, törende yaptığı konuşmada, Afşin-Elbistan bölgesindeki zengin kömür yataklarından elde edilen enerjinin ve ülke ekonomisine sağladığı katkıya vurgu yaptı. Genel Müdür Şatıroğlu, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri’nden bugüne kadar toplam 174 milyar kilovat saat elektrik üretildiğini söyledi.

EÜAŞ’ın elindeki kömür sahalarının yarıya yakınının Afşin-Elbistan bölgesinde bulunduğunu, dolayısıyla da bölgenin bir enerji üssü haline geldiğini kaydeden Genel Müdür Nevzat Şatıroğlu, şöyle konuştu:

“Bulunduğumuz bölge, zengin kömür yataklarının olduğu Afşin-Elbistan bölgesi. 4,3 milyar ton kömürü barındıran zengin bir kömür havzası. Ülkemizde 16 milyar ton civarında belirlenmiş kömür rezervi var. Bunların belirlenen 10 milyar tonluk rezervin ruhsatı EÜAŞ’ın elinde. Bu 10 milyar ton kömürün 4 milyar tonluk kısmı bu bölgede. Bu açıdan baktığımızda bölgenin bir enerji üssü olma konusunda önemini, elektrik üretimi konusunda yaptığı katkıyı asla yadsıyamayız. Buradaki faaliyetler, 1984 yılında başladı. Bugüne kadar da 1,3 milyar metreküp kazı yapılmış. 400 milyon tonda kömür üretimi yapılmış. Hali hazırda buradaki elimizdeki A, B, C, D ve E sektörlerinde 2 sahada faaliyet başlamıştı. Afşin-Elbistan A Termik Santrali, 120 milyar kilovat saat elektrik üretmiş, katkı sağlamış. Afşin-Elbistan B Termik Santrali de 54 milyar kilovat saat elektrik üretti. Bu havzadan ülke olarak 174 milyar kilovat saat elektrik enerjisini ülkeye kazandırmış durumdayız.”

Bölge insanını ve ekonomisini yakından ilgilendiren yeni termik santral çalışmalarına da değinen EÜAŞ Genel Müdürü Nevzat Şatıroğlu, kurumun hedefinde C ve D Sahasının ekonomiye kazandırılması olduğunun altını çizdi.

Yerli kömür yatırımlarının, enerjide dışa bağımlığı azaltma konusunda çok büyük önem arz ettiğini vurgulayan EÜAŞ Genel Müdürü Şatıroğlu, “Dışa bağımlığın azaltılmak anlamında kömür sahalarımızın önemi yadsınamaz. Son birkaç yılda yerlileştirme ve millileştirme çalışmaları ile Sayın Bakanımız Berat Albayrak Bey’in önderliğinde yerli kömür sahalarının özel sektöre, ülkemize kazandırılması projeleri kapsamında birçok sahayı işletmeye açmaya hazırlık yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi Afşin-Elbistan C-D sahalarında da yeni santral kurmak için madencilik tarafında hazırlıklar içerisindeyiz. Amacımız, ülkemizi enerjide dışa bağımlılıktan kurtarmak. Bu konuda ziyadesiyle kömür, rüzgar ve güneş kaynaklarımız var” ifadelerini kullandı.

EÜAŞ olarak milyonlarca ağacı toprakla buluşturduklarını ve yeşile önem verdiklerini dile getiren Şatıroğlu, “Ormanlarımız, ülkenin akciğeri konumunda. İnsanlarımızın da huzuru ve neşe kaynağı oluyor. Ülkemizde yeşil alanı her geçen gün artan ülkeler arasında yer aldı. Son 15 yılda 14 milyar ağaç dikilmiş. Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Türkiye’nin Yeşiline Yeşil Kat’ hedefi doğrultusunda biz de EÜAŞ ailesi olarak Türkiye’nin dört bir yanına yayılan santrallerimiz ve çevresinde ağaç dikim faaliyetlerine çok ciddi önem veriyoruz. Türkiye'nin dört bir tarafında, madencilik faaliyetlerini yaptığımız bütün sahalarda yeşile önem veriyoruz. Madencilik faaliyetlerimizin bittiği yerlerde, kömürleri aldığımız ve dekapaj yaptığımız yerlerde milyonlarca ağacı toprakla buluşturduk. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde başlatılan ağaçlandırma seferberliği çalışmalarına biz de EÜAŞ ailesi olarak büyük katkı veriyoruz. Bugün Afşin-Elbistan santrallerimizin bulunduğu bölgede düzenlenen etkinlikte Çoğulhan İlkokulu öğrencileriyle birlikte 3 bine yakın fidan diktik. Biz çevreyi gelecek nesillere daha güzel bir Türkiye bırakmak için koruyoruz. Biz, çevreyi çocuklarımız için koruyoruz” değerlendirmesini yaptı.

Afşin-Elbistan B Termik Santrali İşletme Müdürü Mustafa Has ise, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası dolayısıyla düzenlen ağaç dikim etkinliğini gerçekleştirdiklerini belirtti.

Programa, EÜAŞ Genel Müdürü Nevzat Şatıroğlu, EÜAŞ Genel Müdür Yardımcısı Mücahit Alkan, Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Rıdvan Tuncer, Maden-İş Sendikası Elbistan-Afşin Şube Başkanı Adil Bölükbaşı, işletme müdürleri, öğrenciler ve işçiler katıldı.

22 Mar 2018 - 16:51 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

20

Mehmet - Termik santral istemiyoruz. Güneş enerjisiyle çalışan güneş kollektörleri yapın. Temiz enerji istiyoruz. insan sağlığı herşey den önde gelir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
19

sefa - cumhurbaşkanımız diyor ya istanbulu biz almadan önce istanbullular maskeyle dolaşıyordu sormak isteri burdakiler insan değilmi sayın yetkililer bizi ölüme terketmeye sağlığımızla oynamaya hakkınız yok 2 tanesi yetiyorda aşıyor zaten havayı zehirlemeye

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
18

Saliha - Mutlaka termik santrallerin sağlığa olumsuz etkileri var. Filtre denen şey bacadaki kurumu tutsada duman gerçekten solunum yolları için zararlı. Yorumun birinde bu tip santrallerin eski teknoloji olduğu yazılmış. İyi ama yapılmak istenen yeni teknoloji santrallere de karşı çıkılıyor. Nükleer santrallere yani. Oysa dünyanın bütün ulkelerinde yüzlerce var. Asıl konu madem santrallerin pisliğini biz cekiyoruz, ekmeğini de bizim yememiz gerekir. Afsinlilerin bir olup tek bir yabancı dahi calistirmamasi gerek. Bu konuda uyanık olun lütfen ve elinizden geleni yapın. Hava kirliliği için de şu sobaların bırakılması ve doğalgaza geçilmesi gerekiyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
17

İbrahim Yalçın - Bakanlıklar ve brökratları Elbistan'a santral yapacaklarını çokça dile getiriyorlar.Lakin ÇED mevzuatı hiç yokmuş gibi konuşuyorlar. Mevcut santrallerin üstüne ÇED kanunu uygulanarak yeni hir santral yapılamaz.Yapmak isteyenin ÇED kanunu kaldırdım demesi gerekmektedir

Artık Elbistanda bu işler kolay olmayacak.Çünkü 32 yıl boyunca halk santralın tahribatlarını görmüş durumda.

Bundan sonra Devlet yada özel Elbistana yeni termik santralı ancak zor kullanarak yapılabilir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
16

Eski bir Elbistanlı - Sadece yakınıyoruz birşey değişmiyor,nasıl olsa oylar garanti seçimde yine gidip oyunuzu veriyorsunuz.Artık gerçeği görün

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
15

elbistanlı - eeee artık bizde Elbistan'ı terk etmeye hazırlanalım bari...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
14

Sadettin polat - Enerji sektöründe çalışan ve bölge halkından biri olarak bende yorumlarımı katmak isterim. Gelişmiş ülkelerin çoğunda termik santral terk edilmiş bir teknolojidir. İnsan ve çevre sağlığı açısından kanıtlanmış bir çok olumsuz etkisi var. Bizim devletimiz hala ısrarlarla termik santral diye diretiyor.Bu olaya milletvekilleri, belediye başkanları gibi halkın önde gelen insanlarının desteğiyle "dur" denilmesi gerekir.herşey para demek değildir. Eğer bu santraller kurulursa sağlımız elden gitti demektir. filtre olayına gelince. Filtre sadece kurum dediğimiz tanecikleri tutar,geriye kalan duman ise bizim ciğerlerimize dolar.o abartarak anlattıkları son teknoloji filtre sistemleri kısmen iş yapar.Elbistanın kış aylarındaki dumanı pisi zaten kendine yetiyor. Bu santrallerin kurulduğu yerlerde bölge halkında astım,koah,kanser türleri daha sık görülmeye başlar. Örneği çoğulhan ve alemdar kasabalarıdır,Araştırmaya açıktır bu söylemlerim.kısaca bu santraller kurulursa,bizim vay halimize...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
13

Ilk önce filtre - Filtre takılsin nerde devlet büyükleri duyun sesimizi !!!!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
12

Eylem!!!! - Artik yuruyus müdür baska bisey midir yapilmasi gerek elbistan halkinin cogu kanser izin verilmesin buna artik yeter ya hu!!!!!!

müjde gibi bir de bu haberi vermissiniz ölüm bu ölüm!!!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
11

DUMAN BAL - 25 KURUŞLUK BİR TAVUK YUMURTASININ VATANDAŞLARINDAN İTİBARLI OLDUĞU BİR ÜLKEDEN BAŞKA NE BEKLENİR YUMURTA MÜHÜRSÜZ SATILAMAZ AMA VATANDAŞIN ÖY U MÜHÜRSÜZ KABUL EDİLİR

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
10

Elbistanlı - Sayın Genel Müdürüm her şey iyi güzel de bu çevrede yaşayan insanların sağlığı ne olacak. Birazda bunlardan bahsetsek daha iyi olur.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
09

Mehmet aksoy - Sayın işletme müdürümüz ve diğer yetkkililere başarılar dilerim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
08

Coşkun kalender - Birilerinin cüzdanı kabarsın diye heva olan Afşin-elbistan

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
07

Afşin - Bu afşimin hali ne olaçak diyen yok külü yutan afşin arazi afşinden gider bütün hesabı afşinli öder mükafat elbistanısuçlumu bu afşin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
06

Elbistsnli - Iki tane actiniz yeter ankaraya acin bir tane tabi kodamanlar orda yasiyor burada sahipsiz bir halk var elekdirigi pahaliya kullanan sesi cikmayan bir halk var vurun kardasim tarlalara kirlilik parasi odeyen devlet halka ne imkan sunuyor bir gun elekdirik parasi gecikse kesme geliyor yeter su vatandastan elinizi cekin baska yerlere yapinda gorelim biz yasamak istiyoruz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
05

Vatandaş - İçine edin bakalım memleketin.yaşanacak hali kalmadı elbistanın.gelişmiş ülkeler güneşten elektrik üretsin biz hala termik peşinde koşalım.insan canı kadar ucuz bir şey yok bu memlekette

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
04

Serkan - C ve D ye hazırlanın ELBISTAN ı kanser ile kül ile susuzluk ile cayır cayır yakın İSTEMİYORUZ KARDEŞİM İSRAİL in filistini kuşattığı haksızlık neyse elbistan a var olan üniteler zaten facia kesinlikle yanlışınızdan bi an önce vaz geçin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
03

Elbistanlı - Acın açın a b c d e f g.....29 harfin hepsini açın. bizde geberip gidelim filtresiz santrallerle.uyan memleketim uyan.baska yerde olsa memleket ayağa kalkar biz uyuyalim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
02

Elbistan - Bolge halkinin sagligi ne olcak bide onu dusunseniz gayet iyi olacak elbistanda aksamlari komur kokusundan disari cikamiyoruz.heryil kanser hastaligi artiyor. Insan sagligi sizin icin onemli degil tabi

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51
01

Elbistanlı - Eğer A ve B santralları gibi C ve D kurulursa o zaman gaz maskeleri takıp dışarıya çıkarız. Kanser başta olmak üzere diğer çeşitli hastalıklara yakalıp, doktor doktor geziniriz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Mart 16:51