Elbistanlı Genel Cerrah Akın Tekin, dünya tıp tarihine geçti

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Miami şehrindeki Jackson Memorial Hastanesi'nde görev yapan Elbistanlı Genel Cerrah Dr. Akın Tekin çoklu organ naklinde tıp tarihine geçti.

Elbistanlı Genel Cerrah Akın Tekin, dünya tıp tarihine geçti
Elbistanlı Genel Cerrah Akın Tekin, dünya tıp tarihine geçti
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Bugüne kadar 500 ile 1000 arası organ nakli yaparak insanların hayatlarına dokunan Dr. Tekin’in başarı öyküsü, Erkan Tarhan’ın sunumuyla ‘Amerika’da Bir Türk’ adlı programla TRT Türk’te yayınlandı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Miami şehrindeki Jackson Memorial Hastanesi'nde görev yapan ve çoklu organ nakillerinde dünya çapında bir otorite olan Elbistanlı Genel Cerrah Dr. Akın Tekin, yaptığı başarılı organ nakilleri ile dünya tıp tarihine geçti.

Özelde Elbistan ve Nurhaklıların göğüslerini kabartan çalışmalara imza atan Genel Cerrah Akın Tekin’in, dünya çapında ses getiren hikayesi, TRT Türk kanalındaki ‘Amerika’da Bir Türk’ programında işlendi.

Erkan Tarhan’ın sunuculuğunu yaptığı programda, Dr. Tekin’in Elbistan ve Nurhak’tan Ankara’ya oradan da Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) uzanan kariyer yolculuğu konu edildi. Miami'de eski ve köklü bir hastanede görev yapan başarılı doktor Akın Tekin, 19 yıldır Amerika’da olduğunu belirterek, “Yaklaşık 19 senedir Amerika’dayım. Gece gündüz çalışıyoruz. Sevilmeden yapılacak bir meslek değil. Ben ayrıca seviyorum işimi. Bizimki çok kritik bir meslek. Karaciğer, incebağırsak nakli yapıyorum. Hastalarımız, ameliyat ve nakilden sonra normal yaşama dönüyorlar. Onlar bizi bu işi yapmaya teşvik ediyor” dedi.

En fazla 8 organın aynı anda nakledildiği operasyona katıldığını belirten Dr. Tekin, “Deniz subayı ve doktor olmak için Deniz Lisesi’ne girdim. Hacettepe Tıp Fakültesi’ni kazandım. Amerika’da mesleki anlamda bir şeyler yapmak istiyorum. Amerika’da 1 sene doktorluk imkanı ayarladım. Amerika öyle başladı benim için. Yaklaşık 11-12 sene cerrahi alanda eğitim yaptım. Şimdi de aynı ekiple devam ediyorum. Mutlu olmadan hiçbir şey yapmamak lazım. Başkalarına yardımcı olabildiğim için mutluyum. Burası transplantasyonda çok önemli bir merkez. Çalışanlar, tüm hayatlarını bu işe vermiş. 500 ila 1000 nakil ameliyatına girmişimdir. Biz, bir ekip olarak çalışıyoruz. Ekip olmadan başka türlü olması mümkün değil. En fazla 8 organın aynı anda yapıldığı nakiller var. Blok halinde yapılıyor. Çok nadir ameliyatlar bunlar. Dünyada belli merkezlerde yapılabiliyor. İlk nakil ameliyatımı da burada yapmıştım. Geceydi, çok zor geçmişti. Bunu unutmuyorum. Çok uzun zaman çalışıp gelmek istediği yere gelmek de mutluluk” şeklinde konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri’nde Türkiye’yi temsil ettiğini; ülkesi ve memleketi ile de bağlarını asla koparmadığını anlatan Dr. Akın Tekin, “Mesleki açıdan Türkiye’de olmama gerek yok. Türkiye, organ naklinde çok ileride. Tıpta çok iyi meslektaşlarımız ve büyüklerimiz var. Türkiye, özellikle karaciğer naklinde dünyada ilk 3’te. Akademik olarak Türkiye’de yaptığımız işler var. Amerika’da bu işleri çok fazla yapan insan yok. Benim burada olmam, başkalarının önünü açıyor. Ülkemizi burada temsil ediyoruz. Amerika’ya gelecek insanlara da yardımcı olmak için önemli bir görevdeyim. Ülkemi özlüyorum. Hiçbir zaman bağlarımı koparmıyorum. Her branştan bizden insanların yurtdışında olması lazım. Bu, Türkiye’ye veda değil. Ben buradayım, Türkiye orada diye düşünmedim.

Doktorun işi yardımcı olmak. Benim işim o. Eskiden bizim memleketimizde Elbistan’da, Nurhak’ta öyle hastane imkanları çok yoktu. Hastalar büyük şehirlere gelirdi. Biz de Ankara’da otururken evimizden misafir eksik olmazdı. Hastası, köylüsü, memleketlisi öyle büyüdük. Ülkeme ve meslektaşlarımıza sevgilerimi sunuyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Ekip arkadaşlarından Selma Hernandez, ailesinden birinin organ nakline ihtiyaç duyması halinde başvuracağı tek kişinin Dr. Akın Tekin olduğunu söyledi. Dr. Tekin’le çalışmaktan büyük keyif aldığını dile getiren Hernandez, “Uzun zamandır çalışıyorum. Kendini nasıl geliştirdiğini izledik. Çok uyumludur. Onunla çalışmak çok keyiflidir. Organ nakli konusunda en iyi uzman doktorlarımızdan ve tercih edilen cerrahlarımızdan biri. Ailemden birinin organ nakline ihtiyacı olsa geleceğim tek kişidir” dedi.

Yoğun Bakım Yüksek Lisans Doktoru Deanna Jhonson ise, “Dr. Tekin’le 4 yıldır birlikte çalışıyoruz. Kendisi hastanemizin organ nakli konusunda en iyi doktorlarından birisi. Hastalarla inanılmaz bir iletişimi var. Gerçekten çok iyi bir doktordur kendisi” ifadelerini kullandı.

22 Ağu 2019 - 12:06 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

21

fatih - böyle insanlar her zaman taktir edilecektir, güneşten gözü kamaşanlar eleştirilerine devam edeceklerdir...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
20

Saim - Allah yolunu açık etsin genç doktorumuzun başarılar diliyorum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
19

Dogan dogancancik - Elestirmek icin öncelikle

EN AZINDAN bu dr un dengine gelmen lazim ondan sonra elestirirsin, ha o da sana belki cevap verir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
18

Mehmet ŞAHİN - Dr. Akın TEKİN hocamı başarılarından dolayı kutluyorum,

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
17

DOGAN DOGANCAN - Fatih İSİMLİ YORUMCU TÜRKİYE ME ZERRE KADAR FAYDASI OLMAYAN İNSAN BENiM GÖZÜMÜ KAMAŞTIRMAZ,SEN RAHAT OL.

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 22 Ağustos 12:06
16

Ersin Erdem - Akın Beyin başarılı olup dünyaca tanınması için Amerika'yamı gitmesi gerekiyordu?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
15

DOGAN DOGANCAN - Dogan Dogancana cevap VEREN YORUMCU ARTIK ENTEL-DANTEL EDEBİYATINDAN VAZGECİP,BU DEGERLİ ÜLKEM İÇİN NE YAPABİLİRİM FELSEFESİNİ SAVUNSANIZ.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
14

DOGAN DOGANCAN - Fatih İSİMLİ YORUMCU ANTALYA AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÇOK KALİTELİ VE BAŞARILI ORGAN NAKLİ VE YÜZ NAKLİ AMELİYATI YAPILIYOR HABERİN VARMI?CANIM TÜRKİYE Mİ BU KADAR KÜÇÜK GÖRME SEVDASINDAN VAZGEÇSENİZ ARTIK.

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 22 Ağustos 12:06
13

DOGAN DOGANCAN - ARTIK VATANIN OLAN TÜRKİYE HİZMET VERSEN,ÇOK AMA ÇOK FAYDALI OLUP ÜLKENE ŞÜKRAN BORCUNU ÖDERSİN.

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 22 Ağustos 12:06
12

Elmabaalı - Memlekete gelde faydan olsun ne edek Amarihadaki adamı isterse babamın oğlu olsun zenginin malı züğürdün çenesini yorar derler gel ne duruyın Akın bey burda çalış

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 22 Ağustos 12:06
10

Elbistanlı - Müthiş bir özveri başarılarınızı hayranlıkla izliyorum ülkene dönmeni kesinlikle önermem

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
08

Doğan Doğancana cevap - Bunun entellikle ve ya herhangi bir felsefe ile alakası yok. Adam burada bir arkadaşın da yazdığı gibi apandisit ameliyatına mı girsin. ? Hayatında kaç kere yüksek lisans doktora ortamında bulundun bilmiyorum ama o yollar öyle üniversite bitirmek değil arkadaşım. Bir gecede 250-300 sayfalık kitabı sayfası sayfasına öğreniyor insanlar. Dediğim gibi git biraz düşün, sen felsefe yap. Neden beyin göçü var? Bence en doğrusunu yapmış. Önemli olan nerde kendini en iyi hissedip görevini layığıyla yapmaktır. Anladığım kadarıyla gurbet de çekmemişsiniz. Öyle kolay olmuyor kardeşim. Yer edince orayı sevince en önemlisi kafası da rahat olunca severek çalışıyor. Az gurur duymayı ve saygı duymayı öğrenelim, lütfen.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
07

DOGAN DOGANCAN - Elbistanlı YORUMCU CANIM TÜRKİYE MİN NERESİNİ BEGENMİYORSUN?SEN HİÇ YURT DIŞIDAN YAŞAMADIN GALİBA?!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
06

Faruk - Ingilterede son 10 yildir 40 yakin hastanelerden is alarak calistim,2 haftadir elbistandayim..sıkılıdım basiboluktan ,keyfilikten,olcusuzlukten bana da asistan hemsire olarak doktoruma katilmak duscek galiba..elbistanda ssk ya gitsem emin olun sinirden catliyorum isguzarlardan dolayi...havadan sallayanlara bir tavsiyem var,bir kac tv dizisinden etkilenerek milliyetcilik biraz sahtekarlik degilmi...once varsa cesaretiniz igneyi kendinize batirin sonra cuvardizi bqtiracak eleman bulursunuz toplum olarak zaten..ama igneyke baslayin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
05

Dr. Mhmd - Mesleğini en güzel şekilde yapan hastaların ve çalışanların sevgi ve övgüsünü kazanmış Kıymetli Doç. Dr. Akın Tekin Bey'i gönülden tebrik ederiz. Başarılarının devam etmesini ve tıp dünyasına tecrübesi, bilgisi, özverisi, insan sevgisiyle daha çok katkılar sağlamasını dileriz. Hürmetle Selam ederiz.

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
04

Ankara - Ne mutlu sizi yetistiren aileye ...Basarilariniz daim olsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
03

Fatih - Ağzı olan vatan severler konuşmuş,dünyada 1,2 merkez de çalışabilir yani... Buraya gelip senin apandisit ini mi alsin...adam 8 organ nakli yaptığından bahsediyor.... Buraya gelecek apandisit ameliyatı ile puan mi biriktirsin....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
02

ELBİSTANLIYIM - Gerçekten Elbistanımızdan böyle insanların çıkması gurur verici.Başarılarının devamını dilerim. İnşAllah gençlerimize òrnek olur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06
01

Doğan Doğancana cevap - Öyle yorum yapacağınıza bence öncelikle acaba neden Türkiye'de duymadı ya da Türkiye'deki hastaneler yeteri kadar özveri dedik böyle bir personeli neden ellerinde tutmadılar diye düşünmelisin. Emin ol ülke dışındaki birçok Türk doktorlarımız mühendislerimiz ve diğer meslek mensupları özünü tamamen koparmıyorlar. Sonuçta para için bile olsa gurbeti çekmek kolay değil. Sadece üzerinde yüzlerce kitap okuyup binlerce anatomik bilgiye sahip olan kişilerin yeterince değer görebileceği yere gidiyor mesleğiniz de mutlu olduğu yerde yapıp kaliteli bir doktor oluyor burada belki daha az fayda sağlayacaktı ama kendini geliştirebileceği yerde olduğu için nitelikli bir doktor olarak tanınıyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Ağustos 12:06