Elbistan’ın kotası 500 binden 450 bin tona düştü

Elbistan Şeker Fabrikası’nın 2017-2018 dönemi pancar kotası, geçtiğimiz yıla göre 50 bin ton düşürülerek 450 bin ton oldu.

Elbistan’ın kotası 500 binden 450 bin tona düştü
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan Şeker Fabrikası’nın 2017-2018 dönemi pancar kotası, geçtiğimiz yıla göre 50 bin ton düşürülerek 450 bin ton oldu.

33. kampanya dönemi için Elbistan’a 200 bin tondan fazla kota ayrılırken, geriye kalan kısım da Afşin, Göksun ve Tufanbeyli’deki çiftçiler tarafından kullanılacak. Elbistan’daki binlerce çiftçinin en büyük gelir kaynağından biri olan şekerpancarının ekim çalışmaları önümüzdeki aylarda başlayacak. Bu yıl üretilecek pancarın taban fiyatı ton başına 210 lira olacak.

Elbistan Şeker Fabrikası’nın geçtiğimiz yıl için 500 bin olarak belirlenen pancar kotası, 2017-2018 kampanya dönemi için 450 bin ton olarak açıklandı. Elbistan başta olmak üzere, Göksun, Afşin ve Tufanbeyli’deki ekim sahalarından da pancar alımı yapan Elbistan Şeker Fabrikası’nın bu kotası için 75 bin dönüme yakın alanda ekim yapılacak. Elbistan’daki ekim sahası ise 30 bin dönümün üzerine çıkacak. Polar düşüklüğü nedeniyle son 3 yıldır pancardan yana sıkıntı yaşayan Elbistan çiftçisi, kota rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Elbistan Ziraat Bölge Şefliği’nde işlemlerini yaptıracak. Çiftçiler, taahhüt sözleşmesi imzalayacak.

Elbistan’da üretilen pancarın şeker oranındaki düşüşle ilgili tartışma ve yargı süreci devam ederken Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan taban fiyat ise, ton başına 210 lira olarak uygulanacak. Ancak bu rakam, 16 polar için geçerli olacak. Çiftçiler ise, geriye dönük olarak bakıldığında sürekli bir düşüşün yaşandığı Elbistan’da 16 polar oranının yakalanamaması endişesini taşıyor. Sadece geçtiğimiz yıl 10 milyon TL kayıp yaşadıklarını belirten çiftçiler, sorunun kaynağı olarak laboratuarı görürken, konu yargıya taşındı. Elbistan Ziraat Odası da polar düşüklüğünün sebeplerinin tarımsal olarak sebeplerine ilişkin uzmanlarla çiftçileri buluşturdu.

Üreticilerin merakla beklediği şekerpancarı taban fiyatı Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanmıştı. Başbakan Yıldırım, partisinin grup toplantısında yaptığı açıklamada geçtiğimiz yıl 190 lira olan pancar fiyatının yüzde 10.5 artışla 210 liraya çıkarıldığını belirtmişti. Söz konusu rakam için yüzde 16 polar değeri baz alınacak. Polardaki 1 puanlık düşüş için bu rakamdan ton başına 13 lira düşüş yapılacak. Üretici, şeker fabrikasına teslim ettiği 16 polarlı pancar için 210 lira para alacak. Polar oranı 21’e çıktığı zaman da ton başına 275,62 TL alacak. Polar oranı 15’e düştüğünde ise çiftçinin alacağı para da 13 lira düşüyor. 15 polar için çiftçiye 196,87 TL ödeme yapılacak. Çiftçiler, en düşük rakamı ise 13 polar için alıyor. 13 polarlı olarak fabrikaya teslim edilen şekerpancarı için çiftçiye ton başına 170,62 TL ödeniyor.

Elbistan’da yetiştirilen pancarın geçtiğimiz yıla ait polar ortalaması ise 14-15 arasında değişiyor. Aynı durumun bu yıl da devam etmesi halinde Elbistan çiftçisi milyonlarca lira ekonomik kayba uğrayacak. Bu kayıp sadece çiftçiyi değil, Elbistan ekonomisini de büyük oranda etkiliyor. Doğrudan 50 milyon lira gibi bir girdisi bulunan şekerpancarı tarımının diğer sektörlerle birlikte ilçe ekonomisine 100 milyon liraya yakın katkı sağladığı biliniyor.

22 Şub 2017 - 15:26 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

Kahraman - Memlekette yönetim yok.

Konya bölgesi şaha kalktı .

Elbistan şeker gün geçtikçe batıyor.

Yoksa plan arsası üzerinemi?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 15:26
04

Genç çifçi - Allah razı olsun kaşıkla ver dozer le al diye buna derim yazık bu çifçiye pancar ekmeyenin 2000 bin ton kotası var eken köylünün 100 ton Allahtan revamı bu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 15:26
03

M.M. - PANCAR ÇİFTÇİSİNİN HALİ NE GÜNLERE KALDI. REFAHYOL HÜKUMETİ DÖNEMİNDE PANCARIN TONU 40 (kırk) LİRADAN 120 LİRAYA YÜKSELTİLMİŞ, 40 LİRA OLAN BİR TORBA ŞEKERİN FİYATINA DA ZAM YAPILMAYARAK YİNE ESKİ FİYATI OLAN 40 LİRADAN SATILMAKTAYDI. SİMDİLERDE İSE ŞEKERİN TORBASI 160 LİRA, PANCARIN TONU 160-170 LİRA YANİ BİR TON PANCAR PARASINA BİR TORBA ŞEKER ALINABİLİYOR. MAZOT, GÜBRE, İLAÇ V.B GİRDİ FİYATLARINA YAPILAN ZAMLAR DA EKİCİLERİN KESESİNDEN

. BİÇİM.ADALETİ BU MU DÜNYA!..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 15:26
02

MEHMET - Elbistanın kotası çoktan düşürüldü zaten..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 15:26
01

Mükremin - Çıkıp çiftçiyi şöyle destekledik falan diyecekler ve bizde alkışlayacağız.Cargil diye bir uluslararsı şirket için kota düşürülüyor,Konya için değil.Yani ülkemiz kaybediyor.Toprağına istediğini ekemeyen bir ülke olabilir mi? Her konuda serbest piyasayı savunan iktidarlar pancarda devletçi oluyorlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 22 Şubat 15:26