Elbistan’da hayat normale dönüyor

Elbistan’a içme ve kullanma suyu sağlayan Kaynarca mevkiindeki keson kuyulara karışan ve nüfusun yüzde 80’ini etkileyen norovirüs kaynaklı salgının ardından, şehir şebekesine temiz içme suyu verilmeye başlanırken, ilçede hayat normale dönmeye başladı.

Elbistan’da hayat normale dönüyor
Elbistan’da hayat normale dönüyor
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan’a içme ve kullanma suyu sağlayan Kaynarca mevkiindeki keson kuyulara karışan ve nüfusun yüzde 80’ini etkileyen norovirüs kaynaklı salgının ardından, şehir şebekesine temiz içme suyu verilmeye başlanırken, ilçede hayat normale dönmeye başladı.

Kaynarca Su Terfi Merkezi’ndeki keson kuyulara karışan kirli suyun neden olduğu ve ilk olarak çocuklarda ishal, kusma, karın ağrısı ile yüksek ateş şikâyetlerine neden olan norovirüs kaynaklı salgın, ilçede yaşayanların büyük bir bölümünün hastanelere akın etmesine neden oldu.

Salgının sebebinin belirlenmesinin ardından keson kuyuların olduğu bölgede kapsamlı bir inşa çalışması başladı. Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürlüğü ekipleri, Kaynarca Su Terfi Merkezi’ndeki keson kuyuların çepeçevre izole edilmesi için çalışma yaptı. Onlarca iş makinesi ve yüzlerce personelle Kaynarca mevkiini baştan sona kazan KASKİ ekipleri, keson kuyuların etrafını ise geçirimsiz olan kil tabaka ile kapladı. Keson kuyuların üst kısmından geçen ve 1960’lı yıllarda ilçenin elektriğini üretmek amacıyla yapılan kanalı da kapatan KASKİ, çevredeki diğer kaynak sularını da borularla uzak alanlara taşıdı. Çevreden geçen kanalizasyon borularını eksiz plastik borularla yenileyen ve yönünü de değiştirip uzak bir alana götüren ekipler, kirli alanları da kireç kaymağı ile kaplayarak, mikroplardan arındırılmasını sağladı.

Süper klorlama yapıldı

Elbistan’a içme ve kullanma suyu sağlayan ve bu suyun abonelere ulaştıran tüm şebeke ve depoların temizliği için süper klorlama yöntemi kullanıldı. Şebekeye yüksek dozda klor basılarak dezenfekte edilmesi sağlandı ve buralardaki su tekrar deşarj edildi, vatandaşlara da aynı şekilde evlerde ve işyerlerinde muslukları açarak, yüksek klorlu suyu deşarj etmeleri istendi.

Su kullanılabilir duyusu yapıldı

Elbistan ’da keson kuyular, depolar ve şebekenin temizlenmesinin ardından, alınan numuneler üzerinde yapılan tahlillerin ardından, şehir içme suyunun kullanılabilir seviyeye ulaştığı belirlendi.

Sağlık Bakanlığı ve Halk Sağlığı ekipleri, her işlemden sonra hem keson kuyulardan, hem de depolardan su numuneleri aldı. Yapılan tahlillerin ardından depolara verilen içme suyunun sağlık açısından herhangi bir sorun taşımadığı tespit edildi. 8 günden beri hazır su kullanan ve büyük zorluk yaşayan Elbistanlıların beklediği haber ise 2 Eylül 2016 Cuma günü akşam saatlerinde Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden geldi. Kahramanmaraş Halk Sağlığı Müdürlüğü, 2 Eylül 2016 Cuma günü saat 21.00’den sonra şebekeye verilen suyun 1 saat akıtıldıktan sonra içme ve diğer ihtiyaçlar için kullanılmasında sakınca olmadığını duyurdu.

Açıklamada, " Elbistan ilçesinde içme ve kullanma sularında gerekli önlemler alınmış ve yüksek düzeyde klor verilerek şebekelerdeki dezenfeksiyon sağlanmış olup 02.09.2016 tarihi saat 21.00 itibari ile musluklarına su ulaşan vatandaşlarımızın 1 saat akıttıktan sonra içme ve kullanmasında herhangi bir sakınca olmadığı halkımıza önemle ve saygıyla duyurulur” denildi.

Ancak, Elbistanlıların içme suyuna kavuşması, belirtilen saatlerde gerçekleşmedi. Şehrin yüksek noktalarında ve yüksek katlarda musluklara suyun gelmesi gece yarısını buldu. Birçok vatandaş, suların akmayacağını düşünerek çeşmeler ve pınarlardan su doldurmayı tercih etti.

50 tona kadar ücretlendirilmeyecek

26 Ağustos tarihinden itibaren, şehir şebekesinden su kullanamayan Elbistan halkı, aynı zamanda şebekenin temizlenmesi için sürekli suyu açık bırakmak zorunda kaldı. KASKİ yetkilileri de bu süre zarfında suların açık bırakılmasını ve ‘sular temiz, kullanılabilir’ anonsu ile duyuru yapılıncaya kadar suları akıtmaları istendi. Süreç içerisinde her abone aşırı oranda su tüketmiş olunca, KASKİ de aldığı karar ile 50 tona kadar olan su tüketimini faturalandırmayacağını duyurdu.

KASKİ, yaptığı duyuruda, “Elbistan ilçe merkezinde 26.08.2016 tarih ve saat 24.00 itibarı ile içme suyunda oluşan kirlilikten dolayı içme suyu kaynağı, depo ve şebekelerde yapılan dezenfekte çalışmalarından dolayı suların içilmemesi ve kullanılmaması ilan edilmiş olup, musluktan akıtılması istenmiştir. Söz konusu şebeke temizliği için boşa akıtılan su sebebiyle Elbistan sınırları içinde bulunan abonelerden, son okuma döneminden sonraki döneme ait su faturalarında 50 metreküpe kadar olan su tüketim bedelleri alınmayacaktır” denildi.

Hastanelerde hasta yoğunluğu sona erdi

Elbistan’da 26 Ağustos 2016 günü başlayan salgının ardından hastanelerde aşırı yoğunluk yaşanırken, gelen hastalara müdahalede yetersiz kalan sağlık ekipleri için il içi ve il dışından 216 sağlık personeli takviyesinde bulunuldu. Bu süre zarfında tüm aile hekimlikleri ve eczanelerde açık tutuldu. 24 saat esasına göre yapılan uygulamada resmi rakamlara göre 60 bin kişi tedavi gördü. Virüsün etkisini yitirmesi ile birlikte, koridorları dahi polikliniğe çevrilen hastanelerde yoğunluk sona erip, normal seviyelere düşmeye başladı.

03 Eyl 2016 - 13:54 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

11

zeynep budak - Ne hayat normale dondu arkadasm hala sularimiz yok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Eylül 13:54
10

saraykent - nerede normale dönüyor kardeşim kaç gündür perişan olduk. şeker okulunun biraz yukarısında oturuyoruz . 6 katlara sabah su verildi hala su yok hala su yok yeter artık bi çözümünü bulun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Eylül 13:54
08

Ahmet - Su gelmedi ki kullanalım.ne zaman gelecek.Yeşilyurt mahallesinde su yok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Eylül 13:54
07

Fatih - Ben Battalgazi de 5. Katta oturuyorum daha su akmıyor. Su olmayınca çoluk çocuk perişan. Acaba suyu yeterli derecede pompalamıyorlarmı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Eylül 13:54
06

guneslili - Saat kac oldu hala gunesli mahallesinde su yok bu nasil istir arkadas hani su verildiyse nerde bu su gorevlilere duyrulur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Eylül 13:54
05

ayse - Iyicetemizleyinsikkontoroledin..mümkünseeyerzahmetolmasacöptoplayin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Eylül 13:54
04

Omer sert - Hukumetden bir yetkili aciklama yapmiyor neden bu ceza birileri odemeli

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Eylül 13:54
03

muaz - bu kuyulara etraftaki ceyhan ve diger taraftan akan sularin karisma riski var ceyhanin icinden su alacaksin sular temiz diyeceksin bu kuyularin oraya acilmasi oradan sebekeye elbistana icme suyu verilmesi basli basina bi sorun sahlivi herzaman tehdit eder bu sorunun cozumu 5 yildan fazla zamandir ictigimiz pis sularin terfi istasyanona gelen kuyularin iptali alternatif kuyularla icme suyu saglanmalidir ayak altinda ceyhan suyunun pisliginin icine icme suyu kuyusu acacaksin oda temiz diye dayatip milkete icireceksin bu millette bunu yuttu afiyet olsun o kadar topluma acik piknik alanina giden gormeyen elbistanli yemeyi biliyosun bakip gormuyorsun ictigin suyun pompalarinin etrafini acimasizca futursuzca pisliyoruz geride cikip hak hukuk adalet durust ve temizlikten bahdediyoruz hem kel hem horozluk bizim toplumun fazgecilmesi tekrar pislenmeye salgina hazir ol elbistan pis sulari akarsularin tehdiki icinden kedon kuyu olursa piskikte pokta lagim evvel sanayi atigi icmeye devam edecegiz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Eylül 13:54
02

Misafir - Rezilligin daniskasi,utanmadan gidip ziyarette ediyorlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Eylül 13:54
01

Vatandaş - Müdürlerin kovulması yetmez şefleri ve bu işe bulaşmış herkesi kovun 57 bin kişinin sağlığı ile oynamak iki kişinin işi değil

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 03 Eylül 13:54

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439