Elbistan’da hava kalitesi 1 haftadır ölçülemiyor

Türkiye’nin en kirli havasına sahip yerleşim yerlerinden biri olan Elbistan’da hava kalitesi izleme istasyonundan 1 haftadır veri alınamıyor.

Elbistan’da hava kalitesi 1 haftadır ölçülemiyor
Elbistan’da hava kalitesi 1 haftadır ölçülemiyor
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Vatandaşlar, ilçedeki hava kirliliğinin, ölçüm istasyonunun filtre sistemlerini bile tıkayacak seviyeye geldiğini belirtirken, bakanlığın resmi internet sitesinde “Ölçüm istasyonundaki teknik bir hatadan dolayı veri alınamadığı için indeks hesaplanamamıştır” uyarısı yer alıyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait olan ve Malatya Caddesi’nde bulunan hava kalitesi izleme istasyonu, ‘teknik bir arızadan’ dolayı, 1 haftadır ölçüm yapamıyor. En son 11 Kasım 2017 günü saat 10.00 itibariyle veri girişi yapılan hava kalitesi ölçüm istasyonunda, 18 Kasım 2017 günü de dahil olmak üzere hiçbir şekilde değer kaydedilmedi. Türkiye’nin birçok noktasında yer alan hava kalitesi ölçüm istasyonlarının zaman zaman bu tür arıza durumuna geçtiği bilinse de; havası ‘sağlık alarmı’ seviyesinde kirli olan bir merkezdeki ‘teknik arızanın’ 1 haftadır giderilmemiş olması, farklı yorumlara neden oldu. Vatandaşlar, Özellikle akşam saatlerinde nefes almakta bile zorlanılan Elbistan’da hava kirliliği değerlerinin istasyon raporlarında yer almaması, farklı yorumlara neden oluyor. Hava kalitesinde baz olarak alınan PM10 değerinin kabul edilebilir sınırın katbekat üstünde çıktığı Elbistan’da bilgilerin son 1 haftadır açıklanmaması, bu değerlerin de aşıldığı şeklinde değerlendiriliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi İzleme Raporu’na en son girilen veriler değerlendirildiğinde Elbistan ilçe merkezindeki hava kalitesi, özellikle saat 17.00-18.00 ve 19.00 arasında ‘tehlikeli’ sınıflandırmasının da üstünde bir kirlilik düzeyine ulaşıyor. 7 Kasım’da ölçülen PM10 değeri, tehlikesi sınıflandırmasının tavan değeri olan 500’ün üzerine çıkarak 624’e ulaşırken; 9 Kasım’da ise 801 olarak gerçekleşti. En yüksek PM10 değerlerinin kaydedildiği tarihlerden biri de 10 Kasım oldu. 10 Kasım’da PM10 değeri, en fazla 794 olarak ölçüldü.

Elbistan’da eski Meteoroloji Müdürlüğü bahçesinde yer alan Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’nun daha iyi veri sağlaması için periyodik bakımının yapılması gerekiyor. Bu bakımların düzenli olarak yapılması, Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu’nun veri kalitesinin ve sürekliliğini sağlıyor. İstasyondaki tüm cihazların, kontrollerinin, bakımlarının, filtre temizliklerinin ve kalibrasyonlarının düzenli olarak gerçekleştirilmesi gerekiyor.

18 Kas 2017 - 14:54 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

08

Mehmet - Bu hükümet oy için herseyi yapıyor havayı temizleyecegine insanların sağlığı için tepki almamak için hava ölçme malinesi bozuk diyorlar..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Kasım 14:54
07

Mamili - Bir Kasım, Aralık ayı klasiği. Hava o derece kirli ki sonuçları açıklayacak cesaret bulamadıkları için her yıl bu zamanlar veri alınamaz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Kasım 14:54
06

Elbistanli - Elbistanin havası berbat ölçsen ne olur ölçmesen ne olur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Kasım 14:54
04

İskender - Bir uIusun uygarIık düzeyi, üzerinde yaşadığı toprakIarı ağaçIandırmasıyIa öIçüIür. Ağaç yok ki memlekette kirli hava temizlensin bu iş filtre ile olacak iş değil 1 doğalgaz iki ağaçlandırma...vesselam

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Kasım 14:54
02

Pamuk - Ölçüm makinasıymış biz soluduğumuz havayı ölçüyoruz merak etmesinler hem santralin verdiği zehir hemde kalorifer ve sobanın verdiği birleşince nolacak bunun için makinayı sorun etmeyin ölçmesede olur kat be kat fazla hava kirliligi şimdi kışın ısınmayı bahane edin ya bu santral yazlı kışlı zehirliyo bizi ......

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 18 Kasım 14:54