Elbistan’da 550 çiftçi, 10 bin dönüm hazine arazisi için başvurdu

Hazine'ye ait tarım arazilerinin üreticilere kiralanması projesinde Elbistan’da yaklaşık 550 çiftçi, 10 bin dönüme yakın arazi için başvuru yaptı. Ta...

Hazine'ye ait tarım arazilerinin üreticilere kiralanması projesinde Elbistan’da yaklaşık 550 çiftçi, 10 bin dönüme yakın arazi için başvuru yaptı.

Tarım ve Orman ile Çevre ve Şehircilik bakanlıklarının iş birliği yaparak yürüttüğü Hazine arazilerinin çiftçilere kiraya verilmesine ilişkin uygulamada başvuru süresi sona erdi. Ülke genelinde 3 milyar 400 milyon metrekare hazine arazisinin ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralanmasını kapsayan uygulamadan yararlanmak için 180 bin kişi başvuruda bulundu. En çok talep 14 bin başvuruyla Adana'dan geldi. Adana'yı 10 bin 200 başvuruyla Hatay, 8 bin 900 başvuruyla Konya, 8 bin 730 başvuruyla İzmir ve 7 bin 830 başvuruyla Muğla takip etti. Elbistanlı çiftçilerin başvurusu da hatırı sayılır bir rakama ulaştı. Elbistan’da hazineye ait 443 taşınmaz için yaklaşık 550 çiftçinin başvuru yaptığı bildirildi. Kiralanması talep edilen alanın büyüklüğü ise yaklaşık 10 bin dönümü kapsadığı belirtildi. Elbistan’da arazi toplulaştırması olan 22 mahallede ise satış ve kiralama işlemlerinin yapılmadığı kaydedildi.

Çiftçilere destek alabilme hakkı doğuyor

Çiftçiler de uygulama kapsamında 10 yıl süreyle kiralama sözleşmesi yapılabiliyor. 10 yılın sonrasında da sözleşme uzatılabiliyor. Araziyi satın almak isteyen üretici ecrimisil bedelinin yarısını ödeyerek arazinin sahibi olabiliyor. Satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi halinde yüzde 20, yarısının peşin ödenmesi halinde ise yüzde 10 indirim yapılıyor. Taksitli satışlarda ise 6 yılda 12 eşit taksitle ödeme imkânı sağlanıyor. Arazileri kiralayan çiftçi Tarım ve Orman Bakanlığı'nın verdiği tüm desteklerden faydalanabiliyor.

Rakamlar, Bakan Kurum tarafından açıklandı

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yaptığı açıklamada, Hazineye ait yaklaşık 3 milyar 400 milyon metrekare tarım arazisinin, ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden 10 yıla kadar kiralanmasını sağlayacakları uygulamaya başvuruların tamamlandığını söyledi.

Bu uygulamayla çiftçilerin tarımsal üretim destekleri gibi sözleşmeye bağlı haklardan yararlanmalarını ve sözleşmesiz kullanımdan kaynaklanan ihtilafların giderilmesini amaçladıklarını vurgulayan Bakan Kurum, şöyle konuştu:

“Bu düzenleme yaklaşık 218 bin çiftçimizi kapsamaktaydı ve 180 bin çiftçimiz bu tarihi fırsattan yararlanmak için başvuruda bulundu. Böylece yüzde 82 gibi yüksek bir oranda başvuru gerçekleşmiş oldu. En çok talep 14 bin başvuruyla Adana'dan geldi. Adana'yı 10 bin 200 başvuruyla Hatay, 8 bin 900 başvuruyla Konya, 8 bin 730 başvuruyla İzmir ve 7 bin 830 başvuruyla Muğla takip etti. Yapılan başvurular, Milli Emlak birimlerince değerlendirilmeye başlandı ve gerekli şartları taşıyan vatandaşlarımızdan 3 bininin kiralama işlemleri tamamlandı. Diğer başvurular da hızla değerlendiriliyor. İşlemler en kısa sürede sonuçlandırılacak."

Başvuruların değerlendirilmesi yöntemine ilişkin de bilgiler aktaran Bakan Kurum, “31 Aralık 2017 tarihinden önce en az 3 yıldan beri tarımsal amaçla kullanımın idarece tespit edilmiş olması, başvuru tarihi itibarıyla kullanımlarının halen devam etmesi, ecrimisil borcunun bulunmaması şartları aranıyor. Şartları taşıyıp taşımadıkları ile kullanımın devam edip etmediğine ilişkin olarak Milli Emlak birimlerince mahallinde gerekli tespitler yapılacak. Kira bedelleri, cari yıl için belirlenen ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden hesaplanacak ve bu bedellerin tahsilatı hasılat dönemine göre yapılacak” ifadelerini kullandı.

07 Ara 2018 - 12:46 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

mehmet bey - yazık gerçekten gelecek nesillere hiç birşey bırakmayalım sırada mera ve yaylalar var

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Aralık 12:46
02

Elbostanlı - Bu yorum yapan arkadas ne demek istiyor anlasilmadi. Iyi bir uygulama ne var bunda sırf Ak Partiye muhalefet olacagim diye iyi yapilan uygulamalarida elestirmesi dusundurucu. Ayrica biz hukumetimizden memnunuz. Herkes isine baksin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Aralık 12:46