ELBİSTAN ORMANA KAVUŞACAK

Kahramanmaraş İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak, Elbistan genelinde 17 bin 500 dekar alanın ormanlaştırılması için mera komisyonuna başvurduklarını söyledi.

Kahramanmaraş İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak, Elbistan genelinde 17 bin 500 dekar alanın ormanlaştırılması için mera komisyonuna başvurduklarını ancak, 8 bin 200 dönüm için izin çıktığını ifade ederek, 2010 yılı içerisinde bu alanın 2 bin 500 dekarlık kısmındaki çalışmaları tamamlayacaklarını söyledi.

İl Çevre ve Orman Müdürü Hüseyin Çanak, Taşburun Köyü civarında sürdürülen çalışmaları yerinde inceledi. İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sırrı Demir ile birlikte çalışmaları inceleyen, toprak işleme ve teraslama işlemlerini yerine getiren kooperatifin yöneticilerinden bilgi alan Hüseyin Çanak, Elbistan'da çok büyük bir projeyi hayata geçirdiklerini belirterek, yapılan çalışmaların tamamen profesyonel olduğunu kaydetti.

Elbistan'ın ve Elbistan halkının ormana, yeşile olan hasretlerini çok iyi bildiklerini belirten Çanak, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Burası başlangıçta mera alanı idi. Elbistan'ın ise başlangıçtan beri orman alanına özlemi vardı. Bununla ilgili olarak bilhassa il genel meclisi üyelerimiz çok ısrarcı olmaları nedeniyle, buraya girdik ve çalışmalara başladık. Ancak, baktığımızda buranın tamamı mera alanı idi. Biz normalde 17 bin 500 dekar alanı önerdik. Mera komisyonu tarımsal araştırmadan gelip incelediler ve belli bir alanı uygun görmediler. Bize verilen alan 820 hektar yani 8 bin 200 dönüm. Bizim projemiz tamamen 8 bin 200 dönüm alanı kapsıyor. Bu sene 2010 yılında biz 2 bin 500 dekar alanda çalışma yapacağız. Yani bu sene içerisinde 2 bin 500 dekar alanda çalışmaları tamamlayacağız. Konunun aciliyetine binaen bir tarımsal kooperatife işi verdik. Güçlü bir kooperatif, taşeronları ile birlikte çalışmaları sürdürüyor. Bu sene hızlı bir şekilde yapacağız."

2010 yılında 300 bin fidan dikeceğiz:

Elbistan'da başladıkları çalışmaların kısımlara ayrıldığını vurgulayan Çanak, 2010 yılının son iki ayı içerisinde 2 bin 500 dekar alanı ağaçlandıracaklarını ve bu alana 300 bin adet fidan dikeceklerini söyledi.

Çanak, "Elbistan'da iki dozer çalışacak ve ardından ekskavatör gelecek. Ekskavatör teraslama işlemlerini yerine getirecek. Çok taşlı ve dik yamaçlarda ise insan gücü ile çalışma olacak. Orman alanı belirlenen alanların tamamının etrafı dikenli tellerle çevrilecek. Tahminen 4 kilometre kadar servis yolu yapılacak. 2010 yılı içerisinde tahmini olarak 300 bin adet fidan dikeceğiz. Fidanlar genelde sedir, karaçam, ardıç, bunun yanında müsait olan alanlara Ocak ayında badem dikeceğiz. Ahlat ağaçları dikeceğiz, badem ağaçları ise sosyal köycülüğe yönelik olarak dikilecek ağaçlardır. Burada bazı alanlarda boylu fidanlar dikeceğiz. Çünkü buranın bize veriliş amacı erozyon önlemedir. Normalde her yıl 40-50 ton civarında badem tohumu atıyoruz, il müdürlüğü olarak. Bu seneki çalışmaların bir kısmını da buraya kaydırmış olduk. Toprağın uygun olduğu, yamaç olmayan yerlerde badem dikeceğiz. Proje tamamlandığında 3 milyondan fazla fidan dikilmiş olacaktır. Biz ormanlaştırma çalışmalarını profesyonel olarak yapıyoruz ve yüzde 90 oranında başarı ile çalışıyoruz" diye konuştu.

Elbistan'da yeni projelerimiz var:

Elbistan'da orman alanı için tahsis edilen 8 bin 200 dekar alanın yanı sıra yeni projeler içinde çaba harcadıklarını ifade eden Hüseyin Çanak, şöyle konuştu:

"Elbistan'da Büyükyapalak Kasabası civarında da çalışmalarımız var. Oradaki arazilerde şuanda mera olarak görülüyor. Eğer oranın belli bir kısmı mera alanından çıkartılabilirse, orada da bu tür ağaçlandırmayı düşünüyoruz. Bu anlamda yeniden bir müracaat daha var. Köşk köyü köy tüzel kişiliğinden muhtarlar geldi, onlarda ağaçlandırma istiyorlar. Arkadaşlarımız baktılar o alanın da tamamı mera olarak görülüyor. Mera komisyonuna yazacağız, komisyon uygun gördüğü taktirde belli bir alanında ağaçlandırma yapabileceğiz. Tabi bu çalışmalar önümüzdeki yıllara kalacak. Ama bu bir başlangıç, inşallah önümüzdeki yıllarda daha geniş alanlarda çalışmalar yapacağız.

Ormanlaştırma çalışmaları için Kahramanmaraş Milletvekilimiz sayın Avni Doğan ve Elbistan Belediye Başkanı sayın Durmuş Küçük bize destek oldular. Elbistan İl Genel Meclisi Üyelerimiz ise bu konuda çok ısrarcı davranarak, çalışmaları takip ettiler. Kendilerine teşekkür ediyorum."

Demir: Elbistan hayaline kavuşuyor

İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sırrı Demir, ilçenin en büyük hayali olan orman çalışmalarının başladığını söyledi. Demir, Elbistan'ın orman alanlarına kavuşması için başlatılan çalışmalarda kendilerine destek olan ve emeği geçen herkese çok teşekkür ettiklerini belirterek, yeni alanların ormanlaştırılması için yaptıkları çalışmaların süreceğini söyledi.

01 Oca 2012 - 00:00 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

Murat KAĞAN - Ağaçların dikilmesi kadar ağaçların sulanması otların temizlenmesi şart.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Ocak 00:00
05

YUSUF DEMİR - proje acil yanından uygulanırsa çok güzel olur.emeyi geçen herkese teşekkür ederim.yeşil elbistan hayalimizde.....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Ocak 00:00
04

marastube - NİHAYET ÖZLEMİM GERÇEKLEŞTİ!!

ORMAN HAYATTIR

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Ocak 00:00
03

ahmet hüdai ulutürk - emeği geçen herkese teşekkürler,benim en büyük hayallerimden biri lütfen sadece haberlerde kalmasın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Ocak 00:00
02

MURAT - Bu toprak çok verimli kırmızı toprak.Ne olmaz ki Yeter ki emek verilsin.Geç kalan güzellik olur.

Yetkililerin herkesin ağaçlarımıza duyarlı olması şart.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Ocak 00:00
01

Murat KILINÇ - ...........yapamadıklarını Sırrı Dayı yapıyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 01 Ocak 00:00

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439