Elbistan Belediyesi’ne Selçuklu ve Oğuz boyu motifli yeni logo

Elbistan Belediyesi uzun zamandır kullandığı logosunu değiştirdi.

Elbistan Belediyesi’ne Selçuklu ve Oğuz boyu motifli yeni logo
Elbistan Belediyesi’ne Selçuklu ve Oğuz boyu motifli yeni logo
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan Belediyesi uzun zamandır kullandığı logosunu değiştirdi. Ulu Cami, Şar Dağı ve termik santral siluetinin kullanıldığı eski logoyu meclis kararıyla değiştiren belediye, bundan sonra Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan sekiz köşeli yıldızın olduğu, geniş ve bereketli toprakları simgeleyen Oğuz boyu Bayat Tamgasının olduğu ve kırmızı renklerinin hâkim olduğu yeni logoyu kullanacak.

Elbistan Belediyesi yeni logosunun kullanımına cuma günü yapılan meclis toplantısından sonra başlandı. Komisyon tarafından da incelenen yeni logo, 100 ayrı çalışmanın içinden seçildi. Elbistan’ı en iyi şekilde simgeleyecek çalışma üzerinde karar kılınarak meclis gündemine geldi. Logo çalışması sırasında Elbistan’ın tarihi, kültürü, doğal özellikleri gibi öğeler dikkate alındı. Elbistan’ın en iyi algılanmasını sağlayan unsurlardan biri haline gelen Selçuklu ve Dulkadiroğlu Beyliği Sembollerinin ön plana çıkarıldığı yeni logoda, renk seçimine de dikkat edildi. Bereket, verim, sağlamlık, güvenilirlik, rahatlık, dayanıklılık, basitlik ve dostluk gibi kavramları sembolize etmenin yanı sıra, Açık fikirliği, yardımseverliği, heyecan, yenilik, hareket, değişim ve dönüşümü simgeleyen kırmızı seçildi.

'Kadim Şehir' ifadesinin de kendini bulduğu Elbistan Belediyesi'nin logosunda Dulkadiroğlu Beyliğine ait bir simge de yer aldı. Elbistan Belediyesi'nin yeni logosu rakipleri arasından elenerek son haliyle meclis toplantısının gündemine getirildi. Meclis üyelerine en ince ayrıntısına kadar anlatılan yeni logo oy çokluğu ile kabul edildi. Artık resmi ve resmi olmayan bütün yazışmalarda, flama, pankart, tabela, afiş gibi görsel unsurların yanında, yeni logonun kullanılacağı bildirildi.

17 May 2019 - 18:04 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

17

KEREM - Kırmızı renk kullandınız diye, artık diğer seçim de garanti Başkan.Logodan çok devlet bayrağına benzemiş.Elbistan halkı adına verilen kararlarda daha yaratıcı çözümler üretmelisiniz dayatıcı olmamalı.Less is more sayın Başkan Sade bir logo yeterdi.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
16

sevgi aktaş - gayet güzel olmuş yeni belediye logosu turan selçuk lu ana rengi turkuaz mavidir onu belirtmek istedim.. oğuz boyu tamgazı yorum suz bayat boyu tamgasını kulanma nedenini acıklarsanız size yorum yapan herkese cevap vermiş olursunuz .. oguz boyu bozok konundan olan boy akrabadır kardeş amca çocukları sonucda... sayğılar bir elbistanlı olarak hayırlı ugurlu olsun hakımızda

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
15

HÜSEYİN ALBAY - 1996 yılında kıbrısta türk bayragını indirmeye çalişan rum un,gönderden vurularak indirilmesini hatırlıyorumda,nerden nereye geldik.27 türk adası nı işgal eden rumlardan,ege deki 16 adanın rumlar tarafından silahlandırılmasına,avrupa parlementosu gibi uluslararası bir kıta temsilcilerinin birlik toplantılarındaki hakaretlere ve türk bayrağının yırtılmasına. .bundan sonrasını düşünmek dahi istemiyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
14

Cem - Ben Beğtili boyundanım ne olacak şimdi. Bende kendi boyumun semboli olsun isterim. Bu işler bu şekilde çözümlenemez, çünkü çok farklı simgeler semboller var. En doğrusu elbistan'a sembol olan bir yer yada objeyle birlikte güzel bir grafik çalışması yeterli olacaktır. Tabi kırmızı ve beyaz mutlaka olmalı.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
12

Elbistan Sevdalısı - Merhaba arkadaşlar, Elbistan Belediyesi tarafından alınan logo değişikliği kararına ilişkin birşeyler yazmak istedim.

Öncelikle belediyelerin bu tarz konularda karar alma, ilçeleri tanıtma gibi görevleri olduğunu Belediye Kanunundan biliyoruz ve belediye olarak ihtiyaç ve gereklilik duyulduğunda da zaten yapılması gerekmektedir. Ancak alıman bu logo değişikliği kararına ilişkin birkaç eleştirim olacak:

1. Elbistanımızın Belediye tarafından yapılması çözülmesi temel sorunlarına odaklanması gerekmektedir. Peki nedir bunlar? İmar yol su kanalizasyon gibi altyapı sorunları, çevre ve çevre sağlığı, temizliği ve katı atık gibi sorunlar belediyenin tanıtımdan önce çözmesi gereken bailıca sorunlardır. Zira logo değiştirmekle şehir değişmez, şehri değiştirirsiniz ondan sonra logo değişikliğine ihtiyaç duyulur ve daha iyi tanıtım amaçlı logo değiştirilir.

Gel gelelim 2 inci eleştiriye. Hadi varsayalım ki logoyu değiştirmek istediniz ve değiştirme kararı aldınız. Yeni belirlediğiniz logo Elbistanı ne kadar tanıtıyor? ben bu logoyu altında Elbistan Belediyesi yazısı olmadan gördüğümde burası Elbistan olabilir diyebileceğim birşey göremedim.Türkiye'nin önemli akarsularından biri olan ceyhan nehrinin doğduğu, tarımın çok elverişli olduğu, bir tanesi FİLTRESİZ olsada binlerce Elbistanlının ekmek kapısı ve Türkiye'nin önemli bir enerji kaynağı olan Termik santrallerin olduğu, tarihi ulucami mizin de olduğu görsel bir logo olmasını beklerdim. (Eski logoda bunlardan bazılarının olduğunu biliyorum ama daha da güncelleştirilip genişletilebilirdi). Yeni logoda yer alan simgelerin anlamları özel ve çok değerli ona bir eleştirim yok. Sadece tanıtım olarak Elbistanı tanıtmadığını düşünüyorum.

Son olarak, başka belediyelerde uygulama olarak gördüğüm ve hoşuma giden birşeyi söylemek istiyorum. Belediye bu tarz görsel konularda vatandaşa birden fazla seçeneğin olduğu bir anket ile vatandaşında fikrini almalı. Sadece aklıma gelen bir örnek vereceğim. Denizlide meydana dikilecek bir horoz heykeli için ilgili belediye vatandaşlara anket yaptı ve görüşlerini sordu. En cok oy alanı da seçti. Gayet hoş bir davranış olarak algılandı vatandaşlar tarafında. Kararda paylarını olacaklarını düşündü ve yüksek katılım sağlandı. Bizim logoda da yapılabilirdi ama bildiğim kadarıyla yapılmamış. Belki bundan sonraki projelerinde belediye bunu da bir seçenek olarak görür ve elbistanlılarında fikirlerini alır. (kent meydanı yada pınarbaşı gibi cevre düzenlemelerine ilişkin projelerde).

Saygılar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
11

kaf - EVET BÜYÜK DÜŞÜNMEK LAZIM BÜYÜK TÜRKİYE GÜÇLÜ ELBİSTAN

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
10

Dulkadirli - Ben yerinde bir karar olarak görüyorum. Yeni başkan geleceğin elbistanını ince ince örüyor. Herkes rahat olsun ve geriye yaslanıp gürbüzü seyretsin. Yıldızı İsrail bayrağıyla karıştırmayalım. Bu Selçuklu yıldızıdır. Bayat boyu ise dulkadir beyliğinin kurucu hanedan boyudur. Diğer arma sönük ve basitti. Bu il hüviyetinde estetik ve tarihi olmuş. Elinize sağlık.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
09

Cengizhan - Hayırlı olsun, Elbistan’ın Oğuz’ların bayat boyundan geldiğinin ifade edilmesi adına güzel bir nişane olmuş, düşünüp emeği geçenlerden Allah razı olsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
08

elbistan - 1-logo dediğin basit ve akılda kalıcı olur

2- arap alfabesindeki vav harfinin logoda işi ne biz arapmıyız?

3- logo seçiminde keşke halkada sorulsaydı ankey yapılsaydı halk seçseydi

4-ellbistan halkının logoyu begenip begenmediğine dair anket yapılsın sonuçları görelim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
07

vatandaş - Elbistsnda avşar boyuda beğdillide gayet çok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
06

Temel Özatay - Elbistan belediyesinin yeni logosu konusundaki düşüncelerim;

1-) Oğuzların Bozok kolunun Bayat boyuna ait damga kullanılmış ancak Dulkadiroğulları beyliğini kuranların Oğuzların yine Bozok kolundan olan Afşar boyundan olduğuna ilişkin kaynaklar da var. Hatta bazı kaynaklar Dulkadiroğulları beyliğinin Avşar,Bayat ve Begdili Türk boylarından oluştuğunu belirtir. Bu durumda sadece Bayat boyunun damgasının alınmasını doğru bulmuyorum. Dulkadiroğlu beyliğinin bayrağına bakmalı derim.

2- Bir taraftan Türk boyundan geldiğini gösteren damga kullanılırken diğer yandan arapça harfinin logoya alınmasına anlam veremedim. Burası Türkiye okup Arap harfinin üstelik de logo da kullanılmasına karşıyım.

3-) Logo Elbistan yazısı olmadan tek başına Elbistan'ı anımsatmalı. Şar dağının eteğinde, ceyhan nehrinin kaynağında kurulmuş, ülkemizin 4.büyük ovasina sahip ve ayçekirdeğinde söz sahibi olan Elbistanımızı; Ay çiçeği, nehir,dağ ve/ veya ova motifleriyle bezenmiş sarı ve mavi renklerinin ağırlıklı olarak kullanıldığı, yarışma sonucu hazırlanıp halkımızın oylarıyla belirlenecek bir logonun daha iyi temsil edeceği kanaatimdeyim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
05

thıs ıs emmınız - selcuklu motiflerinin kullanılması guzel ama mevcut logo uzerine bunlar eklense daha güzel olurdu begenmedim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
04

Vatandas - Belediyemizin ve memelektimizin tek eksigide buydu soylenecek coksey varda yapacak bsy yok

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
03

Hasan - Millet aç, Belediye borç batağında ama tek derdimiz belediye logosu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
02

Elbistanlı - bu logo özgün bi çalışma değildir '' karesi belediyesi'' logosuna bakın anlarsınız kopyala yapıştır keşke özgün bir çalışma yapsalarmış

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04
01

Müneccim - İnanamıyorum harika!! bir logo,baktığınızda hemen aklınıza Elbistan geliyor.Bu logoyu Elbistan için düşünen dehayı! kutluyorum.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 18:04