EDH’de Uyku Apnesi Laboratuarı yeniden hizmete başladı

Elbistan Devlet Hastanesi’nde obstrüktif uyku apne sendromu ya da halk arasında bilinen adı ile uyku apne sendromunun tedavisi için kurulan Uyku Apnesi Laboratuarı yeniden hizmete başladı.

EDH’de Uyku Apnesi Laboratuarı yeniden hizmete başladı
EDH’de Uyku Apnesi Laboratuarı yeniden hizmete başladı
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan Devlet Hastanesi’nde, uyku sırasında yineleyen üst solunum yolu tıkanmaları ve buna eşlik eden kan oksijen değerinde azalma ile karakterize bir sendrom olan uyku apnesi sendromu tedavisinde en ileri teknolojinin kullanıldığı Uyku Apnesi Laboratuarı yeniden hastalara hizmet vermeye başladı.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Denizhan Kıvanç Yılmaz, uyku apnesi sendromu belirtileri gösteren hastaların, 1 gece laboratuarda misafir edildiğini ve vücuduna takılan elektrotlarla takip edildiğini belirtti.

Uyku Apnesi Laboratuarı’ndaki işlemleri anlatan Yılmaz, “Uyku apnesi sendromu tanısından şüphelendiğimiz hastalarımıza randevu veriyoruz. 1 gece burada misafir ediyoruz. Hastalarımız bir gece burada uyuyorlar. Burada uyumadan önce hastamıza çeşitli elektrotlar takıyoruz. Kameramızın monitöründen de içeride teknisyenimiz takip ediyor. Burada hastalarımıza herhangi bir can acıtıcı bir işlem yapmıyoruz. Sadece elektrotları takıyoruz. Mikrofonumuz var. Görüntü kayıtlarımız var. Hastayı gözlemliyoruz. Hasta burada 1 gece misafirimiz oluyor. Sabaha karşı uyandıktan sonra evine yolluyoruz. Biz daha sonra hastamızın monitör kayıtlarını, elektrot kayıtlarını inceliyoruz teknisyen arkadaşımızla beraber bilgisayar ortamında. Akne ya da hipopne dediğimiz solunum durması, azalması gibi olaylar var mı buna göre takip ediyoruz. Daha sonra hastalarımızı raporluyoruz” dedi.

Hastalarda uyku apnesi sendromu teşhisi konulan hastaların tedavisi için de basınçlı maske kullandığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Deniz Kıvanç Yılmaz, “Eğer hastalarımızda uyku aknesi sendromu tanısı koyarsak, şüphemiz oluşursa, bu tanıya erişirsek, hastamızı tekrar çağırıyoruz. Dolayısıyla hastamız bize ikinci kez misafir oluyorlar. Bu sefer artık hastalarımızın tanısını koymuş oluyoruz, tedavi kısmına geçmek için bu hastalarımıza sibap dediğimiz maskeleri takıyoruz. Hastamız yine burada yatıyor ve biz onların yüzüne basınçlı maskelerden takıyoruz. İçeride teknisyen arkadaşlarımız bu basınçlı maskelerin basınç oranlarını hastanın en rahat olabileceği şekilde ayarlıyorlar. Amacımız bu maskeler doğrultusunda hastanın uykusunu en kaliteli bir şekilde, en efektif bir şekilde geçirmesini sağlamak. Bu şekilde hastamızın basınç değerini buluyoruz. Sibap dediğimiz basınç veren aletlerimizin daha sonra raporlamasını yapıyoruz.

Hastamız bu raporla beraber SGK’ya gidiyorlar ve basınçlı cihazlarını alarak, evde kendileri de gece kullanmaya başlıyorlar. Tabi biz bu süreçte hastalarımıza desteğe devam ediyoruz. Hastalarımız bu cihazlarda bir sorun olduğunda tekrar bize başvuruyorlar. Gerektiğinde kullanımda zorluk yaşarlarsa tekrar gelip burada misafir edebiliyoruz. Ama öncelikle yaptığımız şey hastalarımızı bir gece misafir edip, uyku apnesi sendromu olup olmadığını tespit etmek, eğer varsa da ikinci gece misafir edip titrasyon dediğimiz basınçlı makine ayarlarını yapmak” bilgilerini aktardı.

Uyku apnesi sendromunun, önemli ve sinsi bir hastalık olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Herkesin bu konuda duyarlı olması lazım. Çünkü toplumda çok sık atlanan bir hastalık, ihmale gelmeyen bir hastalık. İlerleyen zamanlarda solunum yetmezliği, kalp yetmezliğine yol açabiliyor ve hasta o vakaya geldiği zaman iş işten geçmiş olabiliyor. Tedavisi şansımız zorlaşıyor. Her hastalıkta olduğu gibi bunda da erken tanı ve tedavi çok önemli. Eğer hastalarımızda gece horlama varsa, bunu yakınları takip eder. Hasta bunu pek bilmez. Gece uykuda nefes durması şikayetleri oluyorsa özelikle burada yakınlarının ifadeleri çok önemli. Gündüz hastaların uykuya dalma durumu varsa bu hastaların mutlaka uyku apnesi sendromundan şüphelenmemiz lazım. O zaman buraya uyku laboratuarına davet etmemiz lazım. Özellikle obez hastalarımızda, boynu kısa kalın hastalarımızda bu hastalık çok sık görülüyor. Tedavisi basınçlı maske ile oluyor. Teşhis ve tedavisi biraz zahmetli oluyor. Biz burada can acıtıcı bir işlem yapmıyoruz. Onları sadece gözlemliyoruz, elektrotlar takıyoruz. Hastamızın uykusunu daha konforlu geçirmesini sağlıyoruz. Böylece hastanın ileride oluşabilecek kalp yetmezliği, solunum yetmezliğine kadar giden çeşitli durumları engellemeye çalışıyoruz” ifadelerinde bulundu.

Elbistan Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Akif Türk ise, Uyku Apnesi Laboratuarı’nda 1 doktor ile 3 deneyimli personelin görev yaptığını kaydederek, “Burası hastanemizin uyku laboratuarı burayı daha öncede aktif olarak kullanmıştık. Fakat göğüs hastalıkları uzmanımızın daha önceden olmaması ve gerekli sertifikaların bulunmaması nedeniyle tekrar faaliyete geçirilememişti. göğüs hastalıkları uzmanımız Denizhan Beyin gerekli sertifikaları tamamlamasıyla birlikte burayı tekrar aktif hale getirdik. Burada bir doktor arkadaşımız ve 3 deneyimli personel eşliğinde hastalarımızı uykuları esnasında gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.

Laboratuarın kapasitesinin gerektiğinde 4 kişiye çıkarılabileceğini hatırlatan Başhekim Türk, “Gerek hafta içi olsun gerek hafta sonu vereceğimiz randevularımızla hastalarımızı uyku esnasında gözlemliyoruz. Burada hastalarımızdaki uyku bozukluklarının tanısını koymuş olacağız. Buranın kapasitesi 2 kişi. Ama gerektiğinde halkımızdan gelen talep doğrultusunda bu kapasiteyi 4’e çıkarabiliriz. Burada uyku bozukluklarının hem nörolojik hem kulak burun boğaz hem de göğüs hastalıklarını ilgilendiren taraflarının hepsini tanısı konuş olacak bu laboratuar sayesinde. Bunların bazıları cerrahi tedavi, bazıları medikal tedavi ile tedavi edilmiş olacak. Bundan sonra da hastalarımız uyku bozuklukları tanısı almak için şehir dışına çıkmamış olacak. Halkımıza hayırlı olsun” dedi.

23 Mar 2019 - 18:24 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.