Dumlupınar: “Tarım arazileri yok oluyor”

Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, son 25 yılda 2 Kahramanmaraş büyüklüğündeki tarım arazisi yok olduğunu söyledi.

Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, yaptığı açıklamada tarım alanlarının her geçen gün azalmasına dikkat çekti. Sanayi kuruluşlarının mutlak tarım arazilerine yapılması, çeşitli kamu yatırımları ve farklı sebeplerle tarım arazilerinin tarımsal amaç dışında kullanımına izin verilerek sürekli bir şekilde azaldığını söyleyen Dumlupınar, tarım arazilerinin ülkenin geleceği olduğuna vurgu yaptı.

Dumlupınar, TUİK verilerine göre 1990 yılında 27.8 milyon hektar olan tarım arazilerinin 2016 yılında 24.7 milyon hektara gerilediğini, 3 milyon hektarlık bu düşüşün tamamına yakınının tarla bitkileri yetiştiriciliği yapılan alanlarda meydana geldiğini, bu hızla giderse geleceğimizi kendi elimizle ipotek altına alacağımızı bildirdi.

Kahramanmaraş’ın toplam tarım arazisinin 472 bin hektar olduğunu bu rakamın 6.5 katı bir tarım arazisinin amacı dışında kullanıma açıldığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Kahramanmaraş Şube Başkanı Doç. Dr. Ziya Dumlupınar, “Tarım arazileri yeniden üretilebilen bir nesne değildir, suçlu aramıyoruz, ancak herkesi sorumlu olmaya davet ediyoruz” dedi.

Büyük ova tarımsal sit alanlarının, tarım arazilerinin korunmasında oldukça önemli bir adım olduğunu ve bu uygulamayı sonuna kadar desteklediklerini kaydeden Dumlupınar, “Bilindiği gibi büyük ova tarımsal sit alanları bakanlar kurulu kararıyla ilan ediliyor. Şuan ülkemizde 49 ilde 141 büyük ova tarımsal sit alanı olarak ilan edilmiştir. İlimizde Elbistan Ovası, Kahramanmaraş Ovası, Türkoğlu Ovası ve Narlı Ovası olmak üzere 4 adet büyük ova tarımsal sit alanı bulunmaktadır. Tarım alanlarını yasalar değil, bizler korumalıyız” diyerek açıklamasını tamamladı.

10 Mar 2018 - 17:25 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

Misafir - Bu gazetede yazılanları gerçekten bu k.maraş şube başkanı kimseden korkmadan açıkcamı konuşmuş helal olsun yani keşke gelip yapalak ve çevre köylerdede konuşsa 3 sene yeni yapılacak termik santralinde çalışmak için torunlarının ve ondan sonraki nesillerin hayatını karartmaya çalışmazlardı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Mart 17:25
05

Serkan - Kalealtı sulama birliği nezaman devreye tekrardan girecek çiftçi olan topraktan zarar ediyor kaybolan bi kenarda dursun mühendis bey tarlalar susuz kıraç oldu çiftçi her yıl sekerpancarı ayçiçeği ekecegi tarlaya aktar dönder bugday ekiyor oda zararına maksat tarla boş kalmasın evinin kışlık ihtiyacı ya çıkoyor ya çıkmıyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Mart 17:25
04

Vatandaş - Elbistan ovası inşaat alanına döndü.Santrallerde yapılınca ova bitecek, Ceyhan kurulacak.Birşeyler yapın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Mart 17:25
03

ELBİSTANLI - Sayın başkan Kahramanmaraş ta ne kadar tarım arazisi yok oldu; bu gün Afşin-Elbistan bölgesinde A ve B Termik Santralleri binlerce dönüm 1. sınıf tarım arazisini açık sistem kömür çıkarma alanlarına dönüştürerek Türkiyenin 4. Büyük ovasını bitirdi. Bu da yetmezmiş gibi 2 adet özel firmaya 1. Yapalak Köyü civarında 2. si Til Köyü civarında Termik Santral izni çıkarılıyor. Bu alanlar la mücadele edelim. Kolay gelsin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Mart 17:25
02

Gocmen zobasi - Tarimin gelismemesinin sebebi bu mudur müdür bey?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Mart 17:25
01

Gocmen zobasi - Eeee müdür bey, makaminiz cevap verme milletin isini yapma makami, buyrun sahne sizin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 10 Mart 17:25