Dev sulama projesinde bir adım daha atıldı

Yaklaşık 500 milyon metreküp su toplama hacmine sahip olan Adatepe Barajı’ndan alınacak suyu Elbistan ve Afşin’deki kurak topraklara ulaştıracak olan 1. ve 2. Etap Basınçlı Sulama Sistemi inşaatları sürerken, Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürlüğü yeni bir ihale daha yaptı.

Dev sulama projesinde bir adım daha atıldı
Dev sulama projesinde bir adım daha atıldı
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Toplam 3 etaptan oluşan ve bugüne kadar 2 etabının yapım ihalesi düzenlenerek, inşaat çalışmaları başlayan sulama projesinde, birinci etabın müşavirlik hizmetleri için ön yeterlilik ihalesi gerçekleştirildi.

Birinci etap projenin tamamlanmasıyla, Afşin’e bağlı Deveboynu, Anzorey, Esence, Hüyüklü, Nadır, Erçene, Çağılhan, Alimpınar, Ördek, Kötüre, Gerger, Altaş, Yazıdere, Ortaklı ve Kabaağaç mahalleleri tarım arazileri sulanacak.

Proje ile birlikte bölgede halen tarımı yapılan bitkilerin veriminin artacağı, yeterli suyun zamanında bulunabilmesi yani temin garantisinin olması koşulları sağlanacak. Sulama Projesi tamamlandığında çiftçi gelirlerinin artmasından dolayı ekonomik ve sosyal bakımından da bölge daha çok gelişecek. Proje, 2017 birim fiyatları ile ülke ekonomisine yıllık 30 milyon TL katkı ve 18 bin kişiye istihdam alanı sağlayacak. Birinci etap projenin maliyeti ise 241 milyon 558 bin TL olup 2019 yılı sonunda tamamlanması hedefleniyor.

Adatepe Barajı

Adatepe Barajı’ndan alacağı su ile 54 bin 120 dekar araziyi sulayacak 1. etap basınçlı sulama sisteminin inşaat çalışmaları sürüyor. 2. etaba ait ihale 17 Şubat 2016 tarihinde yapıldı. Dev projenin Elbistan’ı ilgilendiren bölümü olan 3. etap yapım ihalesinin de yakın bir tarihte yapılması bekleniyor.

Bölgenin en büyük barajı olan Adatepe Barajı, Elbistan Ovası’nda yer alan 315 bin 540 dekar arazinin sulama suyu ihtiyacını karşılayacak. Barajda tutulan suyun sulama alanındaki sahalara ulaştırılması için de 3 etap olarak sulama kanalı inşa edilecek. 54 bin 120 dekar arazinin sulanmasını sağlayacak basınçlı borulu şebeke inşaatını kapsayan Adatepe Sulaması 1. Kısım İnşaatı ihalesi 23 Haziran 2015 tarihinde gerçekleştirildi ve söz konusu projenin temeli de 16 Ekim 2015 tarihi itibariyle atıldı. Projenin en az 320 milyon TL’ye tamamlanması bekleniyor.

Adatepe Sulaması 2. Kısım İnşaat ihalesi ise, Ceyhan Nehri’nin batısında kalan bölümü kapsıyor. Burada Elbistan ve Afşin ilçemize bağlı birçok yerleşim alanlarındaki tarım arazileri suya kavuşmuş olacak. Projenin Elbistan ayağını ilgilendiren 3. Kısım ihalesi ise, Ceyhan Nehri’nin doğu kısmından başlayıp Elbistan’a bağlı Büyükyapalak Mahallesi’ne kadar olan alanı kapsıyor.

21 Eyl 2017 - 12:47 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Halim yavuz - Sayın yetkililer purtuya ne zaman su gelici

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Eylül 12:47