Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan B Termik Santraline kömür sağlayan Çöllolar Kömür Sahası'nda yaşanan göçüğü yerinde inceledi. Alış, yaptığı değerlendirmede, ''Aslında bir nevi afet, belki 2-3 günden beri bu civarlarda yaşanan deprem hadisesinin tetiklediği bir şeyde olabilir diye düşünüyorum'' diyerek, kayan toprak ve kömür tabakasının 20 ila 30 milyon metreküp arasında olduğunu söyledi.
Çöllolar Kömür Sahası'nda 1 kişinin ölümü, 8 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan göçüğün ardından bölgeye gelen EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, Afşin-Elbistan B Termik Santrali Müdürü Alper Özcan, AEL İşletme Müdürü Süha Dinç ve Park Teknik yetkilileri ile birlikte sahayı gezerek, bilgi aldı.
Yaşanan göçüğü afet olarak nitelendiren EÜAŞ Genel Müdürü Halil Alış, ''Hafta sonu gece 03.00'da başlayan ve daha sonra 15-20 dakika süren depreme benzer bir olay, heyelanda tam değil, yaklaşık 2 kilometrelik bir alanın olduğu gibi çökmesiyle başlayan bir hadise yaşandı. Aslında bir nevi afet, belki 2-3 günden beri bu civarlarda yaşanan deprem hadisesinin tetiklediği bir şeyde olabilir diye düşünüyorum. Maden teknolojisine baktığınızda aslında firmanın gereken her şeyi yaptığı gözüküyor, iç dökümler zamanında yapılmış. Tabi araştırılacak, bilirkişiler gelecek, ODTÜ'den profesörler gelecek. Maden sahası için danışmanlık hizmeti veren Almanlar ile de görüşüyorlar, onlarda büyük ihtimalle gelecekler. Sonuçta böyle bir olay gerçekleşti, olayın boyutunu ancak yerinde görünce fark edebiliyorsunuz. 1.5-2 kilometrelik bir alanın olduğu gibi çökmesi ile meydana gelen üzücü bir olay. Bundan daha fazla yaşam kaybı olabilirdi, Allah'a şükretmek lazım''
Açık kömür işletmelerinde bu tür kazalar ve göçüklerin yaşanabildiğini dile getiren Halil Alış, şunları söyledi:
''Açık işletmelerde bu tür olaylar oluyor. Geçmişte de Kışlaköy sahasında bir göçük yaşandı. Şuanda çöken alanın yaklaşık 20 ila 30 milyon metreküp büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Kesin sonuçlar etraflı incelemeler sonucunda anlaşılacak. Şuanda savcılık soruşturma başlattığı için Afşin-Elbistan B Termik Santraline kömür akışı olmuyor. Sonuçta hayat devam ediyor. Bu olayı 1 ölü birkaç yaralı ile atlatmak Allah'ın bir lütfü diyorum. Savcılığın bir an önce incelemeyi tamamlayıp, santral stok sahasına kömürün akışının sağlanması gerekli. Sonuçta burası Türkiye'nin en büyük kömür santrali. 1440 MW'lık santralin bir şekilde çalıştırılması gerekli. Şuanda stok sahasında 500 bin ton kömür var. Ama takviye edilmezse bu azalır.''
Santralde elektrik üretimi sürecek:
Afşin-Elbistan B Termik Santralinin Ağustos 2009'dan beri Çöllolar Kömür sahası'ndan çıkarılan kömür ile elektrik ürettiğini belirten Alış, santralde elektrik üretiminin devamı için gereken tedbirlerin alınacağını kaydetti.
Bu amaçla gerekli çalışmaları yaptıklarını ifade eden Alış, şöyle konuştu:
''Yani şuanda biz firma ile görüştük. Firma savcılığın incelemesi bittikten sonra bir yol yapacak. Sahadan kömürü kamyonlarla buraya taşıyacak. Çünkü bant yolları çalışamayacak durumda ve halende kaymalar devam ediyor. Bir şekilde kaymanın tamamen duracağı noktaya kadar banda bir şey yapılması mümkün değil. Sonuçta konveyör bantta da çökmeler olmuş ve yerini değiştirmiş. Bu nedenle kömür nakli şu aşamada kamyonlarla yapılacak. Biliyorsunuz aslında Çöllolar'da kömür üretimi başlayana kadar 2009 Ağustos ayına kadar 4 yıl boyunca kömür AEL'den geldi. Sonuçta biz temin ettik. Mutlaka gerekli tedbirleri alacağız. Sonuçta emre amade olan Afşin-Elbistan A'daki 2 grup ve Afşin-Elbistan B'deki 4 grubu emre amade tutacağız inşallah. Enerji üretiminde bir sıkıntı olmayacağını tahmin ediyoruz ve zaten onun için çalışıyoruz.''
Yaşanan göçükle ilgili herhangi bir ihmal olup olmadığı yönündeki soruyu da cevaplandıran Halil Alış, ''Tam araştırmalar yapılmadan bunları konuşmamak lazım. Gerek bu yöre insanında, gerekse Türkiye genelinde paniğe neden olabilir. Bu söylentilere çok fazla prim vermemek lazım. Öncelikle teknik incelemenin yapılması lazım. ODTÜ'den profesörler grubu geliyor. Firmaya danışmanlık hizmeti veren kömür sahasındaki şev açıklıklarının 21 derece olması gerekliliği kabul edilmişken, Alman firmasının verdiği desteklerle danışmanlık hizmeti ile 16 derecelik bir şev açısı ile çalışılıyor. Yani emniyet daha da artırılarak çalışılıyor. Ama buna rağmen bu türden bir olayı afet diye nitelenebilir. İnceleme bir başlasın bitsin. Burada alınacak en önemli tedbir, iç dökümün zamanında yapılmasıdır. Kömür aldığınız yerlerin kaymasını önlemek için desteklemek lazım. Buda yapılmış gibi gözüküyor. Yani ben bir ihmal olacağını tahmin edemiyorum, çünkü sonuçta ihmalin neticesinde en büyük zararı şirket çekecektir. Şirket bu büyük kütleyi temizleyecek. Belki kömür kaybı olacak. Belki tedbirsizlik var mı ona bakılacak'' diye konuştu.
Sayın Genel Müdürüm hani şubat ayında işçi alımı yapacaktınız.Sözünüzde durmadınız.bölge halkıda seçimde sözünde durmayacak.