CHP Kadın Kolları’ndan ‘İstanbul Sözleşmesi’ açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Elbistan Kadın Kolları Başkanı Vijdan Karpınar, İstanbul Sözleşmesi’nin kırmızı çizgileri olduğunu belirtti.

Parti binasında açıklamalarda bulunan Karpınar, kadın haklarının uzun yıllar yalnızca kağıt üzerinde var olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de sosyal devlete ve adalete, ekmek gibi, su gibi ihtiyaç duyduğumuz günlerden geçiyoruz. Bugün ülkemizin her köşesi işsizlik, yoksulluk, adaletsizlik ve şiddet ile kaynarken, siyasi iktidar yangına benzin dökecek kadar kontrolünü yitirmiş kararlar alıyor. Bunun en akıl almaz örneğini de, İstanbul Sözleşmesi üzerinden kadınlara yönelik başlatılan sistematik saldırılarda görüyoruz. Cumhuriyetimizin ilan edildiği tarihten bu yana, kadınlar olarak elde ettiğimiz tüm haklar bir çırpıda elimizden alınmak isteniyor” dedi.

İstanbul Sözleşmesi’nin uygulanması durumunda birçok kadın cinayetinin önüne geçileceğini vurgulayan CHP Elbistan kadın Kolları Başkanı Vijdan Karpınar, şöyle devam etti:

“Biz kadınlar elde ettiğimiz haklarımızı bugün hayatın her alanında yaşamak istiyoruz. Erkek egemen iktidar ise hukuken kazanılmış haklarımızı gasp ettiği yetmiyormuş gibi, şimdi de bu hakları tamamen ortadan kaldırmak istiyor. 2011 yılında imzalanan ve kadına yönelik şiddete karşı devletin atması gereken adımları temel alan İstanbul Sözleşmesi, bugün uygulanıyor olsa birçok kız kardeşimiz yaşıyor olacaktı. Birçok kadın evde ekonomik şiddet görmeyecekti; psikolojik şiddete uğrayıp susmayacaktı ve hatta bu yüzden hayatına son vermeyecekti. İstanbul Sözleşmesi, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete karşı devletin yapması gerekenleri içeren hukuki bir belgedir.”

Sözleşmenin, kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olabilmesi için var olduğunu anlatan Karpınar, “Birilerinin iddia ettiği gibi İstanbul Sözleşmesi yuva yıkmıyor. Sözleşme, bir ailede şiddet gören kadın varsa erkeğin cezalandırılması gerektiğini söylüyor. Hiçbir dine ya da kültüre aykırı kurallardan bahsetmiyor; çünkü tüm kadınların şiddetten korunmasını amaçlıyor. Sözleşme; kadınların beyanı nedeniyle erkekleri delilsiz olarak cezalandırmıyor. Sözleşmeye göre kadının beyanıyla yalnızca kadın için acil koruma tedbirleri alınması öngörülüyor. Türkiye’de boşanmalar aile içi şiddet ya da anlaşmazlık nedeniyle gerçekleşiyor; yine birilerinin iddia ettiği gibi İstanbul Sözleşmesi’nde boşanma kavramının geçtiği ya da ima edildiği tek bir satır yok.

Sözleşme toplumu cinsiyetsizleştirmiyor; aksine hiç kimsenin cinsiyetinden ötürü ikinci sınıf insan muamelesi görmemesini teminat altına alıyor. Erkekler, İstanbul Sözleşmesi’nden rahatsız değil; eşine, sevgilisine ya da hiç tanımadığı bir kadına şiddet uygulayan, katleden, tacizci, tecavüzcü erkekler rahatsız. Kısacası; İstanbul Sözleşmesi, rengi, dili, dini, kılık kıyafeti, dünya görüşü ne olursa olsun tüm kadınların şiddet görmemesi için var. Kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olabilmesi için var.

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 1 Aralık 1923 yılında İzmir’de yaptığı bir konuşmada “Bir toplum, cinslerden yalnız birinin yüzyılımızın gerektirdiklerini elde etmesiyle yetinirse, o toplum yarı yarıya zayıflamış olur. Bizim toplumumuzun uğradığı başarısızlıkların sebebi kadınlarımıza karşı ihmal ve kusurdur” diyor. Biz, bu sözün söylendiği tarihten 97 yıl sonra ülkemizde kadın erkek fırsat eşitsizliğini tartışıyoruz; İstanbul Sözleşmesi’ne yönelik saldırılarla mücadele ediyoruz. Demokrasiyi ortadan kaldırmak isteyen, Cumhuriyet değerlerine savaş açan bu erkek egemen iktidara karşı mücadelemiz artarak devam edecek ve kazanan mutlaka biz olacağız.

İstanbul Sözleşmesi’nin öngördüğü hakların, en temel insan hakları olduğunu ve insan haklarının asla tartışmaya açılamayacağını kaydeden Karpınar, açıklamasını, “Cumhuriyet Halk Partisi Kadın Kolları olarak, ülkemizde tüm kadınlar haklarını tek tek öğrenip savunana kadar sokak sokak gezeceğiz, anlatacağız, dertleşeceğiz. Haklarımızdan asla geri adım atmayacağız. Kadınların ölmeyeceği, öldürülmeyeceği; hayatın her alanında daha fazla yer alacağı bir geleceği hep birlikte inşa edeceğiz. Bugün neredeyse her gün bir kadının öldürüldüğü, tacize, tecavüze ya da farklı şiddet türlerine maruz kaldığı ülkemizde İstanbul Sözleşmesi, bizim kırmızı çizgimizdir. Bu çizgiyi aşanı, sözleşmeyi uygulamak yerine kaldırmak isteyenlere oturdukları koltukları dar edeceğiz.

Cesaret biziz, azim biziz, emek biziz, mücadele biziz. Biz kadınlarız; biz her iki kişiden biriyiz. Bu ülkenin onurlu ve mutlu yarınlarının yükseleceği eller, bizim ellerimiz. İstanbul Sözleşmesi kalacak! Siz gideceksiniz!” cümleleri ile tamamladı.

13 Ağu 2020 - 18:07 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

08

Sözleşme - Sözleşmeyi savunan zihniyete bak tabiki chp

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 18:07
07

Vatandaş - O yüzden tek parti kalsa CHP ye ve yan kuruluşlarına oy yok.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 18:07
05

şekerci - bu ne hiddet ne celal siz gideceksiniz derken kimden medet umuyorsunuz artık eski türkiye yok .öyle tehditlerle kimseyi korkutamazsınız darbelerdende artık ümidinizi kesin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 18:07
03

Ahmet Özdemir - İyi bir müslüman kadının hakkını hukukunu ve tüm istek ve arzularını yerine getirir ancak,İslami yaşamayan her kim ki bilsin ki onda ne adalet ne merhamet vardır nede kadınına saygısı vardır bizler İslam'ın buyruğuna inanarak yasarsak böyle bir sorunla karşılaşılmaz bu böyle biline

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 18:07
02

komik yorumlar - haaa tam size vöre bir bir sözleşme türk toplumunun ahlakını örfünü adetini,ve degerlerini bozup ahlaksız arsız namussuz bir toplumu,oluşması siz ve sizin gibilerin zihniyeti ve işine yarıyor o nedenle savunursunuz. ki sizeme kaldı bu.savunuculuk bre cahiller demeden geçemeyecegim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 18:07
01

Ugur - Bu sozlesme kesinlikle kadinlari korumuyor tam tersi bu sozlesme sayesinde orman kanunlari devreye girdi gucu yeten yetene bu arada bu sozlesmeyi bi tek chp savunmuyor ak kadinlari unutmayin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 13 Ağustos 18:07