Ceyhan’daki balık katliamıyla ilgili ilk bulgular ortaya çıktı

Ceyhan Nehri’nde binlerce balığın telef olmasına ve çevre sorununun yaşanmasıyla ilgili elde edilen ilk bulgular, kanalizasyon atıklarının karıştığı noktadan itibaren oksijen oranının sıfıra yakın bir seviyeye düştüğünü ortaya çıkardı.

Ceyhan’daki balık katliamıyla ilgili ilk bulgular ortaya çıktı
Haber albümü için resme tıklayın

Nehrin tabanında da kireç kalıntılarının tespit edildiği öğrenilirken, somut bilginin ise İzmir Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü’nde yapılacak analizin ardından ortaya çıkacağı bildirildi.

Elbistan’dan doğup Akdeniz’e dökülünceye kadar milyonlarca insanın ‘hayat kaynağı’ olan Ceyhan Nehri, bir kez daha toplu balık ölümleri ile gündeme geldi. Daha önceki yıllarda da şehir içi geçiş noktası ile diğer bölümlerinde bu tür vakalarla karşı karşıya kalan Ceyhan Nehri, 2 Aralık 2017 Cumartesi günü gri bir renk aldı. Bulanıklaşmanın ardından, toplu balık ölümleri görüldü. İrili ufaklı binlerce farklı türden balık, ilk bulgulara göre sudaki oksijen miktarının düşmesine bağlı olarak, nehrin aşağı kısımlarına doğru hareket etti. Oksijensiz kalarak akıntıyla sürüklenen balıkların birçoğu telef olurken; şanslı olan cüzi bir kısmı, nehrin oksijen yönünden daha zengin olan alt noktalarına ulaşmayı başardı.

Tüm Elbistan’ın tepkisine neden olan bu çevre katliamının sorumlusu olarak ise, Elbistan Şeker Fabrikası gösterildi. Elbistan Şeker Fabrikası’nın atıklarının Ceyhan’a karıştığı noktadan itibaren balık ölümlerinin yaşanması, bu iddiaların en önemli dayanağı oldu. Balık ölümlerinin yaşanmasının ardından Elbistan Kaymakamlığı, idari yönden ilk adımı attı. Elbistan Kaymakamlığı’nın talimatı doğrultusunda talimatıyla harekete geçen İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekipleri, nehrin farklı noktalarından su ve balık örneği aldı.

Elbistan Cumhuriyet Başsavcılığı da bu felaketin müsebbibinin belirlenmesi için adli soruşturmanın başlatıldığını açıkladı. Başsavcılık, yaşanan toplu balık ölümleri ile ilgili olarak gerekli soruşturmanın başlatıldığını ve incelemenin tüm yönleriyle ve titiz bir şekilde Elbistan Kaymakamlığı ile koordineli olarak yürütüldüğü bilgisini kamuoyu ile paylaştı. Elbistan İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri de, Cumhuriyet Başsavcılığı’nın başlattığı adli soruşturma doğrultusunda delil toplanması çalışması da İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince sürdürülüyor.

Toplu balık ölümünün yaşandığı 2 Aralık 2017 Cumartesi gününden bu güne kadar geçen sürede, Ceyhan Nehri’ne atıksu karışmasında herhangi bir azalma olmazken, kirlilik seviyesinin de gözle görülür şekilde düştüğü fotoğraf karelerine yansıdı.

Numuneler İzmir’e gönderildi

Öte yandan, Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin farklı noktalardan aldığı su ve balık numuneleri, analiz için İzmir Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü’ne gönderildi. Su ve balık numunelerinin, mineral, toksin ve kimyasal analizlerden geçirileceği öğrenildi. Analiz raporlarının da önümüzdeki günlerde soruşturma kapsamında ilgili birimlere gönderileceği bildirildi.

Elde edilen ilk bulgular ise, sudaki oksijenin dip seviyelere indiği yönünde. Kanalizasyon atığının karıştığı noktadan itibaren oksijen seviyesinde canlı yaşamını sona erdirecek oranda oksijen düşüklüğü olduğu değerlendirilirken, nehir tabanında da kireç kalıntıları tespit edildiği yönünde bilgi edinildi.

Laboratuardan gelecek kesin sonuçlarla çevre katliamının kaynağı ve sorumlusu belli olacak.

06 Ara 2017 - 14:11 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

08

Ali - YAV KARDEŞİM DAHA ÖNCE DEN BELLİ KANALIASYON KARIŞIYO BIRDE ŞEKER in Atık suyu derken 2 si bir arada gitmedi

Nüfus cogaltikca çok kirletiyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Aralık 14:11
07

Muhammet - Ceyhan nehrine kanalizasyon karışıyor iddiası utanç vericidir.ne demek 21.yüzyılda hala şehrin ortasından geçen bir akarsuya kanalizasyon karışması gelmiş geçmiş en iyi belediye başkanı olan ve elbistan'şehir haline getiren merhum HAMZA AKBAŞ (nur içinde yatsın ) zamanında yapılan kanalizasyon ağı hala geliştirilemedi demekki.Icme suyuna kanalizasyon karışıyor, nehre kanalizasyon karışıyor, hava kirliliği had safhada ve hala sabotaj, üst akıl , provokasyon gibi varolmayan bahanelere sığınan yöneticileri göreve çağırıyorum sanırım muhalefet boşluğu olduğundan muhalefeti de iktidar vekilleri yapıyor; öyleya günlerdir gazetenizde Ceyhan kirliliği ile haberler yayınlanıyor yerel muhalefetten ses yok.yazık

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Aralık 14:11
06

Mesut - Bu olay sadece şeker fabrikasının atık sularından kaynaklanmıyor. Pınarbaşı dan öğretmen evi çay bahçesine kadar yolun sağında ve solunda bulunan bütün evlerin kanalizasyon pisliği nehre akıyor. Özellikle yeni yapılan binaların atiklari. Bu yıllardır böyle soruşturma açıldıysa bu işin derinlemesine araştırılması sümen altı edilmemesi gerek.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Aralık 14:11
05

Mevlüt ÇANAK - Devlet sırrı olması hasebiyle Açıklanmayan sonuca göre,Kimsenin suçu yok.Suç Balıklarda,yapılan güvenlik soruşturmasında,özellikle ölen SARI balıkların MI5 bağlantısına rastlanılmış.Çok değerli,liyakatli Yöneticilerimizi ZOR duruma düşürmek için TOPLU İNTİHAR EYLEMİ gerçeklleştirmişler.ALA balıklar da Kripto olup,SARI balıkları CENNET vaadi ile bu eylemi yapmaya ikna etmişler.Büyük Resmi görmek lazım. KAHROLSUN EMPERYALİZM ve yerli İşbirlikçileri.YAŞASIN BÜYÜK TÜRK MİLLETİ.TANRI TÜRK'Ü KORUSUN.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Aralık 14:11
03

mustafa - sonuçlar gelmeden ben vereyim sonuçlar..... EVSEL ARTIK....daha önce oldugu gibi...insanlar zehirlendi 3 ay sonra herkez uyutuldu.balıklar kaç defa katledildi 15 gün sonra buda unutulur... şeker fabrikası devletin. kaymakamlık devletin. gıda tarım devletin..çevre sağlık devletin.vekil devletin.. kimi kime şikayet edipte sonuç alınacak ki.herzaman oldugu gibi sonuç aynı olacak bekleyelim görelim.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Aralık 14:11
02

Misafir - Sıfıra sıfır elde var sıfır.

Şöyle olmuşta böyle olmuşta

Peki çözüm var mı yok. Böyle giderse

O zaman malesef seneye aynı haberi tekrar duyarız...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Aralık 14:11
01

FAİLİ MEÇHUL - ASLINA BAKARSANIZ BU ARAŞTIRMALAR SADECE BİR OYALAMADAN İBARET BU HALK SUDAN ZEHİRLENDİ HANGİ SİYASİ BU OLAYLA SAMİMİ OLARAK İLGİLENDİ FAZLA AÇMADAN KONUYU ŞÖYLE İFADE EDEYİM BENİM BİREYSEL DÜŞÜNCEM CEYHAN NEHRİNİ KİRLETEN KİMYASAL VEYA BAŞKA BİR ATIK SADECE CEYHANA GİREN VEYA KARIŞAN MEVKİDEN NUMUNE ALMAK YERİNE BİRDE ŞEKER FABRİKASININ İÇİNDEKİ GİDERLERDEN ARITMA TESİSLERİNİN ORDAKİ LOGARIN TAŞKININDANDA ALINSA NUMUNE KARŞILAŞTIRILSA BU DOGA KATLİAMI NETLEŞTİRİLİR.VE SONUÇ İTİBARI İLE OLAY ZANLILARI ORTAYA ÇIKAR HERKES ZAN ALTINDA KALMAZ .HER NE HİKMETSE BU VAKALAR ŞEKER FABRİKASI KAMPANYASI BAŞLADIGINDA ORTAYA ÇIKIYOR!!!!!!!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 06 Aralık 14:11

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...

KAYIP İLANI

Bileklik 2 yarım altın ve 1 çeyrek altınım kaybolmuştur. Bulanların ve görenlerin insaniyet namına bu telefona bildirmeleri rica olunur.

0542 214 33 42

ELEMAN ARANIYOR

Bilgisayar kullanmasını bilen diksiyonu düzgün bayan çalışma arkadaşı arıyoruz.Vestel Bayii

Tel. 0 538 0970439