Büyükyapalak’ta arazi yolları açılıyor

Bakanlar Kurulu Kararı ile arazilerinin toplulaştırılmasına karar verilen merkezler arasında yer alan Elbistan’da ilk uygulama, Büyükyapalak Mahallesi’nde yapılıyor.

Büyükyapalak’ta arazi yolları açılıyor
Büyükyapalak’ta arazi yolları açılıyor
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Büyükyapalak’ta arazi yollarının hazırlanması amacıyla iş makineleri çalışmalara başladı.

Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren, ‘Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri’ kapsamında Elbistan’da 20 mahallede çalışma yapılacak.

Büyükyapalak, Doğan, Karaelbistan, Izgın, Alembey, Çatova, Çiçek, Yapraklı, Ağlıca, Akveren, Söğütlü, Balıkçıl, Eldelek, Evcihüyük, Güvercinlik, Gündere, Hacıhasanlı, Hasnkendi, Karahüyük ve Küçükyapalak Mahallerinde gerçekleştirilecek arazi toplulaştırmaları kapsamında, her çiftçinin arazilerine kolayca ulaşabilmelerine imkan sağlamak amacıyla yolların yapımına başlandı.

Elbistan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Misak-ı Milli Salonu’nda düzenlenen konferansa katılan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Arazi Toplulaştırma Koordinatörü Ziraat Yüksek Mühendisi Ercan Güneş, çiftçi ve mahalle muhtarlarına arazi toplulaştırması ile ilgili olarak geniş bilgiler vermişti.

Muhtar ve çiftçilerin sorularını da cevaplayan Güneş, arazi toplulaştırmasının nasıl ve hangi amaçlarla yapıldığını anlatarak, tarım arazilerinin bu sayede parçalanmaktan kurtulacağını dile getirmişti.

Büyükyapalak Mahallesi’nde yapılan çalışmalar kapsamında iş makineleri tarafından arazi yollarının yapımı amacıyla çalışmalara başlanırken, ilerleyen günlerde ise diğer mahallelerde işlemlerin süreceği belirtildi.

Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleriyle; arazi parçalılığı azaltılmakta, hisse problemleri çözülmekte, sosyal problemler ortadan kaldırılmakta, düzenli ve ideal parsel şekilleri oluşturulmakta, her parsel yol ve sulama ağı ile irtibatlandırılmaktadır. Yüzey tahliye ve drenaj problemleri çözülmekte, ulaşımdan dolayı meydana gelen kayıplar giderilmekte, yakıt tasarrufu sağlanmakta, işlenebilir arazi miktarı artmakta, sit alanları korunabilmekte, sit alanları için ulaşım ağı planlanabilmektedir. Ekolojik koridorlar oluşturulmakta, çevre koruma, erozyonu önleme, ağaçlandırma yapılması, köy yerleşim yeri planlaması, tarla içi yolların planlanması, arazi kullanım planlarının hazırlanması ve kamu yatırımları için devletin hüküm ve tasarrufunda bulunan araziden faydalanması sağlanmakta, Karayolları ve Devlet Demiryolları projelerindeki güzergâhlarının kamulaştırma yapılmadan geçilebilmesi için hazine arazilerinin bu güzergâhlara taşınarak faydalanması gibi tüm hizmetler değerlendirilerek, proje ile birlikte planlanacaktır.

19 Ağu 2017 - 13:56 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

06

Mehmet - Bu uygulama çok yanlış tamamtarlayı toplulaştır ama mirascılar arasında toplulastır yolunuda aç eyvAllah ama tarla değiştirmek hiç mantklı ve haklı bir iş değil.Benim param var tarla alacam mesela tarla alırken verimli tarla alırım yada 2 sene önce aldım bu uygulamayla benim tarlamı baskasının tarlasıyla değiştirecek ben neden razı oluyum buna.Bir köyde verimlide toprak var verimsizde.Benim köyde 2 tane tarlam var biri verimli tarla biride verimsiz tarla komsumun tarlasıda aynı yerde benden daha cok diye verimli tarla onun olacakmış degerine göre bana verimsiz yerden tarla vercekmiş.benim 10 dönüm tarlam verimli yerde 100 ton pancar alıyorum verimsiz yerden 100 dönüm tarla versen ne yazar verim olmadıktan sonra..Birde öyle birşey varki bu uygulamayı şehire yakın yerlerde yapıyorlar ben onu hiç anlamadım zaten şehirle karışmış tarla vasfını yitirmiş bazı yerler cok anlamsız sanki baska işler var işin içinde. Akbayırda neden yok bu uygulama hem şehire uzak hemde arazi cok ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ağustos 13:56
05

A.Buğday - İyi birsey olsa buraya yapmazlar..Allah sonunu hayır getire.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ağustos 13:56
04

Mehmet - Bu uygulama 4 yada 5 köy hariç neden şehirle birleşmiş mahallelerde uygulanıyor ? İğde,çalış,incecik,Akbayır ve daha cok sayılacak arazisi cok ve şehire daha uzak köylerde yapılmıyor ? Bu işte sanki rant kokusu var zenginler yakın köylerden arazi almışlar parayı bastırıp iyi yerleri kaptıktan sonra parsel girdirip uçuk fiyatlara satılacak gibi..Karaelbistan,Çiçek,Doğan,Akveren,Söğütlü,Alembey bu uygulama için hiç mantıklı değil zaten bu yerlerin çoğu arazisinin tarımla işi kalmamış arsa olmuş..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ağustos 13:56
03

hayri - Hersey düzene girdi bir bu kalmıs tı ya,çiftciyi cok düşünüyorlarsa mazot ve gübreyi düşürsünler tarla toplansa ne olacakki ciftci cokmu kazanacak ?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ağustos 13:56
02

Ahmet - Reklama gerek yok 1500 m Belen tepesinden gübluceye giden yol yapılmadı kaç sefer müracaat oldu bir sonuç çıkmadı her halde ora elbitan bağlı değildir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ağustos 13:56
01

sercan - Sayın Yönetici,

Arazi toplulaştırması ile alakalı yol yapımının bu kadar erken olması olanaksız.

Yol yapım amacının ve kimler tarafından yapıldığının tam araştırılmadan haber yaptığınızı düşünüyorum. Konuyu irdeleyerek yeniden haber yapmanızı rica ederim.

Toplulaştırma kapsamında 1-2 yıl geçmeden yol yapım çalışmalarına başlanılması imkansız....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Ağustos 13:56