Bölgedeki leonardit madeni, yüzyılın madeni olarak tanımlanıyor

Afşin-Elbistan bölgesi, tarımdan hayvancılığa ve cilt sağlığına kadar birçok alanda kullanılan, yüzyılın madeni olarak adlandırılan "leonardit" madeni rezervlerinin en büyüğünü barındırıyor.

Bölgedeki leonardit madeni, yüzyılın madeni olarak tanımlanıyor
Bölgedeki leonardit madeni, yüzyılın madeni olarak tanımlanıyor
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Bitki ve hayvan atıklarının milyonlarca yıl boyunca dönüşüme uğramasıyla oluşan leonardit, tarımda kullanıldığında yüzde 50’ye yakın bir verim artışı sağlıyor.

Yaklaşık 10 yıllık bir çalışmanın sonucunda elde edilen veriler, leonardit madeninin, hem tarımda hem hayvancılıkta hem de endüstriyel sanayide kullanılabilen bir etken olduğunu ortaya çıkardı. Oluşumunu milyonlarca senede tamamlayan bir maden olan leonardit, bitki ve hayvan atıklarının hava alarak çürümesi sonucu meydana gelir. Eğer hava almadan çürürse kömür oluyor. Leonardit’in en fazla bulunduğu bölgelerin başında ise Elbistan ve Afşin geliyor. Türkiye’nin en büyük linyit kömürü rezervini barındıran Elbistan ve Afşin bölgesi, doğal olarak zengin leonardit kaynaklarını da bünyesinde bulunduruyor.

Milyonlarca dönümlük alanda tarımın yapıldığı Elbistan-Afşin bölgesinden, leonardit madeninin çıkmasını bir fırsat olarak gördüklerini söyleyen Afşin İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, bunu tüm çiftçilerin kullanımına sunmak için çaba gösterdiklerini kaydetti.

Leonardit madeninin tarım ürünlerinde ciddi verim artışı sağladığının altını çizen Kurt, "Yapmış olduğumuz çalışmalarda leonardit ve gidyanın bitki gelişimine faydasını, toprak değerlerine olan değişimini gördük. Özellikle ekili ürünlerimiz olan şeker pancarı, mısır, buğday ve arpada yüzde 50’ye yakın çok ciddi verim artışları olduğunu örnek tarlalarımızda saptadık. Topraklarımızda kireç taşı oranının artmasının karşılığında bunu önleyebilmek için tek maddenin leonardit ve organik madde kullanımı olduğunu çiftçilerimize anlatmaktayız” şeklinde konuştu.

Leonardit madeninin, Afşin-Elbistan bölgesindeki milyarlarca tonluk linyit yataklarında yer aldığını belirten Afşin İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Muttalip Kurt, şunları söyledi:

“Kömür yatağında gidyanın altında, kömürün hemen üzerinde çıkmaktadır. İçerisindeki fosil artıkları organik madde miktarını artırmaktadır. Yapmış olduğumuz çalışmalarda Leonardit’in verime olan artışından dolayı yüzyılın madeni olarak adlandırıyoruz. Bu madenin kullanımının arttırılması için hem ilçemiz hem de ülkemiz için ciddi yararlar sağlayacağını düşünüyoruz. Bu anlamda hem üniversitelerle hem de saha çalışmalarımız devam ediyor. Leonardit’i uyguladığımız tarlalarda yüzde 50-60 arasında ürün farkı bulunmaktadır. İki tarla arasında hem kardeşlenme oranı hem gelişimi göz önünde bulundurulduğunda Leonardit’in ne kadar etkili olduğu görmekteyiz. Şeker pancarından 12 tonları, buğdaydan 1 ton civarında verim görmekteyiz. Özellikle buğdayda 1 tonluk verim ülkemiz şartlarında çok ciddi bir rakamdır. Bunda Leonardit’in etkisi olduğu açıktır.”

21 Nis 2018 - 15:46 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Muhammet - Bor içinde soylenmeyen söz, atılmadik nutuk kalmamıştı.Artık şunu kabul edin hiçbir maden servet değildir servet eğitilmiş insan, yüksek teknoloji ve teknolojik üretim.Dünya ülkelerini izlersiniz Reha düzeyi yüksek olan ülkelerin çoğu nerdeyse hiçbir yeraltı zenginliğine sahip degildir

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Nisan 15:46
02

Adimyok - Elbistan ovasinin yer alti zenginligi bir turlu yer ustune yansimiyor. Yillardir yok efendim komur yok efendim linyit, bor, lonardit cart curt birseyler yapilacaksa yapilsin. Santral haric.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Nisan 15:46
01

Vatandas - Ne hikmet ise her seçim öncesine denk geliyor Türkiye'nin zenginlikleri . Sonra lafı geçmez oluyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Nisan 15:46