Kamu Çalışanları Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAKSEN) Genel Başkanı Elbistanlı hemşerimiz Ayhan Çivi, Elbistan'ın bir asırdan beri devam eden vilayet hasretinin bitmesi gerektiğini söyledi.
Çivi, Elbistan basınına özel olarak yaptığı yazılı açıklamada; "Elbistan'ımızın hak ettiğine inandığımız 82 plakanın talipleri çoğalmaya başladı. Patenti bize ait olan fikirler diğer ilçeler tarafından sahipleniliyor. Ancak, yerel basın dışında sesimize pek kulak verilmediğini düşünüyorum. Elbistan'daki sendika, dernek, meslek kuruluşları ve siyasi parti temsilcilerinin bu konudaki duyarsızlığı bizi üzüyor. Bu konu benim kişisel olarak herhangi bir beklentiyle gündeme getirdiğim bir husus değildir. Elbistanlı olmam ve bazı bilimsel gerçekleri görmem nedeniyle bir hakkı dile getirmeye çalışıyorum. Bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Bu her Elbistanlının boynunun borcudur" dedi.
Bundan 101 yıl önce 1909 yılında Nakiboğlu Kadı Mustafa Kamil Efendi tarafından hazırlanan ve 17 önemli Zat'ın imzasıyla Sadrazamlık makamına gönderilen dilekçede, Elbistan'ın Vilayet olmasının talep edildiğini hatırlatan Çivi, şunları söyledi:
"Dilekçede; 'Kasabamız bulunan Elbistan kazası Halep, Elazığ, Sivas ve Adana vilayetlerinin uzak sınırlarında bulunup, öteden beri Osmanlı devletine itaat ve bağlılığı kendilerine ebedi saadet bilir, elli bini aşkın uyanık ve zeki Müslüman ve Hıristiyan halkı ve her tür ziraat, ticaret ve özellikle de servet açısından çok önemli bir yeri olan ipek ve şeker ihracına elverişli arazisi ile söz konusu dört vilayetin sınırında bulunduğu cihetle kalkınmasına bakılmamaktadır' deniliyor. Dilekçede belirtilen gerekçeler bugün bile hala geçerlidir."
Elbistan'ın Vilayet olması için gayretlerinin devam edeceğini ifade eden Çivi, "Fikirlerimizi başkaları uygulasa da, bizim Elbistanlı zekâsıyla üreteceğimiz çok daha ilginç eylemlerimiz olacaktır" diyerek, sözlerini tamamladı.
HAKSEN Elbistan Temsilcisi Hazret Karakaş ise, Elbistan'ın her yönüyle il olmayı hak ettiğini ifade ederek, sendika olarak bu konuyu gündemden düşürmemeye kararlı olduklarını söyledi.
bu hemşerimiz aylardır birşeyler söylüyor. söylediklerini ise ercişliler duyuyor ama bizim elbistanlı zat-ı muhterem yöneticiler duymuyor.pes doğrusu