Baro Başkanı Bağcı: “Yüksek mahkeme gideri, çiftçiyi mağdur ediyor”

Kahramanmaraş Baro Başkanı Av. Vahit Bağcı, Afşin-Elbistan Termik Santrallerinden kaynaklanan zararlardan dolayı, Elektrik Üretim Anonim Şirketine (EÜAŞ) açılan 500 liralık ‘ürün zararı ve toprak kaybı’ davasına 6 bin ile 8 bin lira arasında mahkeme masrafı çıkarılmasının vatandaşların mahkemeye erişim hakkını kısıtladığını söyledi.

Baro Başkanı Bağcı: “Yüksek mahkeme gideri, çiftçiyi mağdur ediyor”
Baro Başkanı Bağcı: “Yüksek mahkeme gideri, çiftçiyi mağdur ediyor”
Haber albümü için resme tıklayın

Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri’nden çevreye yayılan kül ve diğer maddeler, bölgedeki tarım arazilerinde zararlara yol açıyor. Elbistan ve Afşin’deki çiftçiler de bu zararlarının tazmini için Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne (EÜAŞ) ‘ürün zararı ve toprak kaybı’ davaları açıyor. Çiftçiler, 500-1000 TL arasında değişen zararları için adliyelerin yolunu tutarken, 6 ila 8 bin lira arasında değişen mahkeme masrafları ile karşı karşıya kalabiliyor. Kahramanmaraş Baro Başkanı Av. Vahit Bağcı, çiftçilerin, hak aramak için önündeki tek seçenek olan bu durumda yüksek mahkeme ücretleriyle karşılaşmasına ilişkin olarak bir basın toplantısı düzenledi.

Baro Başkanı Av. Bağcı, Elbistan Temsilcisi Av. İnan Kesen ve Afşin Temsilcisi Av. Mehmet Turan’la birlikte yaptığı basın açıklamasında, Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerinin atmosfere yaydığı külün santral çevresinde yaşayan ve çiftçilik yapan vatandaşların arazileri ile ürünlerine zarar verdiğini belirtti.

Çiftçilerin hem verim yönünden hem de ürün yönünden zarar gördüğünü kaydeden Kahramanmaraş Baro Başkanı Av. Vahit Bağcı, şu ifadeleri kullandı:

“Afşin-Elbistan A ve B Termik Santralleri, atmosfere saldığı küller sebebiyle bölgede yaşayan ve çiftçilik yapan vatandaşlarımızın arazileri ile ekmiş oldukları ürünlere zarar vermekte ve verimi düşürmektedir. Bu nedenle vatandaşlarımız, uğramış oldukları bu zararı tazmin amacıyla ilçelerimizde dava açmaktadır. Bu davalar, 10 yıldır devam etmektedir. Bu davalarda, vatandaşlarımızın uğramış olduğu zararlar 500 ila 1000 TL arasında kalsa dahi; mahkemeler, yargılama gideri, harç, gider avansı, bilirkişi ücreti, keşif ücreti gibi kalemler adı altında çiftçilerimizden 6 ila 8 bin lira arasında değişen mahkeme masrafı talep etmeye başlamışlardır. Anayasamızın 36.maddesi hak arama özgürlüğünü ve adil yargılanma hakkını düzenlemekte yine Anayasamızın 40.maddesi de temel hak ve hürriyetlerin korunmasını düzenlemektedir. Bu durum vatandaşlarımızın haklarını aramalarının ve mahkemeye başvurmalarının önünde çok büyük bir engel oluşturmaktadır.”

Mahkemeleri, mağduriyet yaşayan çiftçilerin yanında olmaya davet eden Av. Bağcı, “Biz avukatlar kanunun bize vermiş olduğu yetkiye dayanarak vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerine erişiminin en önemli aracılarıyız. Bu misyonumuz doğrultusunda çiftçilerimiz için mahkemeye başvurma hakkını ortadan kaldıran bu durum karşısında Türk milleti adına karar veren gerek yerel mahkemeleri, gerekse de istinaf/temyiz mahkemelerini çiftçilerimizin uğramış olduğu bu mağduriyetler karşısında vatandaşlarımızın yanında olmaya davet ediyoruz. Avukatlar olarak her ne şart altında olursa olsun hak arama mücadelelerinde çiftçilerimizin yanında olduğumuzu bilinmesini istiyoruz” dedi.

Kahramanmaraş Barosu Afşin Temsilcisi Av. Mehmet Turan ise, Yargıtay’ın bozduğu bir karar üzerine bu durumun yaşandığına işaret etti. Turan, “Bölge çiftçimiz tarafından Afşin-Elbistan A ve B Termik Santrallerine ürünlere verilen zararlardan dolayı açılan tazminat davaları 10 yıldan buyana devam ediyordu. Çiftçilerimiz, yakın bir zamanda Yargıtay’ın kararı bozması üzerine ağır bir mahkeme masrafı ile karşı karşıya kaldı. Çiftçilerimizin bu mahkeme masraflarını kaldırabilmeleri mümkün değil. Bölge çiftçilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesinin gerektiğine inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Kahramanmaraş Barosu Elbistan Temsilcisi İnan Kesen de, Elbistan’da da bu tür davaların açıldığını hatırlatarak, “Bölgemizde de ürün zararlarından dolayı açılan davalarda çiftçilerimiz yüksek miktarda yargılama giderleriyle karşı karşıya kalıyorlar” dedi.

Av. Vahit Bağcı

23 Kas 2017 - 14:59 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

vatandaş - sanki fiyat tarifesini koyanlar kendileri değilmiş gibi davranmıyorlar mı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Kasım 14:59
01

Mehmet - Orda zaten çiftcilik kalmadı cogu yer istimlaga gitti, resimdeki arkadaşımızın aileside onlardan biri hem aile fertlerinin çoğu orda çalışıyor hemde çalışıp kazanamayacakları paralar aldılar istimlaktan daha ne isteniyor eüaş tan anlamadım..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Kasım 14:59