Barajlarda doluluk oranı yüzde 50’nin altına düştü

Devlet Su İşleri (DSİ) 20. Bölge Müdürü Sadullah Seven, Kahramanmaraş genelindeki barajların doluluk oranlarının geçen yıla oranla düşük olduğunu belirterek vatandaşlara suyu tasarruflu kullanmaları uyarısında bulundu.

Barajlarda doluluk oranı yüzde 50’nin altına düştü
Barajlarda doluluk oranı yüzde 50’nin altına düştü
+1
Haber albümü için resme tıklayın

İçme suyu, sulama ve enerji de kullanılan toplam 8 barajın doluluk oranının yüzde 49 seviyesine düştüğünü kaydeden Seven, bu duruma kuraklık ve su kullanım talebindeki artışın etken olduğunu belirtti.

DSİ 20. Bölge Müdürü Sadullah Seven, Kahramanmaraş’taki Menzelet, Sır, Ayvalı, Kartalkaya, Kılavuzlu, Adatepe, Sarıgüzel ve Kandil barajlarında geçen yıl toplam doluluk oranının geçen yıl aynı tarihte yüzde 52'lerde seyrettiğine dikkat çekerek, “Barajlarda depolanan su miktarı kuraklığın etkisiyle düşük dahi olsa insanlarımız için ümit vericidir” diye konuştu.

Seven, "Kuraklık karşısında alınabilecek en önemli tedbir yapısal tedbirlerdir. Baraj ve gölet gibi depolamalar kuraklığa rağmen içme ve tarımsal sulamada sigorta görevi görmektedir. Yazın nehirlerimizde su akımları azalmakta, bazı akarsularımız kuruma noktasına gelmektedir. Barajlarda depolanan su miktarı kuraklığın etkisiyle düşük dahi olsa insanlarımız için ümit vericidir. Kahramanmaraş'ta inşaatı tamamlanarak işletmeye açılmış olan 8 adet baraja ek olarak, çok sayıda baraj ve göletin proje ve inşaatı hızla devam etmektedir. Ancak, kurumumuzun aldığı bu tür yapısal tedbirlerin yanında, toplumun her kesimine önemli görevler düşmektedir. Su kullanımlarında öncelik içme suyundadır. Özellikle, Kahramanmaraş gibi kuraklığın sık yaşandığı yerlerde vatandaşlarımızın suyu daha tasarruflu kullanılması önemlidir" dedi.

Tarımsal sulamada yapılacak tasarrufun da önemine vurgu yapan DSİ 20. Bölge Müdürü Sadullah Seven, açıklamasını, “Ülkemizde olduğu gibi, Kahramanmaraş'ta da suyun büyük bir kısmı tarımda kullanılıyor. Dolayısıyla tarım kesiminde su tasarrufuna imkan veren teknolojilerin sulamada kullanılması, çiftçilerimizin hububat, nohut ve ayçiçeği gibi az su tüketen ürünlere ürün deseni içerisinde yer vermeleri, sulama birliği, kooperatif gibi su kullanıcı örgütlerin tavsiyelerine ve alınan kararlara uymaları, bu konularda bilinçli davranmaları kuraklık karşısında alınabilecek en etkili hususlardır. Tarımsal sulamada oransal olarak yapılacak az bir tasarruf dahi insan hakları açısından önceliğe sahip olan içme suyu miktarı açısından büyük bir tasarruf sağlayacaktır."

17 Eki 2017 - 13:25 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.