Antik Çağda Maraş Sempozyumu başladı

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen Antik Çağda Maraş Sempozyumu başladı.

Antik Çağda Maraş Sempozyumu başladı
Antik Çağda Maraş Sempozyumu başladı
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen sempozyum, Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın mini konseri ile başladı. İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından açılış konuşmalarında kürsüye Düzenleme Kurulu adına Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı Cevdet Kabakcı geldi.

Daire Başkanı Kabakcı, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin bugüne kadar 30’a yakın sempozyum gerçekleştirdiğini ve bu sempozyumlarla Kahramanmaraş’ın tarihini kayıt altına aldıklarını ifade ederek, üniversite ile işbirliği içerisinde başka sempozyumlarda yapacaklarını söyledi.

Daire Başkanı Kabakcı yaptığı konuşmada: “Kahramanmaraş ülkemizin Tarihi, Kültürel, Edebiyat ve Kadim kentlerinden bir tanesidir. 16 bin yıl günümüzden önceye kadar giden bir tarihe sahiptir. Son yıllarda yapılan çalışmalarla hükümetimizin ve Büyükşehir Belediyemizin gayretleriyle Kahramanmaraş’ımızı öne çıkarmaya başladı. Bir şehrin tarihini ve kültürünü her şeyden önce kayıt altına almamız gerekiyor bunun için Kahramanmaraş sempozyumundan başlayarak 30 ‘a yakın sempozyum gerçekleştirdik. Bu sempozyum bildirilerimiz kitaplaştırılarak tarihimizle kültürümüz kayıt altına alınmaya çalışıldı. Bugün Türkiye’de Büyükşehir Belediyelerinin ve Belediyelerin yapmış olduğu çalışmalara baktığımız takdirde Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyemiz bu tür kültürel etkinlikler ve sempozyumlarla da Türkiye’nin en başta gelen illerinden bir tanesidir.

Bu çalışmalar bugün meyve verdi. Dulkadiroğlu Döneminde Maraş sempozyumu yapıldı. Bu, Maraş’ın 200 yılını kayıt altına aldı. Daha sonra 1520 başlayıp 1920’ye kadar Osmanlı dönemi sempozyumu yapılarak 3 cilt kitap halinde yayımlandı yaklaşık 400 yılımız kayıt altına alındı. Cumhuriyet döneminde Maraş sempozyumu gerçekleştirerek yaklaşık 100 yılımız kayıt altına alındı. Bu sene içerisinde Büyükşehir Belediyemiz bir kültür atağına kalkarak 5 sempozyum planı içerisine aldı. Bunlardan bir tanesi Selçuklu döneminde Kahramanmaraş sempozyumuydu. Bu sempozyumumuza yaklaşık 70 bilim adamı 30’a aşkın üniversiteden katıldı. Ve bu sempozyumumuz gerçekleştirildi. Şuan 3 ciltlik kitap halinde yayımlanmayı bekliyor. Yine Kahramanmaraş kurtuluş mücadelemizin 97 yıl sonra gerçekleştirilen milli mücadelede Kahramanmaraş sempozyumumuza çok yoğun katılım oldu 110 bilim adamı 40’a aşkın üniversiteden katıldılar ve buda şuan hazır tüm çalışmaların bitti matbaaya basım aşamasına hale geldi. 5 ciltlik bir kitap halinde inşallah yayımlanacak. Ekim ayı içerisinde Kahramanmaraş ve Osmanlı devletinin büyük şairlerinde Sultan’us Şuara Sümbülzade Vehbi Efendi sempozyumu Büyükşehir Belediyemiz tarafından gerçekleştirildi buda basım aşamasına geldi. İnşallah 2018 yılı içerisinde kitaplaştırılarak kayıt altına alınmış olacak.

Burada bir şeyi daha belirtmek istiyorum. 1996’lı yıllarda Kültür Müdürü iken o zamanın Valisi Saim Çotur beyle birlikte Domuztepe Höyüğünde yapılan kazı çalışmalarını yerinde incelemeye gittik. Ayağına şalvar giymiş bir kadın dikkatimizi çekti. Kimdir diye sorduğumuzda Newyork Valisi’nin kızı olduğunu söylediler. Ben müzeye geldim, bizim arkadaşlar müzeyi bekliyorlar. Burayı bekleyeceğinize gidin de en azından kazı nasıl yapılır onu öğrenin dedim. Biz kendi değerlerimize, kendi tarihimize sahip çıkmazsak birilerinin dayatmasına maruz kalırız” dedi.

Bilim Kurulu adına söz alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Solak, Kahramanmaraş’ın tarih ve kültürel yönünden çok büyük değerleri olduğuna işaret ederek, bu tür sempozyumların gerçekleşmesinden dolayı hem tarihin kayıt altına alınmasına sevindiklerini hem de bundan dolayı Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesine teşekkür ettiklerini söyledi.

Daha sonra söz alan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Rektörü Durmuş Deveci ise, üniversitenin Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile bir ivme yakaladığını ifade ederek bundan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Açılış konuşmaları bölümünde son olarak kürsüye gelen Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Ramazan Tutlu ise, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nin tarihi ve kültürel alanlarda birçok başarılı çalışmaya imza attığına dikkat çekerek: “Geçmiş dönemlerimizi kayıt altına almak adına Uluslar arası Antik Çağda Maraş Sempozyumunu da bu bağlamda değerlendirmek gerekir. Bugüne kadar Selçuklu, Dulkadiroğlu, Osmanlı, Milli Mücadele ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine ait bilimsel sempozyumlar düzenlenerek sunulan bildiriler kayıt altına alınmıştır.

Bu sempozyum vesilesi ile ilimize gelen tüm akademisyenlere ve siz değerli katılımcılara hoş geldiniz diyor çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından sempozyumun birinci oturumuna geçildi.

18 Kas 2017 - 15:05 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.