‘Anız yakmak toprağı fakirleştiriyor’

Elbistan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan, “Anız yakmak, zaten yarı kurak iklim özelliği taşıyan ilçemizde verim kaybına neden olmaktadır. Bunun yanında toprak yüzeyi çıplak kalacağından su ve rüzgar erozyonu daha fazlalaşacak ve toprak verimliliği giderek azalacaktır” diyerek, çiftçileri anız yakmamaları konusunda uyardı.

‘Anız yakmak toprağı fakirleştiriyor’
‘Anız yakmak toprağı fakirleştiriyor’
Haber albümü için resme tıklayın

Anız yakılmasının toprakta meydana getirdiği zararların yanı sıra, doğal hayata da büyük zararlar verdiğini anlatan Özcan, anız yakan çiftçilere cezai işlem yapılacağını, anız yakılan alanın orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda bu cezanın 5 kat artırılacağını ifade ederek, çiftçileri uyardı.

Özcan, yaptığı yazılı açıklamada, şunları ifade etti:

“Dünyada ve ülkemizde çeşitli nedenlerden dolayı buğday ve arpa anızları yakılmaktadır. Çeşitli araştırmalara ve tartışmalara konu olan bu yangının sebepleri ve zararları şöyle olmaktadır. Yukarıda da söylediğimiz gibi anız yangının çeşitli nedenleri vardır. Bunların başlıcaları toprak işleminin rahat bir şekilde yapılabilmesi, yabancı otların kontrol altına alınması, çeşitli hastalıkların ve zararlıların önlenmesi gibi nedenlerden dolayı anız yakılmaktadır. Elbistan’daki anız yakımının sebebi ise sadece ve sadece toprak işlemenin kolaylıkla yapılmasına ve iyi bir tohum yatağı hazırlanması için anızlar yakılmaktadır. Anız yakılmasının zararlarından bahsedecek olursak; anız yakılması ile sap ve samanın yok edilmesinin yanında, organik maddelerinde yok edilmesine neden olmaktadır. Bunun neticesinde ise toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik değeri bozulmakta, toprağın organik maddesi azalarak toprağın geçirgenliğini artırmakta bu nedenle toprağın su tutma kapasitesi azalmaktadır. Bunun neticesinde ise zaten yarı kurak iklim özelliği taşıyan ilçemizde verim kaybına neden olmaktadır. Bunun yanında toprak yüzeyi çıplak kalacağından su ve rüzgar erozyonu daha fazlalaşacak ve toprak verimliliği giderek azalacaktır. Ayrıca anız yakılmasının en önemli zararı henüz hasat edilmeyen ürünlere sıçraması ve yanmasına sebep olmasıdır. Yine tarla içerisinde bulunan telefon, elektrik direklerinin yanmasına neden olmaktadır. Anızın yakılması sonucu tarlanın kenarlarındaki ağaç, çalı, çit ve meyve bahçesinin yanmasına neden olmaktadır. Anız yakılması ile yine yerleşim birimlerine zarar vermektedir. Anız yanması ile anız artıklarından beslenen hayvanların ölmesine sebep olmakta ve bunun sonucunda doğal denge bozulmaktadır.”

Anız yakılması durumunda hayvancılık için kullanılan yem kaynaklarının yok edildiğini anlatan Özcan, “Ayrıca ilçemizde hepinizin de bildiği gibi hayvancılık çok iyi gelişmiştir. Dolayısı ile hayvan mevcudumuz çok fazladır. Anız artıkları bu hayvanlar için yem kaynağıdırlar. Yakılmak suretiyle bu kaynakları ortadan kaldırıyor, hayvan yetiştiriciliğinde maliyet yüzde 70 olan yem giderimizin daha da artmasına sebep oluyoruz. Daha öncede belirttiğimiz gibi ilçemizde sadece toprak işlemeye kolaylık sağlamak için anızlar yakılmakta, bunun neticesinde ise yukarıda açıklanan zararları göz ardı edilmektedir. Anızların yakılması sonucu da tarım topraklarında faydalı mikroorganizmaların ölmesi, toprak erozyonu ve verim kaybı gibi olumsuzlukların yanında çevredeki ağaç, meyvelikler, çalılar, çitler ve toprak üstü canlılarla henüz hasat edilmemiş tarlalardaki ürünlere zarar verilmesi havanın kirlenmesi, anız artıkları ile beslenen yaban hayvanlarının ölmelerine ve doğal dengenin bozulmasına engel olunması ve anız üzerinde bulunan enerji iletişimi ve haberleşme hatlarının zarar görmelerini önlemek amacıyla Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün 28.04.2009 tarih ve 2009/1sayılı genelgeleri ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme genel Müdürlüğünün B.12.0.TDG.0.15.01.00-1732 sayılı (2006/5 nolu) genelgeleri gereğince İlimizde ‘Anız Yakılmasının Önlenmesi’ne yönelik tedbirlerin alınmasına ihtiyaç duyulmuştur. 16 Aralık 1998 tarih ve 23555 sayılı Resmi Gazetede 1998/26 nolu anız yakılmasının önlenmesi hakkında tebliğ yayınlanmıştır. Yukarda belirttiğimiz nedenlerden dolayı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çevreye olan olumsuz etkisi ve görüntü kirliliğine neden olmasından dolayı Çevre ve Turizm Bakanlıklarınca anızların yakılması yasaklanmıştır. Anız yangınlarının önlenmesi ile ilgili olarak bütün köy muhtarlıklarımıza yasaklarla ilgili duyuru gönderilmiştir. Bu duyuruların köylerde ilan edilmesi ve ilan edildiğine dair tutanakların İlçe Müdürlüğümüze getirilmesi gerekir. Anız yangınlarında bütün vatandaşlarımız başta köy muhtarları olmak üzere sorumludurlar” dedi.

Özcan, yazılı açıklamasını, “Yasaklara uymayanlar hakkında 5442 sayılı İl İdaresi Kanunun 66. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak ve 2872 sayılı çevre Kanunun Ek-1 maddesinin (c) bendinde ‘Anız yakılması, çayır ve meraların tahribi ve erozyona sebebiyet verecek her türlü faaliyet yasaktır’ denilmekte ve aynı kanunun 20. maddesinde, kanuna aykırılık halinde uygulanacak idari para cezaları belirlenmiş olup; buna ilaveten; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 28 Aralık 2017 tarih ve 30284 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 2018/1 nolu Tebliğ’inin,’l’ bendinde ‘anız yakanlara her dekar için 48,58 TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza 5 kat artırılır’ açılamasına dayanılarak hazırlanmıştır. Türk Ceza Kanunun 383. ve 526. maddelerinin gereğince anız yakan kişiler hakkında yasal işlem uygulanacaktır” sözleri ile tamamladı.

21 Haz 2018 - 12:03 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

sayın büyük - AYHAN BEY BAŞKAN İLÇE TARIM ŞAMPİYON YOLUN AÇIK OLSUN KIYMETLİ MÜDÜRÜM

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Haziran 12:03