62 yıl sonra kimliğine kavuştu

Elbistan’a bağlı Alkayaoğlu Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Kara isimli vatandaş, ilk nüfus cüzdanını 62 yaşında almanın mutluluğunu yaşadı.

62 yıl sonra kimliğine kavuştu
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan’a bağlı Alkayaoğlu Mahallesi’nde yaşayan Mehmet Kara isimli vatandaş, ilk nüfus cüzdanını 62 yaşında almanın mutluluğunu yaşadı.

Afşin ilçesine bağlı Büyüktatlar Mahallesi’nde 1954 yılında doğan Mehmet Kara’nın nüfus kaydı ailesi tarafından çeşitli bahanelerle ertelendi. 17 yaşına kadar kimliksiz yaşayan Kara, nüfus cüzdanı olmadığı için okula da gidemedi. Okuma-yazma öğrenemeyen Kara, babasını kaybedince annesi ile birlikte akrabalarının yaşadığı Elbistan’a bağlı Alkayaoğlu Mahallesi’ne yerleşti. Burada çobanlık yapmaya ve tarla işlerinde çalışmaya başlayan Kara, 19 yaşındayken Yeter Temiz’le evlendi. Kara’nın 6 çocuğu oldu. Nüfus cüzdanı olmadığı için resmi nikâh da kıyamayan Kara’nın çocukları annelerinin üzerine kaydedilerek nüfus cüzdanı çıkarıldı. Kara ise hiç kaydı olmadığını düşünerek nüfus müdürlüğüne bile uğramadı. 62 yıl boyunca kimliksiz yaşayan ve devletin hiçbir resmi kurumunda işlem yaptırmayan Kara, bu süre zarfında hastaneye bile gitmedi.

Aradan geçen 62 yıl sonra Kara’nın çocukları, resmi işlemlerde zorluk yaşamaya başlayınca babalarına kimlik çıkarmaya karar verdi. Alkayaoğlu Mahalle Muhtarı Yusuf Temiz’in öncülüğünde harekete geçildi. Muhtar Yusuf Temiz ilk olarak Elbistan Nüfus Müdürlüğü’ne başvurdu. Burada ise hiç kaydı olmadığı düşünülen Mehmet Kara adına 2 ayrı kayıt açıldığı görüldü. Mehmet Kara adına biri 1974 yılında doğum tarihi 1951 görülen kapalı kayıt olarak, diğeri de 1981 yılında medeni kanuna göre açılan 1954 doğumlu nüfus kayıtları olduğunu öğrenen Muhtar Yusuf Temiz ve Mehmet Kara’nın mücadelesi ise bundan sonra başladı. Kimlik başvurusunda bulunan Mehmet Kara’nın nüfus kayıtlarındaki kişi olduğunu ispatlamak için mahkeme süreci başlatıldı. Mahkeme heyeti, şahitler ve deliller ışığında Elbistan Nüfus Müdürlüğü’nde 1951 doğumlu olarak görülen kaydın bulunamadığı için silinmesine, 1954 doğumlu kaydın kabul edilerek Mehmet Kara’ya nüfus cüzdanı çıkarılmasına karar verdi.

Doğduktan 62 yıl sonra nüfus cüzdanına kavuşan Mehmet Kara’yı bekleyen asıl sürpriz ise Askerlik Şubesi’nden geldi. Nüfus cüzdanı olmadığı için askerlik yapmayan Kara’ya kanunlar gereği bakaya durumda kaldığı için yaklaşık 10 bin lira para cezası tahakkuk ettirildi. Askeri hastaneye sevk edilen Kara, askere elverişli olduğuna dair rapor verilirse 62 yaşında vatani görevini yapmak üzere birliğine gönderilecek.

45 yıl boyunca mahallesinde ikamet eden ve bu süre zarfında evlenerek 6 çocuk sahibi olan Mehmet Kara’nın kimlik sahibi olması için uzun uğraşlar verdiklerini belirten Alkayaoğlu Mahalle Muhtarı Yusuf Temiz, “Mehmet amcanın kimliği olmadığını öğrendikten sonra hemen harekete geçtik. Afşin Nüfus Müdürlüğü’nde başlattığımız uzun uğraşlar sonucunda Mehmet amcaya kimlik çıkartabildik. Sağ olsunlar kurumlarımız ve yetkililer bu konuda gereken özeni gösterip, ellerinden geleni de yaptılar. Mehmet amcamız 62 yaşında kimlik sahibi olmanın heyecanını yaşadı. Kimliği olmadığı için hiçbir sosyal haktan yararlanamıyordu. Artık devletle olan işlerini kolaylıkla yapabilecek. Askerliğini yapmadığı için sağlık raporu alması gerekiyor. Ankara’da askeri hastanede muayene olacak. Rapora göre askerlik yapıp yapmayacağı belli olacak” şeklinde konuştu.

Mehmet Kara ise, 62 yıl sonra nüfus cüzdanı sahibi olmanın mutluluğunu yaşadığını belirterek, “Bugün yeniden doğmuş gibi oldum. Doğduğumda ailem nüfusa kaydettirmemiş. Daha sonra da babam vefat edince annemle birlikte Alkayaoğlu Mahallesi’ne yerleştik. Burada da yoksulluktan ve kimsesizlikten kimlik çıkaramadık. Okumam-yazmam olmadığı için ben de uğraşamadım. Bu yaşa kadar geldim. Devletin hiçbir kurumuyla resmi bir işim olmadı. Hastaneye bile gitmedim” dedi.

Kimliksiz yaşamanın zor olduğunu belirten Kara, “Artık her şey bilgisayara girdi. Zaman değişti. Kimlik olmadan hiçbir işlem yapılmıyor. Maddi durumum zaten yok. Hiçbir destekten de faydalanamıyorum. Sağ olsun muhtarımız Yusuf Temiz öncülük etti. Eski kayıtları çıkardık. Mahkemeden de karar aldık ve kimliğime kavuştum. Kimliğimi almamda vesile olan başta muhtarımız Yusuf Temiz olmak üzere, devlet yetkililerinden ve ilgililerden Allah razı olsun” ifadelerini kullandı.

Askere alınması durumunda vatani görevini seve seve yapacağının altını çizen Mehmet Kara, “Şimdi askerlik için rapor alacağız. Bakaya kaldığım için de kanunlara göre para cezası kestiler. 10 bin liraya yakın bir para. Bunu ödeyecek gücüm zaten yok. Ama askere alırlarsa vatani görevimi seve seve yaparım. Ankara’da muayeneye olacağım. Heyet askere gideceksin derse hiç düşünmeden orada ülkemize ve ordumuza faydalı olacak her işi yaparım” diye konuştu.

27 Tem 2016 - 15:22 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Salih YÜCEL - Tanıdığım kadar Mehmet emmik

Tanıdığım kadarıyla Kimsenin malına gözü olmayan, hayatı

zorluklarla geçmiş iyi bir insan inşAllah bundan sonra devletin imkanlarında faydalanarak daha iyi bir hayatı olur.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Temmuz 15:22