100 yıl sonra tekrar ortaya çıktılar

Elbistan’da 100 yıldan fazla bir süreden sonra ilk kez görülen Anadolu yaban keçileri, su aramak için dağ eteklerine inince objektiflere takıldı.

100 yıl sonra tekrar ortaya çıktılar
100 yıl sonra tekrar ortaya çıktılar
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Şardağındaki birçok kaynağın kuruması, bir kısmının da vatandaşlar tarafından özel kullanım için değerlendirilmesinin, başta Anadolu yaban keçileri olmak üzere diğer yaban hayvanlarının hayatını tehlikeye attığı belirtildi.

Avrupa, Anadolu, Ortadoğu ve Orta Asya'da yaşayan ve vahşi yaşamda soyu tükenme tehlikesi büyük olan türlerin sıralandığı hassas türler kategorisinde olan Anadolu yaban keçisi, Elbistan’da 100 yıl aradan sonra ilk kez görüldü. Şar dağı ve Belan mevkiinde fark edilen 3 adet Anadolu yaban keçisi, yoldan geçen vatandaşların da ilgi odağı haline geldi. Av Hayvanları ve Su Ürünlerini Koruma ve Yaşatma Derneği Genel Başkanı Ali Haydar Doğan, Anadolu yaban keçilerinin, bölgedeki neslinin 100 yıldan fazla bir süre önce tükendiğinin bilindiğini söyledi.

Son 4-5 yıldır bölgedeki Anadolu yaban keçisi popülasyonunun arttığını belirten Doğan, şuanda Elbistan’ı çevreleyen dağlarda 50’nin üzerinde bir sürünün varlığını bildiklerini anlattı.

Anadolu yaban keçilerinin, deniz seviyesinden 3000 metre yüksekliğe kadar olan sarp kayalıklar da, ormanlarla örtülü sarp ve ulaşılması güç yerlerde, bodur çalılarla örtülü kayalıklarda yaşadığını hatırlatan Doğan, “Bu hayvanlar, 100 yılı aşkın bir süre önce görülmüş. Ondan sonraki sürede de hiç kimse bölgede bu hayvanlara rastlamamış. Ülkemizde olduğu gibi dünyada da nesli tükenmekte olan bir tür. Kahramanmaraş Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekiplerimizle yaptığımız çalışmalarda bölgemizde Anadolu yaban keçisi varlığını 5 yıl önce tespit etmiştik. Ama sayıları çok azdı. Bir elin parmaklarını geçmeyecek kadardı. Aradan geçen sürede uygun yaşam ortamı bulan Anadolu yaban keçilerinin sayısında artış sağlanmış. Şuan, 50’nin üzerinde bir sayıdan söz ediyoruz. Bu da çok iyi bir rakam. Bölgenin en büyük doğal yaşam değerlerinden birinin, 100 yıl sonra yeniden görülmesi bizleri çok mutlu etti” dedi.

3 keçinin, Taşburun Mahallesi’ne yakın bir bölgeye kadar gelmesini susuz kalmalarına bağlayan Av Hayvanları ve Su Ürünlerini Koruma ve Yaşatma Derneği Genel Başkanı Ali Haydar Doğan, “Bu hayvanların doğal ortamlarındaki su kaynakları kuruyor. Bazı kaynaklar da vatandaşlarımız tarafından özel kullanım için çevrilmiş. Dolayısıyla bu hayvanlar su bulamıyor. Susuzluktan ölmemek için de yerleşim alanlarının yakınlarına kadar inmişler. Burada 2 ayrı tehlike var. Birincisi, susuzluktan ölmeleri. Başta keçiler olmak üzere keklik ve diğer yaban hayvanlarının susuzluk çekmemesi için kaynakların oldukları bölgelere belirli periyotlarda su takviyesi yapılmalı. Vatandaşlarımız da özel kullanım için aldıkları kaynak sularından yaban hayatının istifade etmesine imkan tanımalı. 2.’si de suya ulaşmak için Elbistan-Ekinözü karayolunu geçmek zorunda olmaları. Burası araç trafiği yoğun olan bir yol. Sürücülerden ve vatandaşlardan bu bölgeyi kullanırken daha duyarlı olmalarını istiyoruz. El birliği yaparsak bu hayvanları korur ve nesillerinin devamını sağlarız” şeklinde konuştu.

Anadolu yaban keçisinin avlanması kesin olarak yasak. Nesli tükenmekte olan bu hayvanın avlanması halinde avcılara 10 bin liranın da üzerinde tazminat cezası kesilebiliyor.

21 Tem 2018 - 19:39 - Güncel


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

19

Turgut - Ali haydar bey birde şu kızıl kandil bölgesindeki doğanın kekliklerini para ile avlatacağınıza, kendiniz keklik üretipte avlatsanız, doğa konusunda samimi olduğunuza karar verilebilir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39
18

Tarhanacii ula yaom:) - Ula yaom güldürdün beni:) ambarciklilar gargadan ne istiyonuz lan:)

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39
17

Vatandaş - Ambarcoklılar vurdu bile onları adamlar Nurhak ta hem keçi vuruyor hem ceza yiyor tekrar keçi vurmaya oraya gidiyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39
15

Tarhanacı - Şimdiye onu vurup yemişlerdir ambarcık çiçek civarında karga bile kalmadı adamlar kargayı bile avlıyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39
13

Ahmet - ŞİMDİ KESİN AVCILAR DÜŞECEK HABER YAPILMASA DAHA İYİYDİ MAALESEF İNSAN KADAR ACIMASIZ MAHLUKAT YOK AMA CEZALARDA CAYDIRICI DEĞİL BU. HAYVANLAR KORUMA ALTINA ALINMALI

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39
12

doğa sever - AVCILAR HEMEN PEŞİNE DÜŞER KEŞKE HABER YAPMASAYDINIZ.KEKLİK VB KUŞLAR ÖLDÜRÜLDÜKÇE KENE VB CANLILAR ÇOĞALDI. DOĞA SİSTEMİNİ HIZLA BOZAN TEK TÜR İNSANOĞLU...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39
10

fatih - inşAllah bilinçsiz avcılar tarafından vurulmaz.Ali haydar dogana teşekkürler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39
09

vatandaş - Amanıın amanın amanıın ! Keşke bunu haber yapıp, duyurmasaydınız ! Hemen "avcı" kılıklı zalimler bunları bir an önce yok etmek için otomatik silahlarla harekata geçerler ! Eyvahlar olsun !!! 100 sene saklanmışsınız tekrar ne işiniz var da buralara geldiniz ?!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39
07

Afşinli ömer - Ali Haydar Doğan beye bisorum olacak.Kızılkandil özel avlağında yabani keklikleri,tavşanları para karşılığında vurdurduğu gibi şar dağını da özel avlak yapıp bu keçileri güzel paralara vurduracak mı acaba.ülke ekonomisine av turizminden katkıda bulunmuş olur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39
06

Cengiz karadag - Merhaba ben atmalikasanli mahallesindenim en az 8 - 10 yıldan beri bizim dağlarda yaşadığını biliyoruz bu hayvanların fakat ne yazıkki bir kaç defa avlandığını duymuştuk bu tür hayvanların özel koruma altına alınması İçin başta yetkililer olmak üzre bütün hayvan sever Vatandaşların birlikte çaba göstermeleri lazım mümkün olduğunca böyle vakalarda yapanların cezasız kalmaması lazım teşekkürler saygılar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39
05

Altan apak - MaşAllah Elbistan bu yaban hayvanlarının gelişimi için ali Haydar beye çok şey borçlu güzel ülkem de ali Haydar bey gibi bu işe gönülden bağlı üç beş kişi olsa bu güzellikler ülkemin her bir köşesinde görülür emeği geçenlerden Allah razı olsun

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39
01

Vatandas - Bosuna haber yapilmis avcilar pesine dusecek hayvancagizlarin yazik

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 19:39