Türk Enerji-Sen: “Şeker fabrikaları satılmamalı”

Türk Enerji-Sen Doğu Akdeniz Şube Başkanı Emrullah Karadöl, aralarında Elbistan Şeker Fabrikası’nın da bulunduğu Türkşeker’e ait 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesine ilişkin olarak açıklamalarda bulundu.

Özelleştirme uygulamalarına her zaman karşı çıktıklarını belirten Türk Enerji-Sen Doğu Akdeniz Şube Başkanı Emrullah Karadöl, şunları söyledi:

“Bin bir güçlükle kurduğumuz, bu ülkenin yükünü çeken, on binlerce vatandaşımıza iş ve aş sağlayan ve devletimizin ekonomik varlığının teminatı olan milli kurum ve kuruluşlarımız bir bir elden çıkarılmaktadır. Türk Enerji-Sen olarak her zaman karşı çıktığımız özelleştirme uygulamaları bu sefer de Türkiye Şeker Fabrikalarına ait 14 fabrikanın satılması kararı ile maalesef yeniden gündeme gelmiştir. Türkiye Şeker Fabrikaları, 25 fabrikasıyla yıllık üretimimizin yüzde 50’sini gerçekleştirmektedir. Yurtiçi pazarın da yüzde 50’sine sahiptir. Satış kararı alınan bu fabrikaların, Türk tarımı ve sanayisi içerisinde çok önemli bir yeri vardır.”

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinin birçok sektörü ve yüz binlerce insanı etkileyeceğini anlatan Karadöl, “Kurulduğu kentin endüstriyel lokomotifi konumundaki bu fabrikaların satışından pancar ekicisi, çalışan işçi, yöre halkı, esnaf, hayvancılık yapanlar, taşımacılık işiyle uğraşanlar doğrudan etkilenecektir. Özelleştirmenin kamuoyunda destek bulması için Türkşeker’in zarar etmesi en önemli gerekçe olarak sunulmaktadır. Ancak fabrikaların özelleştirme programına alındığı 2000 yılından bu yana yapılması gereken yenileme, modernizasyon, otomasyon ve entegre üretim tesislerine dönüştürülme yatırımları yapılamamıştır. Bu nedenle fabrikaların verimliliği ve rekabet gücü düşmüştür. Fabrikaların, teknolojik altyapı bakımından güçlendirilmesi, yönetim modeli açısından rehabilite edilmesi, şeker pancarı üretiminin önündeki kısıtlamaların da kaldırılması halinde tam kapasite ile çalışabileceği şartlara kavuşacak ve rekabet gücü yüksek sanayi tesislerine dönüşecektir. Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine yalnızca fabrikaların kar ve zararı açısından bakılmamalı desteklediği sektörler nedeniyle ülkemize sağladığı katma değer mutlaka dikkate alınmalıdır” dedi.

Karadöl, son olarak, “En büyük kaygılarımızdan bir tanesi de şeker fabrikalarının özelleştirildikten sonraki süreçte kapatılma ya da devre dışı bırakılma ihtimalidir. Şartnamedeki beş yıllık süreye rağmen fabrikaların ekonomik gerekçelerle çalıştırılamaması ve daha önce kapatılması ihtimal dahilindedir. Ülkemizde daha önce yapılmış kötü özelleştirme örnekleri de unutulmamalıdır. Şeker fabrikalarında da aynı son olacak, Türkiye şeker ihraç eden ülke olmaktan çıkıp şeker ithal eden ülke konumuna gelecektir.

Türk Enerji-Sen olarak diyoruz ki; bütün bu gerçeklerin ışığında yapılması gereken dünyada uygulanan yönetim modelleri örnek alınarak kooperatifler vasıtasıyla çiftçilerin, fabrika çalışanlarının ve devletin katılımıyla modern ve uygulanabilir yönetim modellerinin uygulanması, fabrikaların modernizasyonunun yapılarak üretim miktarlarının ve verimlerinin artırılması, Şeker pancarı ve şeker üretiminin önündeki kısıtlamaların kaldırılmasıdır. Yerli ve milli sanayinin lokomotifi, Cumhuriyetle yaşıt şeker fabrikalarımız satılmamalıdır” ifadelerini kullandı.

16 Mar 2018 - 16:55 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

b.kilinc - ozellestirme yanlisi olanlara soruyorum: bazi seyleri ticari dusunmeyeceksin. kar zarar dengesini dusunuyorsaniz diyanete, meclis ve saraya ayrilan butceye baksinlar. yaptiklari is aldiklari maaslarini kurtariyorsa haklisiniz. zarar ediyorsa kapatalim oralari da...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Mart 16:55
04

BURTULU - maliyetini çıkardıktan sonra..10 yıl sonra zarar ettim. .

kapatıyorum...

Geçmiş olsun..

İmara aç konut yapacağım..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Mart 16:55
03

Mehmet GÜRÇAY - SEVGİLİ ELBİSTANLI HEMŞERİLERİM, BYÜK ŞEHİR OLDU HİZMET BİTTİ,İL OLACAKSINIZ DEDİLER OLDUNUZ,TERMİK SANTRALİ HEPİNİZİ ZEHİRLEDİ KANSERDEN ÖLÜP GİDİYORSUNUZ FARK ETMEDİNİZ. CEYHAN NEHRİNİN SUYUNU TERMİĞE VERDİNİZ SUSUZ KALDINIZ,ŞİMDİDE ŞEKER FAPRİKASINI SATACAKLAR ÇOĞUNUZ İŞSİZ KALACAKSINIZ AMA YİNEDE TULUM ÇIKARIYORSUNUZ PES VALLAHİ. SİZE MÜSTEHAK...

Yanıtla . 1Beğen . 0Beğenme 16 Mart 16:55
02

Mustafa yüce - Destekleriniz için teşekkürler enerji. Sen

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Mart 16:55
01

Hulusi ketmen - Satilmak zorunda kardesim. Mecburuz kalkinmaya ihtiyacimiz var baskomutan tayyip beye itaatkar olmaliyiz ki refahal layize eriselim

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Mart 16:55