Şiddetli rüzgâr, pancar üreticisini vurdu

Elbistan’da hafta sonunda etkili olan şiddetli rüzgâr ve fırtına, ilçe genelindeki çimlenmeye yeni başlayan şekerpancarını vurdu.

Şiddetli rüzgâr, pancar üreticisini vurdu
Şiddetli rüzgâr, pancar üreticisini vurdu
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, erken ekim yapılan arazilerin yüzde 80’inde hasar meydana geldiğini belirterek, “Yeniden ekim yapmak zorunda kalan çiftçinin kaybı büyük” diye konuştu.

Elbistan ve bölgesi, hafta sonunda gece başlayıp gündüz saatlerinde de devam eden şiddetli rüzgar ve fırtınaya teslim oldu. Yaşam alanlarında birçok olumsuzluğu da beraberinde getiren şiddetli rüzgar, asıl büyük darbeyi çiftçiye vurdu. Günler öncesinden tarlada çalışmaya başlayan ve bin bir emekle pancar tohumlarını toprakla buluşturan çiftçilerin korkulu rüyası, gerçeğe dönüştü. 8-9 Nisan’daki kar yağışını kısmi bir kayıpla atlatan pancar çiftçisinin şiddetli rüzgardaki maddi zararı ise, büyük boyutlara ulaştı. Arazilerindeki yeni çimlenmeye başlayan pancarları soğuk vurduğunu gören çiftçiler ise, çareyi yeniden ekim yapmakta buldu. Yeniden tohum ve gübre alan; tarlasını ekime hazırlamak için ekstradan mazot kullanmak zorunda kalan çiftçiyi asıl bekleyen tehlike ise, geç ekim dolayısıyla yaşanacak verim kaybı.

İlçedeki pancar çiftçisinin büyük oranda mağduriyet yaşamasına neden olan olayla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, çiftçinin büyük umutlarla ektiği pancarı soğuk vurmasının, çok üzücü bir durum olduğunu söyledi.

Çiftçinin, 2 türlü kayba uğradığını belirten Başkan Bulut, “Bilindiği gibi 8-9 Nisan gecesi, Elbistan bölgesine 20 santimetreye yakın kar yağmıştı. Karın toprakta bir gün kalması neticesinde çiftçimizin Mart sonunda ektiği pancarların bir kısmını soğuk vurdu. Çiftçimiz tekrar ekim yapmak zorunda kalmıştı. Kardan önce ekilen ve çimlenmeyen pancarlar vardı. Onlar da havaların ısınması ve yağışlarla birlikte çimlendi. 23 Nisan günü Türkiye çapında etkili olan fırtına Elbistan’ımızda da birçok olumsuzluğu beraberinde getirdi. Fırtına ve şiddetli rüzgardan dolayı çimlenen ve neredeyse çapa vakti gelen pancarlarımız, soğuğa dayanamadı. Elbistan bölgesinde yüzde 70-80’e kadar yeniden ekim yapılıyor. Çiftçimiz 2-3 gündür harıl harıl tarlada yeniden ekim yapıyor.

Yeniden ekim noktasında pancarın geri dönüşü olsa da verim düşüklüğü olacak. Erken ekilen ve erken çimlenen pancarla, şimdi ekilen pancar arasında verim yönünden büyük fark oluşacak. Çünkü her iki ekim ve çimlenme aralığı yaklaşık 1 ay gibi bir zamana tekabül ediyor. Çiftçimiz dekar başına 1-2 ton verim kaybı yaşayacak. Çiftçimizin, kilosu 300 liradan tekrar tohum alması ve tarlasını hazırlamak için de mazot kullanacak. Verdiği emek de zaten cabası. Allah, bundan sonra çiftçimize zarar ve ziyan yaşamadan bir yıl geçirmeyi nasip eder inşallah” ifadelerini kullandı.

Tarımın doğa şartlarıyla doğrudan ilgisi olduğunu kaydeden Başkan Bulut, buğday ve kayısıda da benzer sorunların yaşandığına dikkat çekti.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, şunları söyledi:

“Tarım ve çiftçilik, doğanın her türlü olumsuzluğu ile karşı karşıya. Don olur, rüzgar olur, sel olur, yangın olur, hepsinin de çiftçilere zarar verme olasılığı yüksek. Kırsal kesimdeki hububat ekili arasında çimlenmemeden dolayı zarar var. Kayısıda da yine çiçek açan bölgelerde 8-9 Nisan’daki kar yağışından dolayı yüzde 40-50 zarar gözüküyor. İnşallah çiftçimiz, önümüzdeki günlerde ve yılsonuna kadar başka bir afet ve olumsuzlukla karşılaşmaz.”

25 Nis 2017 - 15:44 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.