Patlak mısırda 20-25 bin ton rekolte bekleniyor

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Elbistan Temsilcisi ve Elbistan Zahireciler Kooperatifi Başkanı İbrahim Alagöz, 2017 sezonunda patlak mısır (cin mısırı) ekim alanlarında artış yaşandığını belirterek, 20 ila 25 bin ton arasında bir rekolte elde edileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Patlak mısırda 20-25 bin ton rekolte bekleniyor
Patlak mısırda 20-25 bin ton rekolte bekleniyor
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan Ovası, son yıllarda Türkiye’nin patlak mısır (cin mısırı) ihtiyacının büyük bir bölümünün karşılandığı bölge haline geldi. Zaman zaman fiyatında dengesizlik yaşansa da patlak mısır, çiftçinin tarlasında tercih ettiği ürünlerin ilk sıralarında yer aldı. 2017 tarım sezonunun açılmasıyla birlikte tarlalara akın eden çiftçiler, patlak mısır tohumlarını büyük bir umutla ekmeye başladı. Bu yıl oldukça yağışlı bir dönem geçiren Elbistan Ovası’nda çiftçiler, dekara 600-800 kilogram arasında bir ürün elde etmeyi umuyor.

2017 yılı patlak mısır ekim alanı ve rekoltesine ilişkin olarak değerlendirmelerde bulunan Ticaret Borsası Elbistan Temsilcisi ve Elbistan Zahireciler Kooperatifi Başkanı İbrahim Alagöz, patlak mısıra çiftçinin tekrar rağbet gösterdiği bir sezon beklediklerini kaydetti.

Türkiye’nin daha önce ithalatçısı olduğu bu üründe kendi kendine yeter bir duruma gelmesinde Elbistan Ovası’nda ekilen patlak mısırın büyük katkısı olduğunu ifade eden Alagöz, “Elbistan Ovası, patlak mısır üretiminde söz sahibi olan bölgelerin başında geliyor. İlk ekimin yapıldığı yıldan bugüne kadar zaman zaman hem fiyat hem de rekolte yönünden bir dizi olumsuzluk yaşansa da çiftçimiz, mısır ekiminden vazgeçmedi. 3-4 yıl önce çiftçiyi patlak mısırdan uzaklaştıran nedenlerin başında fiyat dengesizliği geliyordu. Diğer birçok üründe de aynı sorunla yüzleşme ihtimali bulunan çiftçimiz, mısır ekmekten vazgeçtiği arazilerinde bu yıl bir geri dönüş yaşadı. Bu yıl ekim yapılan alan miktarı 35 ila 38 bin dönüme ulaştı” dedi.

Mısır ekiminin genellikle sözleşmeli olarak yapıldığını hatırlatan Ticaret Borsası Elbistan Temsilcisi ve Elbistan Zahireciler Kooperatifi Başkanı İbrahim Alagöz, “Bölgemizde mısır ekimi, en baştan beri sözleşmeli olarak yapılıyor. Bu da mısır fiyatının önceden belli olmasını sağlıyor. Firmaların 2017 yılı sezonu için çiftçiyle imzaladığı sözleşme bedeli ton başına bin 500 TL civarında. Bölgede 1 dekardan ortalama 600-800 kilogram arasında verim elde ediliyor. Ekim alanına göre hesapladığımızda bölgemizde bu yıl 20-25 bin ton arasında bir rekolte bekleniyor. Sözleşme fiyatı üzerinden de bu çiftçimiz için 30 milyon liranın üzerinde bir rakama tekabül ediyor. Çiftçilerimiz, büyük umutlarla son birkaç gündür ekim yapıyor. Tüm çiftçilerimize bereketli ve kazasız belasız bir sezon diliyoruz” şeklinde konuştu.

01 May 2017 - 16:36 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.