Mikrokredi desteği koronavirüs döneminde de devam ediyor

2003 yılından beri, mikrokredi faaliyetlerini sürdüren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Türkiye Grameen Mikrofinans Programının (TGMP), dar gelirli kadınların ekonomik hayata dâhil olmaları için sağlamış olduğu ve küçük bir sermaye olan mikrokredi desteği 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle 990 milyon liraya ulaştı.

2003 yılından beri, mikrokredi faaliyetlerini sürdüren Türkiye İsrafı Önleme Vakfı (TİSVA), Türkiye Grameen Mikrofinans Programının (TGMP), dar gelirli kadınların ekonomik hayata dâhil olmaları için sağlamış olduğu ve küçük bir sermaye olan mikrokredi desteği 1 Temmuz 2020 tarihi itibariyle 990 milyon liraya ulaştı.

Türkiye Grameen Mikrofinans Programı bugüne kadar 185 bin kadını ekonomik hayata dâhil etti. Yeterli finansman kaynağı bulunması durumunda, yaklaşık 3 milyondan fazla yoksul kadının ekonomik hayata dâhil edilmesinin hedeflendiği mikrokredi, koronavirüs salgınından etkilenen işyeri sahibi 1.750 mikro girişimci dar gelirli kadına 1 milyon 125 bin lira kredi desteği sağladı. Bu destek hem nakdi hem de “İyilik İçin Sosyal İşletme” sloganıyla hareket ederek dar gelirli kadınların temizlik ürünlerini uygun maliyetlerle tedarik etmelerine aracı oldu. Dar gelirli kadınlar bu ürünleri en az yüzde 60 kârla satış yaparak hem aile bütçelerine hem de Türkiye ekonomisine katkı sağladı. Mikrokredinin destek kredisi, bankaların yapılandırma mantığı yerine mevcut kredilerine ek olarak verildi. Bu sayede işleri azalan veya hiç iş yapamayan dar gelirli kadınların bir nebzede olsa ayakta kalmalarına yardımcı olundu.

Teşvik belgelerindeki veriler çerçevesinde Türkiye’de kişi başı yatırım maliyetleri dikkate alındığında; yabancı sermaye marifetiyle 1 kişinin istihdamı için gerekli yatırım tutarı 928 bin lira, yerli sermaye marifetiyle 1 kişinin istihdamı için gerekli yatırım tutarı 385 bin lira iken, mikrokredi vasıtasıyla, yoksulların kendi kendilerine gelir getirici bir faaliyette bulunabilmeleri ve mikrogirişimci olabilmeleri için sadece 1000 lira sermayeye ihtiyaç duyuyor.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı, Türkiye Grameen Mikrofinans Programı salgın döneminde mikro girişimci dar gelirli kadınlara destek olmakla beraber 61 il 94 şubesinde çalışan toplam 250 çalışanını da destekledi. TİSVA salgın süresi boyunca hiçbir personelini ücretsiz izne çıkarmamakla birlikte kısmi çalışma ödeneği gibi devlet destekli yardım paketlerine de başvuruda bulunmadı. TİSVA çalışanlarına haftada 5 gün yerine 4 gün çalışma modelini uygulamaya devam ediyor.

06 Tem 2020 - 15:56 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Vatandaş - Hep olumlu yanlarini soyluyorsunuz birde olumsuz yanlarini soyleyin tum bankalar yasak donemlerinde odemeleri ertelerken mikro kredi ertelemedi zorla urun satiyorlar carsida urun 100 tl mikro kredi de 500 tl akli olan bulasmasin elini veren kolunu kaptiriyor

Yanıtla . 5Beğen . 0Beğenme 06 Temmuz 15:56