İŞKUR’dan kendi işini kuracak engellilere 50 bin TL hibe

İŞKUR Elbistan Hizmet Merkezi Müdürü Hüseyin Açar, kendi işini kuracak engelliler ve eski hükümlülere 50 bin TL’ye kadar hibe desteği sunacak projeye başvuruların başladığını söyledi.

Projede, hayvancılıkla ilgili hibe desteği seçeneği de yer alırken kendi işyerini kurmak isteyenlere kuruluş işlemleri desteği, işletme gideri desteği ve kuruluş desteği olarak 50 bin liraya kadar hibe verilecek.

İŞKUR Elbistan Hizmet Merkezi Müdürü Hüseyin Açar, projeyle ilgili olarak verdiği bilgide kendi işini kuracak engellilere 50 bin TL’ye kadar hibe, eski hükümlülere ise brüt asgari ücretin 15 katı kadar hibe verileceğini kaydetti.

Hibe desteğinden yararlanmak için son başvuru tarihinin 11 Aralık 2017 olduğunun altını çizen Açar, kendi işini kurma hibe desteğine yönelik projeler hazırlayacak olan engellilerde şu şartların aranacağını ifade etti:

“Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücü kaybının en az yüzde 40 olduğu engellilere verilecek Sağlık Kurulu Raporları ile belgelenen kişiler mevzuatımızda engelli olarak kabul edilmektedir. Kendi işini kurmak isteyen engellilerin İŞKUR'a kayıtlı olması, bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücünün en az yüzde 40'ından yoksun olduğunu engellilere verilecek Sağlık Kurulu Raporları ile belgelendirebilmesi, 18 yaşını tamamlamış olması, hangi sebeple olursa olsun emekli olmaması, kendi üzerine aktif olarak kayıtlı işyeri/işletme olmaması, işyerinin kurulacağı il sınırları içinde ikamet etmesi, girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olması, kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olması gerekmektedir.

Açar, eski hükümlülerde aranılan şartları ise, 1 yıldan daha uzun süreli bir suçtan veya ceza süresine bakılmaksızın Devlet memuru olmaya engel bir suçtan hüküm giyen ve cezasını infaz kurumlarında tamamlayanları, cezası ertelenenleri, koşullu salıverilenleri, özel kanunlarda belirtilen şartlardan dolayı istihdam olanağı bulunmayanları, ömür boyu kamu hizmetlerinden yasaklı bulunanları ve denetim ii serbestlik kapsamında olanlar eski hükümlü olarak tanımlanmaktadır. Kendi işini kurmak isteyen eski hükümlülerin aşağıdaki bütün şartları taşıması gereklidir. Aynı şekilde engelliler için aranan şartları da taşıması gerekiyor. Eski hükümlülere yönelik hibe desteğinde eski hükümlünün projesini Adalet Bakanlığının ilgili birimleri (denetimli serbestlik müdürlükleri, koruma kurulları gibi) aracılığı ile "Proje Başvuru Rehberi"nde belirtilen usul ve esaslar çerçevesinde hazırlamaları ve yine ilgili birimler aracılığı ile ii Müdürlüğüne iletmesi gereklidir. Eski hükümlünün doğrudan kendisinin yapacağı başvurular dikkate alınmaz” dedi.

Proje kapsamında karşılanacak maliyetlerle ilgili de bilgi aktaran İŞKUR Elbistan Hizmet Merkezi Müdürü Hüseyin Açar, “Engelliler için komisyon değerlendirmesi sonrasında kaynak tahsis edilmesine karar verilen projelerde, başvuru sahibinin talep etmesi halinde, işyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 3.000 TL kuruluş işlemleri desteği, sözleşme imza tarihinden sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, kira ve tanıtım) en fazla yüzde 60'lnı geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 11.000 TL işletme gideri desteği ve sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 36.000 TL kuruluş desteği verilecektir.

Eski hükümlüler için de; Adalet Bakanlığı'nın ilgili birimleri tarafından yapılan başvuru sonrasında bütçe imkanları doğrultusunda kaynak tahsis edilmesi uygun görülen projelere vergiler dahil en fazla brüt asgari ücretin 15 katına kadar kurulacak işyeri için gerekli olan giderleri kapsayan "kuruluş desteği" verilecektir. Projede son başvuru tarihi 11 Aralık 2017’dir” şeklinde konuştu.

İŞKUR Elbistan Hizmet Merkezi Müdürü Hüseyin Açar, projeyle ve başvuru evraklarıyla ilgili detaylı bilgi almak isteyenlerin de merkeze başvuru yapmalarını istedi.

19 Eki 2017 - 13:37 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.