Güney Kore’den Elbistan’a 7 MW’lik güneş enerjisi santrali

Güney Kore merkezli olarak dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Hanwha Q Celss isimli dev enerji firması, Elbistan’ın güneşine 7 MW kurulu güce sahip olacak güneş enerjisi santralinin kurulumu için çalışmalara başladı.

Güney Kore merkezli olarak dünyanın birçok ülkesinde faaliyet gösteren Hanwha Q Celss isimli dev enerji firması, Elbistan’ın güneşine 7 MW kurulu güce sahip olacak güneş enerjisi santralinin kurulumu için çalışmalara başladı.

2011 yılından beri yapılan testlerde güneş enerjisi santrali kurulması yönünde Türkiye’nin en önemli merkezlerinden biri olan Elbistan’ı güneş tarlasına çevirecek yatırımların startı verildi. Yıllık güneşlenme oranına göre ‘altın madenine’ benzetilen Elbistan’da Büyükyapalak, Küçükyapalak, Gökçek, Evcihüyük ve Gündere Mahalleleri’nde onlarca firma güneş enerjisi santrali kurmak için arazi satın aldı. Elbistan’a lisanslı ve lisanssız olarak yatırım yapacak firmalar, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’ndaki (EPDK) resmi prosedürlerin tamamlanmasını bekliyor.

Çoğunluğu lisansız olarak inşa edilecek güneş enerjisi santrali projelerinin hayata geçmesiyle bölgede lisanslı olarak da açılan yarışmayı kazanan Solar Ventures Sarı En. Yat. San. ve Tic. A.Ş. isimli firma, ELBİSTAN 1 GES ismini verdiği güneş enerjisi santralinin de kurulumuna başlaması bekleniyor.

Elbistan’da uzun süredir devam eden güneş enerjisine dayalı santral kurulması çalışmalarında ilk somut adımı atan firma Güney Koreli Hanwha Q Celss isimli firma oldu. Kurulu gücü 7 MW olacak güneş enerjisi santralinin kurulumuna Büyükyapalak ve Gündere (Evliya) Mahalleleri arasında yaklaşık 200 dönümlük arazide başlandı. Türkiye’de kurulu güç bakımından en büyük güneş enerjisi santrallerinden biri olan projede elektrik üretmek için 20 binden fazla panel kullanılacak. Hanwha Q Celss’e ait santralin kurulumu için çok sayıda alt yüklenici firma arazide çalışmalarını sürdürüyor. Bir yandan yol açma ve enerji nakil hattının yapımı devam ederken, güneş panellerinin yerleştirileceği sacayaklar da tarlaya döşenmeye başladı. Çok sayıda kişinin istihdam edildiği projenin 4 ay içerisinde tamamlanması öngörülürken, elektrik üretimine ise 2016 yılı itibariyle başlamasının hedeflendiği öğrenildi.

11 Kas 2015 - 08:53 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

Mehmet Fatih Çay - Yine neyin peşindesiniz sanki türkiyenin tek güneşinin bol ve gündüzünün en uzun olduğu yer elbistan Antalyanın Adananın Hatayın Maraşın güneşli gün sayısı çok az ya elbistandan. Görki yeni linyit yatakları mı buldular halkı ürkütmeden ucuza kapatacaklar yoksa başka bir maden mi bilemiyorum.Ey hemşehrilerim uyanık olmak ve oyuna gelmemek lazım saygı ve sevgilerimle vesselam !

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Kasım 08:53
04

veysel yılmaz - tarla dönümlerinin 18ve 20 bin tl arası gidecegi söyleniyo kimse tarlasını satmasın

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Kasım 08:53
02

Emre - Elbistan Gökçek köyünde toplam 360 dönüm hisseli arsam var, dönüm fiyatları ne kadardır arkadaşlar bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler iyi günler...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Kasım 08:53
01

Fehmi bilen - Yapraklı köyünde panel enerjisi gündemde varmı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 11 Kasım 08:53