Elbistan’ın güneşinden sonra rüzgârına da yatırım geliyor

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ), aralarında Elbistan’ın da bulunduğu birçok il ve ilçeyi kapsayan 7 bölgede kurulacak rüzgâr enerjisi santralleri için yarışma düzenleyecek.

Elbistan’ın güneşinden sonra rüzgârına da yatırım geliyor
Haber albümü için resme tıklayın

Uğur RES adıyla Elbistan’a kurulması planlanan rüzgâr enerjisi santralinin gücü 26 MW olacak.

Başta linyit olmak üzere fosil yakıt bakımından Türkiye’nin en büyük rezervlerini barındıran Elbistan bölgesi, yenilenebilir enerji kaynakları noktasında da adını duyurmaya başladı. Yüksek güneşlenme oranı nedeniyle güneş enerjisi santrali kurulumu noktasında birçok firmanın yatırım için girişimde bulunduğu Elbistan’da, rüzgâr enerjisi santrali kurulumunun da kapıları aralanıyor. Kurulan ölçüm cihazlarından elde edilen verilerin rüzgâr enerjisi santrali kurulumu noktasında yeterli olduğunun görülmesinin ardından, ilçenin dağlarını rüzgar gülleri ile doldurmaya imkan verecek yarışma, Türkiye İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından düzenlenecek. Rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi kurulması amacıyla 21-23 Haziran tarihlerinde yapılacak yarışmalar sonucunda, toplam 710 megavatlık üretim kapasitesi için önlisans verilecek. Türkiye Elektrik İletim AŞ’nin (TEİAŞ) internet sitesindeki duyuruya göre, 24-30 Nisan 2015’te başvuruları alınan rüzgar enerjisine dayalı elektrik üretim tesisi önlisans ihaleleri, toplamda 11 bölge için düzenlenecek ve 3 gün sürecek ihaleler sonrasında 710 megavatlık kapasite için önlisans verilmesi öngörülüyor.

Elbistan’da yapılması planlanan 26 MW kurulu güce sahip güneş enerjisi santralinin ismi Uğur RES olarak açıklandı. İlgili firmanın yarışmayı kazanması halinde, ilçeye 23 kilometre uzaklıkta kuracağı RES’te üreteceği elektriği, Pınarbaşı trafo merkezine getirip ulusal elektrik ağına aktarması planlanıyor. İlgili firma yarışmayı kazanırsa Kahramanmaraş genelindeki ikinci rüzgar enerjisi santrali yatırımı da Elbistan olacak.

Yarışmalar, Kayseri-Niğde 80 MW, Adana 120 MW, Ankara-Kırıkkale-Çankırı 60 MW, Aksaray-Kırşehir-Nevşehir 60 MW, Edirne 40 MW, Tekirdağ 60 MW, Kırklareli 70 MW, Sivas 80 MW, Tokat 40 MW, Ordu 50 MW ve Bilecik-Eskişehir-Kütahya 50 MW illerindeki rüzgar enerjisi projeleri için yapılacak.

Türkiye’de 171 RES bulunuyor

Türkiye'de bulunan 171 rüzgar enerji santrallerinin toplam kurulu gücü 6 bin 184 MW’dir. 2016 yılında Rüzgar Enerji Santralleri ile 15.369.548.000 kilovat saat elektrik üretimi yapılmıştır. Türkiye'de ilk rüzgar santrali 1998 yılında İzmir'de kurulmuştur. Devreye alınan 171 santralin bir kısmı henüz lisans kurulu gücü kadar kurulu güce erişmemiş olup inşası devam ediyor. Bu kapsamda bir kısmı devreye alınan santrallerin de tam kapasite devreye girmesi ile 644 MW kapasiteli ilave rüzgar türbini devreye girmiş olacak ve kurulu güç 6.828 MW kapasiteye ulaşacak. Bu bağlamda kısmen devreye alınan ve inşaatında ilerleme kaydedilen projelerin tümü tamamlandığında Türkiye rüzgar santrali kurulu gücünün 8.130 MW düzeyine çıkacağı görülmektedir. Bugün itibariyle EPDK'dan lisans ve ön lisans alan tüm RES'ler devreye girdiğinde ülkemizin rüzgar kurulu gücü 10.870 MW'a ulaşacak ve tüm elektrik tüketiminin yüzde 12'si rüzgar santrallerinden karşılanabilecek. Ayrıca EPDK tarafından 2018 yılı sonuna kadar 3.000 MW daha rüzgar santrali başvurusu kabul edilecek.

Rüzgar Türbini

En basit anlamda bir rüzgar türbini, 3 bölümden oluşur.

1.Pervane Kanatları: Rüzgar estiği zaman pervanenin kanatlarına çarparak onu döndürmeye başlar. Bu sayede rüzgar enerjisi ile kinetik (hareket) enerjisi elde edilmiş olur. Pervaneler rüzgar estiğinde aynı yönde dönecek şekilde tasarlanmışlardır.

2.Şaft: Pervanelerin dönmesiyle ona bağlı olan şaft da dönmeye başlar. Şaftın dönmesiyle de motor içinde hareket oluşur ve motorun çıkışında elektrik enerji sağlanmış olur.

3.Jeneratör (Üreteç): Oldukça basit bir çalışma yöntemi vardır. Elektromanyetik indüksiyon ile elektrik enerjisi üretilmiş olur. Küçük oyuncak arabalardaki elektrik motoruna benzer bir sistemdir. İçinde mıknatıslar bulunur. Bu mıknatısların ortasında da ince tellerle sarılmış bir bölüm bulunur. Pervane şaftı döndürdüğü zaman motor içindeki bu sarım bölgesi, etrafındaki mıknatısların ortasında dönmeye başlar. Bunun sonucunda da alternatif akım (AC) oluşur.

21 Haz 2017 - 13:08 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Ali zor - Nurhak kızılca karamagara res için en uygun yer

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Haziran 13:08
01

Elistanli - Çok iyi çevreci olarak birde elbistan Belen tepesi incelenmesi iyi olur rüzgarı 12 ay eksik olmuyor tarım arazilerine zarar vermemiş olurlar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Haziran 13:08