Elbistan’da ithal besilik dana talepleri alınmaya başlandı

Elbistan’da Kırımızı Et Üreticileri Birliği tarafından Güney Amerika ve Avrupa ülkelerinden ithal edilecek besilik sığır talepleri alınmaya başlandı.

Son döneme kadar besiciliğin yerli ırklarla yapıldığı Elbistan, Türkiye’nin karkas et yerine besilik dana ithal etmeye başlamasının ardından bu imkandan en fazla yararlanan merkezlerin başında geldi. İthalatın başladığı dönemden bugüne kadar çok sayıda besilik hayvan alımı yapan Elbistan besicisi, bu kez Kırmızı Et Üreticileri Birliği Genel Merkezi tarafından yapılacak ithalatı bekliyor.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Elbistan Şube Başkanı Bedir Ergüç, besilik dana ithalatının Güney Amerika ve Avrupa ülkelerinden yapılacağını söyledi. Besicilerin besilik dana başvurularının birlik tarafından kabul edildiğini belirten Ergüç, Avrupa menşeli danalar için 50 EURO, Güney Amerika menşeli danalar için ise 50 USD ön ödeme yapılması gerektiğini belirtti.

Bir üyenin en fazla 200 baş hayvan talebinde bulunabileceğini hatırlatan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Elbistan Şube Başkanı Bedir Ergüç, “Merkez Birliğimizce üyelerimizin ihtiyacını karşılamak üzere besilik erkek sığır ithalatı ile ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile bir çalışma yürütülmektedir. Bu kapsamda, Bakanlığın izin verdiği Amerika ve Avrupa ülkelerinden hayvan tedariki planlanabilecektir. Hayvanlar, Bakanlıkça belirlenmiş teknik ve sağlık şartlarında kastre edilmemiş, kombine veya etçi ırkların saf ve melez erkekleri olacaktır. Bir üye için en fazla 200 baş talep alınacak olup, alt limit bulunmamaktadır” dedi.

Besilik danaların kilogram fiyatının taleplerin toplanmasından sonra açıklanacağını ifade eden Ergüç, şu bilgileri aktardı:

“Fiyatların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın fiyat politikasına uygun olması, daha önce üyelerimize sağlanan fiyatlar dolayında gerçekleşmesi öngörülmektedir. Kesin fiyat, taleplerin toplanmasından sonra açıklanacaktır. Avrupa'dan hayvan talep eden üyelerinizin aşağıda belirtilen Merkez Birliği Euro hesaplarından birisine hayvan başına 50 Euro, Amerika'dan hayvan talep edenlerin ise yine Dolar hesaplarımızdan birisine hayvan başına 50 ABD doları yatırması gerekmektedir. Bu ödemeyi yapmayanların talepleri dikkate alınmayacaktır. Yatırılan bu talep ön ödemesi, sonradan hayvan bedeli üzerinden mahsuplaşma yolu ile indirilecektir. Bu ön ödemeyi yapıp, hayvan alımından vazgeçenlerin, vazgeçtiği hayvanlar için 50 Euro veya 50 ABD Dolan ön ödemeleri iade edilmeyecek olup, Merkez Birliğine gelir kaydedilecektir. Ön ödeme yapan üyeler, bu hususu ihtirazı kayıtsız olarak kabul edecek; ön ödeme yaptıktan sonra hayvan alımından vazgeçmesi halinde, ön ödemeye ilişkin herhangi bir hak, talep veya iddia ileri sürmeyeceğini taahhüt edecektir.”

Besilik ithal dana talebinde bulunmak için birlik üyesi olma şartının arandığının da altını çizen Kırmızı Et Üreticileri Birliği Elbistan Şube Başkanı Bedir Ergüç, “Toplam ithal edilecek hayvan sayısı Bakanlık iznine tabidir. Bu sayı takdir edileceği üzere sınırlı olacaktır. Sayı belli olduğunda, hayvanların üye birlikler arasındaki dağılım dengesini sağlamak, ülke genelinde tüm üye üreticilerin menfaatini gözetmek ve birlikler arası haksızlığa meydan vermemek bakımından ön ödeme yapanların bir kısmına hayvan vermemek veya talep ettiği miktarın altında hayvan vermek Merkez Birliğinin tasarrufundadır. Bu ilke kapsamında, talep ön ödeme sayısı kadar hayvan verilmemesi halinde, verilmeyen hayvan sayısına karşılık gelen ön ödemeler üyelere iade edilecektir. Talepte bulunan ve bunun için ön ödemeyi yapan üretici, birliğimize üye olmak durumundadır. Değerlendirme sonucunda hayvanların teslimi Eylül ayı ortalarında başlamak üzere 2017 yılı sonuna kadar gerçekleştirilecek olup, teslimatta kriter ön ödemeyi yapma tarihidir” diye konuştu.

21 Tem 2017 - 15:19 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Muhammet - Nerden nereye elbistanda da ithal hayvan kesilmeye başlandı Türk tarimini bu hale getirenlere hadi tüm yalakalarla birlikte teşekkür edelim. Emeği geçenlere teşekkür ederiz.DDDD

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 21 Temmuz 15:19