DOĞAKA’dan Ekinözü ve Nurhak’taki yatırımlara destek

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), 2019 Yılı Mali Destek Programları kapsamında, Kahramanmaraş’ta Ekinözü ve Nurhak’ın da bulunduğu 4 ilçede turizm sektörü ile imalat sanayisine yönelik yatırımlara 400 bin TL’ye kadar destek verecek.

DOĞAKA’dan Ekinözü ve Nurhak’taki yatırımlara destek
DOĞAKA’dan Ekinözü ve Nurhak’taki yatırımlara destek
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Ayrıca seracılık yatırımları için de Kahramanmaraş, Osmaniye ve Hatay illerinin tamamına 5 milyon TL kaynak ayrıldı.

Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından uygulanacak olan 2019 yılı Mali Destek Programlarının açılış ve bilgilendirme toplantısı Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda (KMTSO) gerçekleştirildi. Toplantıya başkanlık eden Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, DOĞAKA’nın 2019 yılı toplam bütçesi 27 milyon TL olan yeni destek programı için, işadamlarıyla yapılacak ortak çalışmaları değerlendirdi.

Toplantıda ilk olarak konuşan KMTSO Başkanı Serdar Zabun, kalkınma ajanslarının, bölgesel kalkınma ve bölgesel işbirliği adına Türkiye’de çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.

DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız ise, şu ana kadar 21 adet mali destek programı kapsamında 180 milyon TL'lik yapılan hibe tutarıyla beraber hayata geçen toplam yatırım tutarının 320 milyon TL'ye ulaştığını söyledi.

2019 yılının ilk mali destek programında 3 alt başlıkta toparlanan mesleki eğitim, seracılık ve ilçeler mali destek programıyla 27 milyon TL'lik hibe formunu bölge kalkınmasına yönelik kullanmayı planladıklarını anlatan Yıldız, “Mali destek programımızda mesleki eğitim merkezlerinin güçlendirilmesi fiziksel ve teknolojik altyapılarının güçlendirilmesi bununla beraber müfredat eksiklikleri ve eğiticilerin eğitimlerini yapmayı planlıyoruz. Yine yeni bir potansiyel olan seracılık mali destek programında katma değeri yüksek ürünlerin daha dar alanlarda kazanmayı planladık. Programımızın bölgemize özel bir başka konu başlığı ise ilçeler mali destek programıdır. DOĞAKA 3 İle 33 ilçeye 42 belediyeye hizmet ederken ilçeler mali destek programında göreceği en az gelişmiş her ilimizden 4'er adet olmak üzere 12 ilçemizi destekleyecekler. Kahramanmaraş ilimiz üzerinde Ekinözü, Nurhak, Çağlayancerit ve Andırın ilçeleridir. Bu konularda yapmış olduğumuz planlamalarımıza başta valimiz olmak üzere tüm yönetim kurulumuza şükranlarımızı sunmayı kendime bir borç ediniyorum. Yeni programlarımızın bölgesel kalkınmayı hızlandıracağını umut ediyorum” dedi.

Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan da, şöyle konuştu: “Bugün ilimiz açısından gerçekten önemli bir gün. Özellikle ilimizde ve bölgemizde yapılacak yatırımlar mevcut durumumuzun belki biraz analiz edilmesi istikbale yönelik yapabileceklerimizde bir beyin fırtınası yapmak üzere burada beraber istişarelerde bulunuyoruz. Hem kurumlarımız hem özel sektörler ama altını çizmek istediğim husus bunlardan tabi ki buradaki mali desteklerden, hibelerden maksimum düzeyde istifade etmeye çalışacağız. Bu 60 milyon TL'lik katma değer bize katıyorsa şimdiye kadar ajans tarafından 67 milyon TL verilmiş. Ama bazen tek bir sektörde tek bir işte verdiği bir akıl verdiği bir fikir veya bir vizyonla tek bir firma bile kalkınma ajansı vesilesiyle bu rakamın çok üstünde bir katma değer elde edebilir.”

DOĞAKA Program Yönetimi Birimi Başkanı Oğuz Alibekiroğlu ise, 2019 yılı Mali Destek Programı’nın içeriğine ilişkin bilgiler aktardı.

Alibekiroğlu, “İlan ettiğimiz mali destek programlarının temel amacı imalat sanayisinin ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli iş gücüne katkı sağlamak. Farklı kurumlar farklı programlar yapıyorlar bizde kendi bütçemizde dâhilinde bu çalışmalara katkı sağlamaya çalışacağız. Programımızın 3 tane temel önceliği var bunlardan ilki imalat sanayi ve mesleki eğitim kurumları arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi. Aslında temel hedefimiz bu. Özel sektörle mesleki eğitim kurumlarını bir araya getirip daha etkin mesleki ve teknik eğitim faaliyetlerini hayata geçirmek. İkincisi de imalat sanayinin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik mesleki eğitimde nitelikli insanın yetiştirilmesidir. Yani insan kaynağı kapasitesinin arttırılması niteliğinin arttırılması sadece sayı olarak değil asıl olarak burada vurgulamak istediğimiz şey niteliğin arttırılması. Üçüncüsü ise tüm bu faaliyetleri gerçekleştirmek üzere şu an kısmen yeterli kısmen yetersiz veya tamamen kullanılmaz olan altyapıların iyileştirilmesi. 1 Şubat 2019 tarihinden itibaren başvuruları almaya başlayacağız” ifadelerini kullandı.

2019 Yılı Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı çerçevesinde Kahramanmaraş’ta Ekinözü, Nurhak, Çağlayancerit ve Andırın ilçelerinde imalat sanayisi ve turizm sektörüne yönelik yatırımların desteklenmesi için tahsis edilen toplam kaynak tutarı 6 milyon TL olarak belirlendi. Proje başına asgari 30 bin TL, azami 400 bin TL destek sağlanacak.

2019 Yılı Seracılığın Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında da; sera kurulumuna yönelik yeni yatırımların desteklenmesi, mevcut seralarda modernizasyon yatırımlarının desteklenmesi ve seralarda elde edilen ürünlerin depolanması ve pazarlanmasına yönelik yatırımların desteklenmesi önceliğinde toplam 5 milyon TL kaynak tahsis edildi. Seracılık için asgari 30 bin; azami de 700 bin TL destek verilecek.

Vali Vahdettin Özkan

24 Oca 2019 - 13:36 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

rıddo - ak dava ile berekete işe aşa dev yatırımlara ak dava hak dava osmalı geliyor yeterki dış güçlerin oyununa ganmayın

Yanıtla . 0Beğen . 1Beğenme 24 Ocak 13:36