Çiftçiler, saman talebine yetişemiyor

Elbistan Ovası’nda buğday hasadına başlayan çiftçiler, başta Doğu ve Güneydoğu illeri olmak üzere ülkenin birçok noktasından gelen saman talebine yetişemiyor.

Çiftçiler, saman talebine yetişemiyor
Çiftçiler, saman talebine yetişemiyor
+2
Haber albümü için resme tıklayın

Tonu 250 liranın üzerine çıkan saman, kamyonlara yüklenerek özellikle Adıyaman, Malatya ve Gaziantep illerindeki çiftliklere ve besicilere satılıyor.

Elbistan Ovası’nda buğday hasadı geçtiğimiz günlerde başladı. Hasada başlayan çiftçiler ise, yaşanan kuraklık ve mevsim şartları nedeniyle ciddi oranda verim kaybı ile karşı karşıya kaldı. Buğday fiyatlarının da beklediğinden daha düşük seyretmesi ile çifte hayal kırıklığı yaşayan çiftçinin imdadına saman yetişti. Hasadın yeni başlamasına rağmen fiyatı hemen her gün değişen samanın tonu şu günlerde 250 liradan alıcı buluyor. Çiftçiler, fiyatların daha da yükseleceği öngörüsüyle tarlalarındaki samana gözü gibi bakıyor.

Besicilik noktasında Türkiye’nin hatırı sayılır bölgelerinden biri olan Elbistan’da üretilen saman iç piyasanın yanı sıra Türkiye’nin birçok ilindeki hayvanlar için de yem olarak kullanılıyor. Uzun yıllardır Elbistan’dan Türkiye'nin çeşitli bölgelerine saman gönderen çiftçiler, bu yıl Adıyaman, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Malatya illerinden gelen talebe yetişemediklerini belirttiler. Elbistan’daki birçok çiftçinin ilçedeki besicilerle hasat öncesinde bağlantı yaptığını hatırlatan çiftçiler, “İlçemizde buğday hasadı başladı. Buğdayda verim düşüklüğü yaşıyoruz. Müdahale fiyatları da beklenilenin altında oluştu. Ama bu yıl saman fiyatlarında ciddi hareketlenme var. Fiyatlar gün gün değişiyor ve yükseliyor. Şuanda tarlada tonunu 250 liraya kadar satıyoruz. En çok da Malatya ve Adıyaman illeri buranın samanını alıyor. Gaziantep ve Kahramanmaraş’tan da talep var. Böyle giderse çok kısa sürede saman fiyatları tavan yapabilir” ifadelerini kullandılar.

Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut ise, saman fiyatlarındaki artış yaşandığını söyledi. Biçerdöver fiyatlarını belirlerken 2 tonluk saman ücretinin 200 TL olarak belirlendiğini hatırlatan Başkan Bulut, şuanda 1 ton saman fiyatının bu rakamın yüzde 100 üzerine çıktığını ifade etti.

İlçeden yıllardır Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerine saman gönderildiğini kaydeden Başkan Bulut, “Saman fiyatlarında artış söz konusu. İç piyasadan çok il dışından talep var. Kamyonlarla Doğu ve Güneydoğu illerine saman gönderiyoruz. Talebe göre baktığımızda saman fiyatlarının daha da yukarıları göreceğini düşünüyoruz. Doğu ve güneydoğu bölgelerimizde kuraklıktan kaynaklı sıkıntı var. En çok talep de buralardan geliyor. Fiyatlar da ton başına 250 liraya kadar ulaşabiliyor. Diğer bölgelerimizdeki mevcut durumu tam olarak bilemiyoruz ama görüldüğü kadarıyla saman konusunda sıkıntı yaşayabiliriz. Fiyatlar yüksek olsa da saman ithal ettiğimiz günlere inşallah dönmeyiz” şeklinde konuştu.

21 Tem 2017 - 15:30 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.