Bulut: “Çiftçi, alın terinin karşılığını alamadı”

Elbistan’da binlerce çiftçinin merakla beklediği buğday alım fiyatları açıklandı. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) makarnalık buğdayın tonunu 1000 lira, Anadolu beyaz ve kırmızı sert buğdayın tonunu ise 940 liradan alacak.

Açıklanan fiyatların çiftçinin beklentilerini tam anlamlıyla karşılamaktan uzak olduğunu kaydeden Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut ise, “Çiftçi, buğdayını zaten bu rakamlara mal etti. Alın terinin karşılığını alacağı bir rakam olsaydı yüzümüz gülerdi” diye konuştu.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2017 yılı hububat sezonu müdahale alım fiyatlarını açıkladı. Buna göre 2017 yılı için makarnalık buğdayın müdahale alım fiyatı ton başına 1000 TL olarak belirlendi. Geçtiğimiz yıl da aynı rakama makarnalık buğday alımı yapan TMO, Anadolu beyaz ve kırmızı sert ekmeklik buğday için çiftçiye ton başına 940 TL ödeyecek. 2016 yılında 910 lira olarak belirlenen bu çeşitte 30 liralık bir artışa gidildi.

TMO’dan yapılan açıklamada, 2017 yılı buğday üretiminin geçen yıla göre yüzde 6 artışla 21,8 milyon ton, arpa üretiminin yüzde 12 artışla 7,5 milyon ton olarak gerçekleşeceği tahmin edildiği belirtildi. Çiftçiden alınacak buğdayın fiyatının yüzde 12,5 protein ve yüzde 1 süne oranına göre belirlenme politikasına bu yıl da devam edileceğinin bilgisi verilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

“Buğdayda kalitesine göre yüzde 5'e kadar artış uygulanacaktır. Buna göre, ekmeklik buğdaylar ton başına 990 TL'ye, makarnalık buğdaylar ton başına 1.070 TL'ye kadar işlem görecektir. Arpa fiyatları üreticiyi memnun edecek seviyede işlem gördüğünden arpa için fiyat açıklamaya gerek görülmemektedir. Ancak emanet karşılığı arpa alımlarına devam edilecektir. Üreticilerimizin ürünlerini sözleşme imzalanan lisanslı depolara teslim etmeleri; yüzde 2 stopaj, yüzde 2 SGK primi kesintisi yapılmaması ile anlaşmalı bankalardan cazip kredi imkânı ve peşin ödeme gibi avantajlar düşünüldüğünde menfaatlerine olacaktır.

TMO işyerlerine veya sözleşme imzalanan lisanslı depolara ürün bırakan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarının tamamı satın alınacaktır. Ürününü TMO işyerlerine teslim eden üreticiler; 22.07.2017 tarihine kadar depo kira ücreti vermeden ürünlerini geri çekilebilecek, açıklanan fiyatlarla TMO'ya satılabilecek veya emanette bırakabilecektir. Ürününü TMO'ya anlaşmalı bankalardan alınan banka kartı ile teslim eden üreticilere ödemeler 15 gün içerisinde, banka kartı ile teslim etmeyenlere ise 30 gün içerisinde yapılacaktır. Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üretici 6,5 TL/Ton ilave gelir elde edecektir. TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.”

TMO’nun açıkladığı hububat alım fiyatlarını değerlendiren Elbistan Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Bulut, belirlenen yüzde 12,5 protein oranı şartının çiftçiyi zorlayacağını söyledi.

Elbistan çiftçisinin kuraklık nedeniyle protein düşüklüğü tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu anlatan Başkan Bulut, “Yaşadığımız kuraklık nedeniyle kıraç arazilerde verim kaybı var. Tabii bu ister istemez protein oranına da etki ediyor. Şuanda kıraç arazilerde hasada başladık. Çiftçilerimiz verim kaybı şikâyeti ile bize geliyor. TMO, protein oranı yüzde 12,5’tan az olan buğdaya daha düşük fiyat uygulayacak. Kuraklığın etkisiyle bu rakam çiftçimizi zorlayabilir” dedi.

Fiyatlar belirlenirken çiftçilerin girdi rakamlarının da hesaplanması gerektiğinin altını çizen Başkan Bulut, “Biz isterdik ki fiyatlar belirlenirken çiftçinin 1 kilogram buğday alabilmek için ne kadar harcama yaptığı da göz önünde bulundurulsun. Ama böyle olmadı. Çiftçinin maliyetine yakın bir rakam açıklandı. Bu rakamları zaten harcadı çiftçi. Bunun üstüne çıkılsaydı belki yüzümüz gülerdi. Dünya buğday borsasına göre fiyat belirlenmesine itirazımız yok ama diğer ülkelerdeki çiftçiler 1 kilo buğdayı kaça mal ediyor, biz kaça mal ediyoruz buna göre fiyat açıklanmalı. Bizde mazot pahalı, gübre pahalı. Çiftçi ne yapsın? Sezonu zararla kapatmamak için kılı kırk yarıyor. Girdi rakamları düşük olsa, ürününe alın terinin de karşılığını alacak şekilde fiyat alsa gönlü rahat bir şekilde çiftçiliğe devam edecek. İnşallah bu beklentilerimizin gerçek olduğunu görürüz. Tüm çiftçilerimize kazasız, belasız ve bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandı.

14 Tem 2017 - 14:12 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

02

Antiokos - Yahu üreticiye niye o kadar fazla para versinler ki? Yurt dışında daha ucuz. Kendi köylüsü kazanacağına yurt dışına para kazandırmak işine geliyor hükümetin. Her şeyi bitirdikleri gibi tarımı da bitirdiler.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Temmuz 14:12
01

Muhammet - Fazlasıyla alıyor.hayatından memnun olmaliki on yıllardır her seçimde kim iktidar ise çiftçi oyları ona gidiyor.Her taban fiyat açıklamasında aynı terane , feryat , figan. sonra sandık gelir davul zurna

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Temmuz 14:12