Bakan Albayrak: “Eski santraller, 2019’a kadar dönüştürülecek”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’deki tüm eski nesil termik santrallerin, yeni nesil, doğa dostu, yüksek teknolojiye sahip olacak şekilde dönüştürülmesi sürecinin 2019’a kadar tamamlanacağını söyledi.

Bakan Albayrak: “Eski santraller, 2019’a kadar dönüştürülecek”
Haber albümü için resme tıklayın

Bakan Albayrak’ın bu değerlendirmesi, Türkiye’nin en eski termik santralleri arasında yer alan Afşin-Elbistan A Termik Santrali’nin de geleceğine ilişkin önemli ipuçlarını ortaya koydu. A Termik Santrali’nin rehabilitasyon çalışmalarının, Bakan Albayrak’ın dönüşüm için belirttiği son tarih olan 2019’a kadar yetişip yetişmeyeceğine ilişkin soru işaretleri geçerliliğini koruyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi’nin (IICEC) forumuna katıldı. Toplantıya enerji ve iklim konusunda çalışmalar yürüten, dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce kişi katılırken, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Polonya Çevre Bakanlığı Müsteşarı HE Slawomir Mazurek, Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol öne çıkan isimler oldu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, forumun açılışında bir konuşma yaptı. Konuşmasına Türkiye’nin yenilenebilir enerji konusundaki hedeflerinden bahsederek başlayan Bakan Berat Albayrak, “Hükümetimizin koyduğu önemli hedeflerden bir tanesi olan 10 yılda 10 bin megawatt rüzgar, 10 bin megawatt başta güneş enerjisi olmak üzere, yenilenebilir enerji sepetine katkıda bulunmasını sağlayacağız. YEKA modeliyle sadece yenilebilir enerjinin kapasite olarak değil, aynı zamanda teknolojilerinin de Türkiye’de olmasını sağlayacak ve bunun yanında 10 yıl Ar-Ge şartıyla bu teknolojilerin geliştirilmesine, bölgemizdeki kapasiteyi de görerek, daha yaygın kullanılmasına önemli katkı sağlayacak” dedi.

Enerji çalışmalarının çevre ve hava kirliliğini olumsuz etkilememesi için gerekli çalışmaların yapıldığını ifade ederek devam eden Bakan Albayrak, “Enerji alanındaki karbondioksit salınımını azaltmak için Bakanlık olarak gerekli adımları hızla atıyoruz. Emisyon sınırlarını sürdürülebilir enerji çalışmalarını olumsuz etkilemeyecek şekilde hayata geçiriyoruz. İşte yine bu yükümlülüğümüz kapsamında, emisyon azaltım faaliyetlerimizi ulusal program ve stratejilerimize uygun olarak, ölçülebilir, raporlanabilir ve doğrulanabilir şekilde yürütmek için gayret gösteriyoruz” diye konuştu.

Bakan Albayrak, "Ayrıca Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli, Türkiye'nin temiz enerji yatırımlarına ne kadar önem verdiğini ortaya koyuyor. Gelecek 10 yıl içinde 10 bin megavat güneş ve 10 bin megavat rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının azami oranda enerji sepetine girişini sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın konuşmasının, Elbistan-Afşin bölgesini de yakından ilgilendiren noktası ise, termik santrallerin rehabilitasyonu ve yeni santral yatırımları ile ilgili kısmı oldu.

Yerli kömürün yeni nesil, doğa dostu, ileri teknolojiye sahip santrallerle ekonomiye kazandırılması için gereken her türlü yatırım altyapısını hazırladıklarını kaydeden Bakan Albayrak, yeni nesil santrallerin emisyon değerlerinin AB tarafından belirlenen kriterlerin altında tutulacağının altını çizdi.

Bakan Albayrak, bu konuda da şunları söyledi:

“Türkiye’deki bugün kurulu olan eski nesil termik santralleri de tamamen çevreci bugünkü teknolojilerle dönüştürme sürecini başlattık. Hedef 2019 yılına kadar eski nesil termik santrallerin tamamını insan sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olmayan en son ve uyumlu teknolojik anlamda santraller haline getireceğiz. Böylece ekolojik denge ve hassasiyetlere zerre zarar vermeden, kaynaklarımız yüksek teknolojiyle milletimizin hizmetine sunulacak. Santralin ömrü, maliyeti var ama çevrenin maliyeti yok.”

14 Eki 2017 - 15:38 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

01

Muhammet - Inanana haberler Adile teyzeyi sevgiyle anıyorum. Anlayana

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 14 Ekim 15:38