Albayrak, “Afşin-Elbistan, eski Türkiye için önemliydi”

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji yatırımlarında Elbistan-Afşin bölgesindeki yaklaşık 4 milyar tonluk 1100 kalorili linyit rezervi yerine, yeni keşfedilen 2 bin-3 bin 500 kalorili kömürlerin öncelik kazandığını söyledi.

Albayrak, “Afşin-Elbistan, eski Türkiye için önemliydi”
Haber albümü için resme tıklayın

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, enerji yatırımlarında Elbistan-Afşin bölgesindeki yaklaşık 4 milyar tonluk 1100 kalorili linyit rezervi yerine, yeni keşfedilen 2 bin-3 bin 500 kalorili kömürlerin öncelik kazandığını söyledi.

Bakan Albayrak’ın, Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü’nün resmi internet sitesinden yayınlanan açıklaması, 12 milyar dolarlık yatırım yapılması beklenen Elbistan ve Afşin bölgesinde ‘yeni santral yatırımları ertelenecek’ yorumlarına neden olacağa benziyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, 2016 yılı ortalarından itibaren ülkemizin elektrik ihtiyacının karşılanmasında ‘yerli kaynak’ kullanımını arttırmak için önemli çaba sürdürüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bugüne kadar katıldığı hemen her programda Türkiye’nin yerli enerji atağına ilişkin açıklamalarda bulunarak, bu konuda çizdikleri yeni yol haritasını anlatıyor. Bakanlık, bu kapsamda özellikle termik santral yatırımları için kılçıksız model olarak tanımlanan bir sistematik hazırlayarak yatırımcıya tüm izinleri alınmış sahaları teslim ediyor. Bu modelin ilk örneği de Çayırhan sahasında uygulandı.

Yerli kömür denilince ilk akla gelen yerlerin başında ise, Türkiye’nin en büyük linyit rezervini barındıran Elbistan-Afşin bölgesi geliyor. Bölgedeki termik santral yatırımı, 2012 yılından itibaren Uzakdoğu ve Arap sermayesinin dikkatini çekiyor. Abu Dabi merkezli TAQA firmasının ardından Katar, Japonya ve Çin gibi ülkelerin dev enerji firmalarının gözünü diktiği Elbistan-Afşin bölgesinde 8000 MW kurulu güce sahip 3 ayrı sektörden oluşacak 12 milyar dolar büyüklüğe sahip termik santral kurulması planlanıyor.

Mevcut santrallere eklenecek yenileri ile birlikte Türkiye’nin elektrik ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılaması planlanan Elbistan-Afşin bölgesindeki yatırım için 5 yıl önce atılan ilk adım, somut bir çerçeveye kavuşturulamadı. Türkiye’nin, Elbistan-Afşin bölgesinde bulunan yaklaşık 4,5 milyar ton linyit kömürünü termik santraller kurarak ekonomiye kazandırmak için 2020 yılına kadar süresi bulunuyor. Paris İklim Zirvesi’ndeki 2020 sonrasında termik santral inşa edilmemesini öngören anlaşmanın ardından, Türkiye’nin mevcut linyit yataklarını 3 yıl içerisinde değerlendirmesi gerekiyor. 2020’den önce tüm termik yatırımların en azından projelendirilmesi, kredilendirilmiş olması ve inşaatının başlatılması gerekiyor.

Tam da bu noktada, içinde bulunduğumuz yıl içerisinde yeni enerji yatırımlarının hayata geçirilebileceği yöndeki umutları kıran açıklama, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’tan geldi.

Türkiye’nin enerji üretimiyle ilgili yol haritasına yönelik açıklamalarda bulunan Bakan Albayrak, Elbistan-Afşin bölgesindeki linyit rezervinin eski Türkiye şartları açısından önemli bir kaynak olduğunu belirterek, “Artık 2000-3500 kalorili kömürler buluyoruz” diye konuştu.

Yerli kaynaklara ağırlık vereceklerinin altını çizen Bakan Albayrak, “2016 yılında elektrik üretiminde, yerli kaynakların oranını iktidarımız dönemindeki en yüksek seviyeye, yüzde 49.3’e çıktı. Yerli kömür, hidroelektrik santraller, güneş, rüzgar, tüm bu yerel kaynaklardan üretilen enerji toplam üretimimizin içerisinde yüzde 49,3’e çıktı. İnşallah 2020’lerde, enerjimizin 3’te 2’sini yerli kaynaklarımızdan sağlamayı hedefliyoruz. 2017’de ise elektrik üretimimizde yerli kaynaklarımızın payı, yüzde 50’yi geçecek inşallah. Yerli kömür, güneş ve rüzgarda da en az 5’er bin megavat civarı bir yatırımla biz 2023’e kadar 15 bin megavat sisteme yerli kaynaklara dayalı santrali devreye alacağız. Kömürde yeni süreci başlattık” ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Elbistan-Afşin bölgesindeki kömür rezervi için de, “Yakın zamanda hep Afşin-Elbistan soruluyordu. Afşin-Elbistan’da 1100 kalorilik, 3-4 milyar ton rezervden bahsediyoruz. Eski Türkiye şartları açısından bu çok önemli bir kaynaktı. Son yıllarda biz çok ciddi kömür rezervleri bulduk ve kalori değerleri 2 bin ile 3 bin 500 arasında değişiyor. Daha da buluyoruz” ifadelerine yer verdi.

24 Şub 2017 - 14:27 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

27

Ferudun Önal - Ağzını topla damat,burası hala Türkiye Cumhuriyeti.Eskisi yenisi yok bunun, tek bir devletimiz var o da Türkiye Cumhuriyeti.Elindeki yeraltı kaynağını kullanmayan kesin başka bir şeytanlık düşünüyordur.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
26

bu cevap vatandaş 2 bir şey yazmış ona gelsin. - Senin baban 45 yaşında o satralden kanser olup oldümü?

Senin bağın bahçen verimsiz hale geldimi ?

Senin çocukların aylarca hastanede yatipta onlar acı çektikçe sen oturup ağladım.mı.?

Tabiki saftirik saftirik konuşursun.

Bunu yerli halk soylediki filitre takilsin diye.

Senin gibilerede gelir sağlasın diye.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
25

Emekçi - Yav ben anlamıyorum ,akp yerli üretim diyor,yatırım yapın diyor ,Anadolu enerji özel şirket ,yapalağa yapacak oluyor kaç yıldır yapmak için ,ankarada kapı kapı geziyor ,izin vermiyorlar.hem yerli üretim ,diyorlar ,yatırım diyorlar ,sonra da izin vermiyorlar .bu iş çocuk mu kandırıyorsunuz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
24

Yapalaklı - Bu toprakta sadece fafirlik var .herhalde burda rant yok ondan .vazgectiler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
23

Albistanli - Yıllardır desteklediğiniz hala destek verdiğiniz parti yapıyor bunu. Şimdi ağlıyorsunuz yapmayın. "Hata yaptık" deyin bari

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
22

Kimse kim - Yapacaksanız yapın .yoksa lafını bırakın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
20

Afşinli - Keşke kapatsanız şu santralleride kurtulsak isinden pisinden

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
19

Ebubekir - Şu an için belki önemi olmayabilir ama ileride tekrar önem kazanır.Devletimiz için en verimli ne ise ona öncelik veriliyor. Tabiki bölge insanımız için önemli ama Devletimiz daha önemli.İnşAllah işsiz arkadaşlara da başka iş imkanları yaratılır.Herkes daha mutlu bir yaşam sürer.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
18

Mehmet ali - Çok doğru bi karar keşke şu iki santrali kaldırsanız daha güzel olur

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
17

Ahmet Türk - sayın yönetici bu haber afşin elbistan çoğulhan sahasındaki ek üniteler için galiba.çünkü çatova ve küçükyapalak bölgesi için yabancı yatırımcı yok.izmir merkezli anadolu enerji ilgileniyor.o şirket de çed süreci mta ya geçti o kararı bekliyor yanılmıyorsam.ayrıca öncelik vereceğiz filan demiş sayın bakan ama bence son yıllardaki sondaş faaliyetlerine dikkat çekmiş.1 ay önce kimse kusura bakmasın biz bu kömürü kullanacaz diye açıklama yaptı sayın bakan.şimdi eskiden iyi kaynaktı demesi için yepyeni bir rezervin bulunması gerek.enerji bakanlığının sitesine bakarsanız 2014 ten sonra yeniz rezerv yok varsa bile proje aşamasında değil. cevaplarsanız sevinirim.saygılarımla...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
16

vatandaş 2 - Kül yutuyoruz diye bağrışan arkadaşlar! hani santral istemiyordunuz? Ne oldu bu santraller gitsin de bir daha gelmesin. İklim yarı kuraktan kurağa döndü her tarafa kar yağdı burada ne kar ne yağmur doğal dengenin içine etti Ceyhanı kuruttu.Elbistan halkı onkoloji hastanelerinden beri gelemez oldu her ölen kanserden ölüyor.Gül gibi tarlalarımız kuraklaştı en fazla koyun varlığı bulunan dağlarımızda kuş ötmez kervan geçmez oldu.Mera hayvancılığı ve tarıma dönsek linyitten de organik gübre yapsak bundan daha hayırlı olur.Ne var bu kömürde yıllardır iliği sömürülen kardeşlerim 1000 tlye çalışmak yerine neden çobanlığa dönmüyoruz iki tosun kestirsen 25000 lirayken ne için çırpınıp neden korkuyoruz.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
15

Vatandaş - Sayın bakanın mta nın sitesinde yayınlanan konuşma metninde burda yazıldığı anlamda yatırımların durduğu yönde bir anlam çıkmamakta. Elbistan Afşin havzası tüm Türkiye'deki linyit rezervinin yarısına sahip. Bu bölge ülkemizin en büyük enerji havzası, bu kömürün çıkarılarak ülke ekonomisine kazandırılması elzemdir. Avrupa kömürlü santralleri bıraktı diye çevrecileride anlamıyorum. Avrupa'da çıkarılacak kömür kaldı mı acaba onlar 130 yıldır kömürü sanayi için kullandı. Kömür için kendi aralarında bile savaştılar. Kendi kömrümüzü çıkartmıyoruz ama dış ülkelerden parayla aldığımız doğal gazla elektrik üretmeye çalışıyoruz, bu ne kadar sürdürülebilir acaba?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
14

AHMET HULUSİ - haklısın bakanım. afşin elbistan santrali ve yerli hammedde ile ilgili tüm santrallerimiz eskiş türkiye için önemli idi. yeniğ türkiyede dışa bağımlı olarak doğalgazdan üretiriz. birilerini zengin ederiz. elektriği pahalıya satarız. halkı fakirleştiririz. haklısınız bakanım... yeni türkiyede tamemen dışa bağımlı elektrik üretimi olacak. tertemiz olacak. yaşasın yeni türkiye ....yeni türkiye de yolarımnız duble olacak.köprüler olacak ... denizin altında üstünde tüneller yapılacak. hep elin oğlu kazanacak.. biz de artık asfalta ekmeğimizi sürüp sürüp yeriz. haklısınız bakanım ..yeni türkiye çok güzel olacak .. asfaltlı yollar .....sayın elbistan sesi gazietei yetkilileri yayınmlamazsanız elbistanlı olarak hakkımız haram olsun yeni türkiye aşkına yayınlayın bu yazdıklarımı

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
13

Hayati - Ne kadar güzel bir haber inş hali hazırdakileride kapatırlar!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
12

Memo - Bakanım dedigini anlamamışınız Artık Dünyada Termik Santral Yapılmayacak.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
10

Emre - Elbistan Gökçek köyünde toplam 360 dönüm hisseli arsam var, dönüm fiyatları ne kadardır arkadaşlar bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler iyi günler...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
09

Ali - Zehir derken neyi kastediyorsunuz. Çocuktan kasabası yıllarca kül parası almadı mı. Santralde çalışanların yüzde 90 afşin Elbistan şu değil mi. Vatandaşın vergisi ile yapılan santrallerde yabancılar olmasa çalışmaz. Bu termik santralinin durumu belli. Üniteler her tarafı kömür tozu temizlikçi nereli afşin li elbistanın bana yollarını kesen yakan kim belli kim vatan sever o da belli devlet neden yatırım yapsın bu kadar problemli bir yere. Gazın dan etkilenmek istemeyen ler başka yere göğe bilr mesela afşin

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
08

Vatandaş - Nedir bu elbistan afşin de ki yabancı düşmalığı çalışan parasını nerde harcıyor başka yerde illerde çalışıp ekmeğini kazanan onca elbistan afşinliye kim ne söylemiş yakışmıyor bu güzel şehre bu düşünceler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
06

Vatandaş - Oy isterken ne güzel istiyorlar yatırıma gelince eski Türkiye için önemliydi oluyor elbistan afşin. Yazık

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
05

Vatandaş - Oy isterken elbistan önemli ama iş icraata gelip yatırım yapmaya gelince elbistan eski Türkiye için önemliydi oluyor. Yazık ya Elbistan'a zerre kadar yatırım yok. Özellikle konu büyük yapalak oldumu bütün olumsuzluklar yapalağa karşı kullanılıyor. Bakın Adatepe barajı bütün köylere su veriyor ama yapalağa yok. Elbistan'ın en çok araziye sahip olan ve susuz olan köylerin en büyüğü, adı gibi büyük yapalak ama maalesef nedense bütün herşeyden yoksun bir köy. yazık ya

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
04

Serkan - Dumanını (zehrini) elbistan solur parasını şehir dışı dogulu su bu alır

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
03

Hah - ve babam mümkünse yeter bizim zehir yuttuğumuz.. Öldüğümüz

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
02

MEHMET - Resmen Elbistan bitti yeni santral felan yok ,eski santrallerede kilidi vuracaz diyor.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27
01

Atıf - Ve elbistanin papucu dama atılır Gecmis Olsun Tekaaaaaa hayali kuranlar.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 14:27