Afşin-Elbistan E sektörü yatırıma hazır

Afşin-Elbistan bölgesindeki linyit rezervlerini değerlendirmek için hayata geçirilmesi planlanan E sektörü, yatırıma hazır hale getirilirken, Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, yatırım için ilk sıranın adresini Eskişehir Alpu B sahası olarak işaret etti.

Afşin-Elbistan E sektörü yatırıma hazır
Afşin-Elbistan E sektörü yatırıma hazır
Haber albümü için resme tıklayın

Türkiye’nin en büyük linyit kömürü rezervlerinin bulunduğu Elbistan-Afşin bölgesindeki termik santral yatırımları, başta Uzakdoğu ve Arap enerji firmalarının gündeminde bulunuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yerli kömürden elektrik üretimi için hayata geçirdiği yeni model çerçevesinde milyarlarca dolarlık yatırım öngörülen Afşin-Elbistan bölgesinde, ön hazırlık çalışmaları sürüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2017 yılı bütçe sunuşunda yer alan bilgilere göre, Afşin-Elbistan Havzası E sahası, gerekli etüt ve araştırmalar tamamlanarak yatırıma hazır hale getirildi. Afşin–Elbistan C+D sahasının da jeoteknik etütlerin yapılmasından sonra yatırıma hazır hale geleceğinin belirtildiği bütçe sunuşunda, “Afşin-Elbistan Linyit Havzası Teknik Etütleri Projesi için Afşin-Elbistan Kömür havzası C ve D sektörlerinin yatırıma açılabilmesi için eksik olan jeoteknik etüt ve şev tasarımı ile hidrojeolojik etüt ve susuzlaştırma planı yapılmasına ilişkin bir sözleşme imzalanmak üzere teknik şartname üzerinde MTA Genel Müdürlüğü ile görüşmeler devam etmektedir” bilgisi yer aldı.

Toplamda 12 milyar dolara mal olacağı dile getirilen Elbistan-Afşin yatırımının ne zaman gerçekleşeceği konusunda somut bir adım atılmazken, Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu, yerli kömürün enerji üretimine kazandırılması amacıyla başlatılan yeni modelde Çayırhan’dan sonraki sıranın Eskişehir Alpu B sahası olduğunu söyledi. Enerji özelleştirmelerine ilişkin bilgiler aktaran Aksu, “Yatırımcılar bu modeli beğendi. Sırada Eskişehir Alpu sahası var" dedi

Yerli kömürün değerlendirilerek, enerji arzına katkı sağlamasını istediklerini vurgulayan Aksu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın bildireceği yeni sahalarda uygulamaya devam edeceklerini kaydetti. Aksu, "Bu kömür sahalarını sırasıyla ekonomiye kazandıracağız. Yatırımcı bu modeli çok beğendi. İmar, ÇED, orman gibi gerekli tüm izinleri devlet tarafından temin ediliyor. Bu model, dış kaynak bağımlılığı, cari açığın azaltılması, daha dengeli elektrik portföyü oluşturulması, bölgesel kalkınma ve istihdam sağlanması gibi nedenlerle büyük önem taşıyor. Santrallerde yerli kömürün kullanımı, ülkemiz enerji geleceğine yapılan en büyük yatırım olacak” ifadelerini kullandı.

28 Tem 2017 - 14:22 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.