50 bin hanenin elektriği Elbistan’ın güneşinden karşılanacak

Elbistan’da devreye alınan ve kurulumu devam eden toplam 58 MW’lık güneş enerjisi santrallerinden (GES) üretilen elektrik enerjisi, yaklaşık 50 bin hanenin elektrik ihtiyacını karşılayacak.

50 bin hanenin elektriği Elbistan’ın güneşinden karşılanacak
50 bin hanenin elektriği Elbistan’ın güneşinden karşılanacak
+1
Haber albümü için resme tıklayın

Avrupa ve diğer dünya devletlerine göre Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli ve yıllık güneşlenme süresi oldukça yüksek seviyede bulunuyor. Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlası’na (GEPA) göre ülkemizde, yıllık toplam güneşlenme süresi 2 bin 737 saat ve ortalama toplam gelen güneş enerjisi miktarı ise 1527 kWh/m²yıl. Türkiye, konumu itibariyle güneş enerjisi için Avrupa’da İspanya’dan sonra en verimli ülkelerden bir tanesi. Dünyada ve Türkiye’de yenilenebilir enerji kaynakları arasında oldukça önemli bir yere sahip olan güneş enerjisinin elektrik üretimindeki payı gün geçtikçe artmaya devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın milli enerji politikası doğrultusunda ülkenin birçok noktasında milyonlarca liralık yatırımlarla kurulan güneş enerjisi santralleri (GES) birer birer devreye alınıyor. Türkiye, ekonomisinin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulması için tamamen doğa dostu ve çevreci olmasının yanı sıra milli kaynak olarak görülen güneşten elektrik üretiminde hem güneşlenme süresinin fazla olması hem de santrale dönüştürülecek alanların genişliği sayesinde bu yatırımların önemi kat be kat artıyor.

Güneş enerjisi santrallerinin (GES) verimli çalışması açısından iyi bir lokasyona sahip olan Elbistan, adeta yatırımcıların gözdesi haline geldi. Rakımı, sıcaklık oranı, nem oranı ve güneşlenme süresi açısından GES kurulumu için aranan birçok şartı karşılayan Elbistan’da GES’ler birer birer devreye alınıyor. Elbistan’a bağlı Büyükyapalak ve Evcihüyük Mahalleleri’nde yapımı tamamlanan 14 MW kurulu güce sahip 2 güneş enerjisi santrali elektrik üretimine başlarken Gökçek Mahallesi’nde 3 ayrı bölge kurulum çalışmaları devam eden toplam 44 MW kurulu gücü bulunan güneş enerjisi santralleri, önümüzdeki aylarda elektrik üretimine başlayacak. Halihazırdaki yatırımların tamamlanmasıyla birlikte Elbistan’ın güneşinden üretilen elektrik, yaklaşık 50 binden fazla hanenin ihtiyacını karşılayabilecek potansiyele ulaşmış olacak.

60 milyon EURO yatırım yapıldı

1 MW kurulu güce sahip GES’in yaklaşık 1 milyon EURO’nun üzerinde gibi rakama mal edildiği göz önüne alındığında Elbistan’a 58 MW GES için 60 milyon EURO yatırım yapıldı. Söz konusu yatırımlar, Elbistan’ın kömürden üretilen elektriğin yanı sıra güneş enerjisi noktasında da ülke çapında hatırı sayılır bir noktaya ulaşmasını sağlamış oldu.

19 Eyl 2017 - 13:54 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

Mehmet - Rüzgar santralleri de kurulduğunda tam manasıyla enerji şehri olacaktır. Bunlar güzel şeyler lakin şehrin içine hiçbir yatırım çevre düzenlemesi yapılmıyor. Adam akıllı caddesi yok. Çarpık yerleşme hâlâ yaygın. Bunlara da gerekli kurumların el atması lazım.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Eylül 13:54
03

Muhammet - Dünyada rüzgar ve güneş enerjisine hızla geçiş var.Biz hala düşük kalorili linyit peşindeyiz.Bu haber ne güzel bir haber, ne aydınlık bir haber ilçede güzel şeyler de oluyor denilecek cinsten.yılan hikayesine dönen doğalgazın hala kaplumbağa hızıyla da olsa gelmesi güneş enerjisinden elektrik vs gibi yatırımlar guzel ilçemizin kirlilik ile deyil doğal güzellikleriyle anilmssini sağlar umuyorum.zira potansiyel olarak Eskişehir'den daha uygun durumdayız. Neden küçük Eskişehir olmayalım nihayet Ceyhan nehri Porsuk cayindan çok daha güzel.Birazcık ilgi ve ilçe önde gelenlerinin çok deyil az biraz gayretleriyle inanin cennetten bir köşe oluruz.Saygılar herkese

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Eylül 13:54
02

Ahmet Haydar - Bu haberin neresi güzel.Paneller mi Elbistan'da üretiliyor, yoksa binlerce Elbistanlı mı burada çalışmaya başladı. Bu paneller İthal geliyor üretilen enerjiden bir kuruş para Elbistan'a yar olmuyor neyine sevineceğiz. Sistemi satan kazanıyor, elektriği üreten malı götürüyor Elbistanlı seviniyor

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Eylül 13:54