18 genç çiftçiye 108 büyükbaş hayvan dağıtıldı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı ‘Genç Çifti’ projesi kapsamında Elbistan’da 17’i bayan, 1’i de erkek olmak üzere 18 genç çiftçiye t...

18 genç çiftçiye 108 büyükbaş hayvan dağıtıldı
18 genç çiftçiye 108 büyükbaş hayvan dağıtıldı
+4
Haber albümü için resme tıklayın

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın başlattığı ‘Genç Çifti’ projesi kapsamında Elbistan’da 17’i bayan, 1’i de erkek olmak üzere 18 genç çiftçiye toplam 108 adet dişi büyükbaş hayvan hibe edildi.

Elbistan’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kırsal kalkınma destekleri "Genç Çiftçi" uygulaması kapsamında projesi kabul edilen 18 genç çiftçiye TİGEM tarafından Erzurum’daki çiftliklerden temin edilen 108 adet büyükbaş hayvan hibe edildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Kırsal Kalkınma Destekleri kapsamında 2016 yılında başlattığı Genç Çiftçi projelerinin 2017 yılı programı devam ediyor. 2017 yılı için programın bütçesi 483 milyon TL olarak belirlendi. Proje kapsamında 16 bin 100 genç çiftçiye hibe desteği verilecek. Bu bütçenin 330 milyon TL'lik kısmının en az 11 bin genç çiftçiye büyükbaş/küçükbaş projeleri kapsamında verilmesi planlanıyor. Bu kapsamda genç çiftçilere en az 51 bin büyükbaş ve 100 bin küçükbaş hayvan dağıtılacak.

Genç Çiftçi projesinde hibe başvurusu onaylananlara büyük ve küçükbaş hayvan dağıtımları ülke genelinde devam ediyor. Bu kapsamda Elbistan’da projesi kabul edilen 17’si bayan ve 1’i de erkek toplam 18 çiftçiye 108 adet düve dağıtımı yapıldı. Hibe destekten yararlanmaya hak kazanan çiftçilere büyükbaş hayvanlar, Elbistan Hayvan Borsası’nda düzenlenen törenle çiftçi başına 6’şar adet olarak teslim edildi.

TİGEM tarafından Erzurum’dan temin edilen dişi büyükbaş hayvanlar, kamyonlardan indirildikten sonra 6’şar adet olarak padoklara yerleştirildi. Daha sonra, her padok için bir sıra numarası belirlendi. Hibe desteği almaya hak kazanan genç çiftçiler, besleyecekleri hayvanları, kura ile belirledi.

Hayvan dağıtımı töreni sonrasında değerlendirme yapan Elbistan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ayhan Özcan, Genç Çiftçi projesinin önemine değindi.

Toplam 108 düve dağıtıldığını kaydeden Özcan, “Bilindiği üzere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın 2016 yılında uygulamaya koyduğu Genç Çiftçi hibe projesi kapsamında, ilçemiz genelinde 458 müracaat almıştık. Bu müracaatlardan 30’u, proje kapsamında hibe desteği kazandı. Bu projelerden 18’i hayvancılık projesiydi. Projesi onaylanarak hibe desteğine hak kazanan 18 genç çiftçimize, kişi başı 6’şar adet olmak üzere toplam 108 tane düve dağıtımı yapılıyor. Buradaki projemizdeki en büyük amaç, işsiz, sigortasız ve herhangi bir sosyal güvencesi olmayan çiftçilerimizi, meslek sahibi etmektir. Köyde ikameti zorunlu kılan bir projedir. Bu projemiz, köye geri dönüşlerin sağlanması için yapılan bir projedir. Ayağı yere basan bir projedir. 2016 yılında yapılan projelerimizin tamamı şuanda sürdürülebilirliliği devam etmektedir. Herhangi bir olumsuzlukla karşılaşılmadı. Genç çiftçilerimize hayırlı olsun” dedi.

Genç Çiftçi projesinden yararlananların büyük bir çoğunluğun bayan olduğunu hatırlatan Elbistan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ayhan Özcan, “Bayan çiftçilerimize pozitif ayrımcılık olduğu için genelde ilçemizdeki Genç Çiftçi projelerinin yaklaşık yüzde 80’i bayan çiftçilerimize çıktı. Bayanlarımız, bu işlere daha çok emek veren kişiler oldukları için projenin sürdürülebilirliği açısından da büyük önem arz ediyor. Kendilerine bol kazanç diliyoruz. Bu projemiz 3 yıl boyunca devam edecek. Çiftçilerimiz herhangi bir geri ödeme yapmayacak. 3 yıl sonra anaçlar ve yavrular tamamen çiftçilerimizin anamalı olacak. Böylece kendileri de hem ekonomik olarak bir kazanç elde edecekler hem de meslek sahibi olacaklar. Genç Çiftçi projesi, meslek edindirmeyle ve üretimi arttırmayla ilgili en önemli projemizdir” ifadelerini kullandı.

Kalealtı Mahallesi’nde yaşayan Bilge Karaduman, kendilerine bu fırsatın tanınmasından dolayı tüm yetkililere teşekkür etti. Alacakları hayvanlar sayesinde ev ekonomilerine katkı sağlayacaklarını ifade eden Karaduman, “Bu hayvanları, ahırımızda besleyip büyüteceğiz. İnşallah kısa sürede de ev ekonomimize ciddi bir destek olacaklar. Bize bu imkanı tanıyan başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız olmak üzere tüm ilgililere teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Projede hibe almaya hak kazanan tek erkek genç çiftçi olan Hasankendi Mahallesi’nden Ferhat Güneş ise, “Bu sayede severek yaptığımız besiciliği daha da ileri götüreceğiz. Hayvanlarımızı teslim aldık. Emeği ve katkısı olan herkesten Allah razı olsun” dedi.

Kura çekiminin ardından 108 büyükbaş hayvan, hak sahibi genç çitçilere teslim edildi.

07 Kas 2017 - 14:37 - Ekonomi


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

bulent bagdatli - Aydin iline bağlı cine ilçesi hibelerne ne zaman dağıtılacak

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Kasım 14:37
02

otmar uğur - hayvanlar da hiç bir şekilde cinslik yok. melez hayvanlar bunlar. bunlardaki çıkan buzağı hiç bir şekilde ne damızlık olur ne etçil olur. emeklere yazık olur.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Kasım 14:37
01

Bulent bagdatlı - Nerde kaldı 2017 hibeler 2018 ler başladı

Aydın iline halen yok neden

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 07 Kasım 14:37