Geleceğin madencileri Elbistan’da yetişecek

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Elbistan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde...

Geleceğin madencileri Elbistan’da yetişecek
Geleceğin madencileri Elbistan’da yetişecek
Haber albümü için resme tıklayın

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde, Elbistan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde sektöre kalifiye eleman yetiştirmek için Maden Teknolojisi Alanı açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bir ilke daha imza attı. 11 ilde 12 okulda öğrencilerin madencilikle ilgili özel olarak eğitim almasını sağlayacak maden teknolojisi alanı açılacak. Elbistan’ın da dahil olduğu maden teknolojisi alanı açılan okullarda, laboratuvarlar kurulacak. Madencilik teknolojisi alanında hizmet verecek yetişmiş iş gücünün sağlanmasıyla birlikte okulların bulunduğu şehirlerde gerçekleşecek madencilik faaliyetleri daha verimli bir şekilde yürütülebilecek. Sektör daha donanımlı elemanlar istihdam etme imkanı bulacak.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı arasında imzalanan Maden Teknolojisi Alanında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolü, Türkiye’nin en büyük linyit kömürü rezervlerini bünyesinde barından Elbistan-Afşin bölgesi için bir ilkin yaşanmasını sağladı. Elbistan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Milli Eğitim Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca 11 ilde maden teknolojisi alanında eğitim verilecek okullar arasına dahil edildi.

İmza töreni, MEB Başöğretmen Toplantı Salonunda gerçekleşti. Törende konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Protokol kapsamında ülkemizde madencilik faaliyetlerinin yoğun olduğu bölgelerde, madencilik alanında eğitim veren mesleki ve teknik eğitim okulları açarak, teknik yeterliliğe, bilgi birikimine ve mesleki sertifikasyona sahip nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi, bu alanda eğitim verecek okullarımızın madencilik sektörüyle etkileşim ve İletişim halinde olmalarını ve madencilik sektörünün ihtiyaçlarına yönelik etkili ve dinamik eğitim modelleri oluşturmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Yılmaz, gerçekleştirilecek protokol kapsamında açılacak olan okulların derslik, atölye ve laboratuar ihtiyaçlarının karşılanacağını, alan öğretmenlerine sektörde işbaşı eğitim verileceğini, yine alanda öğrenim gören öğrencilere işletmelerde beceri eğitimi ve staj imkanı sağlanacağını anlatarak, “Protokol kapsamındaki okullarda sektör çalışanlarına meslek geliştirme ve uyum kursları açılacak. Alana yönelik öğretim programları hazırlanacak, beraber iki bakanlık birlikte güncelleyecek” ifadelerini kullandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile yaptıkları görüşmeler sonucunda 11 ilde 12 mesleki ve teknik okulunda maden teknolojisi alanı açtıklarını bildiren Yılmaz, “Öğrenciler şu andan itibaren kayıt yaptırmaya başladı. Artvin Murgul, Bilecik merkez, Eskişehir Seyitgazi’de, Kahramanmaraş Elbistan’da, Kütahya Emet’te, Manisa Soma’da, Mardin Mazıdağında, Muğla Yatağan, Sivas Divriği ve Kangal, Tekirdağ Süleymanpaşa, Zonguldak Kilimli. Madencilik teknolojisi alanında hizmet verecek yetişmiş iş gücünün sağlanmasıyla birlikte okullarımızın bulunduğu şehirlerde gerçekleşecek madencilik faaliyetleri daha verimli bir şekilde yürütülebilecek. Sektör daha donanımlı elemanlar istihdam etme imkanı bulacak. Gençlerimizde artık işsizlik korkusu yaşamayacak, bu alanda eğitim alacaklar” değerlendirmesinde bulundu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise, “Madencilik sektörünün yılda ortalama yaklaşık 11 milyar dolar ithalat gerçekleştirdiğimiz, yer altı kaynaklarımızın hakikaten çok daha fazla ve verimli bir şekilde hayata geçirilmesi, reel ekonomiye kazandırabilmesi ama bunu ete kemiğe büründürürken en önemli ihtiyacımız olan noktaların başında gelen insan kaynağını en doğru, donanımlı şekilde sektöre kazandırılması için gerekli ihtiyacı ortaya koyacak olan okullarımızda bunun devreye alınmasıydı. Yerlileşme diyoruz, kendi insan kaynağımız diyoruz, kendi sahip olduğumuz değerlerin çok daha fazla, çok daha etkin kullanılmasından bahsediyorsak eğer bunun ilk adımlarından birisi olan 11 tane ilimizde ve 1 ilimizde 2 tane açalım dedik. Ama bu başlangıç. Seneye inşallah bunun sayısını daha da arttıracağız. Bu noktada biz maddi manevi MEB özelindeki devlet okullarımız özellikle Bakanlığımız nezdinde ortaya koyulacak destekle laboratuarlara teknik ekipmanlar modern anlamda ihtiyacımız olan her türlü ekipmanların sağlanacağı bir şekilde çok donanımlı okullar ortaya koymamız lazım” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve Bakan Albayrak, Maden Teknolojisi Alanında Mesleki Eğitim İşbirliği Protokolünü imzaladı.

17 Ağu 2017 - 14:35 - Eğitim & Kültür


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

05

Isakulhas - Cok iyi is imkani veriyorsunuz ya birde yetmedi bölüm acin.kendi memleketimizde termik santral makina bölümünu bitiriyoruz ac kalıyoruz.kaldi ki madencilik bolumu is bulsun.akli olan okumaz bu bölümü.okumasinda.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ağustos 14:35
04

Mevlüt ÇANAK - Çok güzel bir uygulama olur.Meslek Liseleri bunun için var,devamında öğrenci alamayan Teknoloji Fakültemizde Maden Mühendisliği bölümü açılabilir ise daha güzel olur.Haydi Hayırlısı!

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ağustos 14:35
01

Bahadır BOSTANCI - Var olan bölümleri okuyan iş bulabiliyor mu ki yeni bölümde iş imkanı bulucak..geçenlerde alım yapıldı ama tekniker olanlar girebildi mi...önce adeletli bir alım yapılmalı.....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Ağustos 14:35