Elbistan’da ‘kantincisiz kantin’ hiç açık vermiyor

Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi'nde eğitim gören öğrenciler, kantincisi olmayan ‘Dürüst Kantinden’ alışveriş yaparak, aldıkları ürünün parasını kutuya bırakıyor, para üstünü de kendileri alıyor. Kantin kasasında da hiç açık çıkmıyor.

Elbistan’da ‘kantincisiz kantin’ hiç açık vermiyor
Elbistan’da ‘kantincisiz kantin’ hiç açık vermiyor
+3
Haber albümü için resme tıklayın

Elbistan’da bu yıl eğitim-öğretime açılan Bilim Sanat Merkezi’nde eğitim gören öğrencilerde dürüstlüğün önemini pekiştirmek için yaklaşık 1 ay önce ‘Dürüst Kantin’ projesi hayata geçirildi. Haftanın belli günlerinde okullarından arta kalan zamanlarda kendi bireysel özelliklerine göre eğitim gördüğü okulda, küçük çaplı da bir kantin açıldı. 68 öğrencinin eğitim gördüğü Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi’nde açılan kantin, diğer okullardan farklı olarak kantin görevlisi olmadan çalışmaya başladı. Adının da ‘Dürüst Kantin’ konulduğu kantine gelen çocuklar, başlarında öğretmen ya da görevli olmadan alacakları çikolata, meyve suyu, kek gibi ürünleri, üzerinde fiyatları yazan raflardan seçtikten sonra parasını kutuya atarak alışverişlerini yapıyor. Çocuklar, para üstünü de yine aynı kutudaki bozuk paralardan alıyor.

Proje hakkında bilgi veren Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi Rehber Öğretmeni Burcu Yadık Şireci, çocuklarda değerler eğitimi kapsamında güven duygusunu aşılamak adına ‘Dürüst Kantin’in’ açıldığını söyledi.

Dürüst Kantin kasasının bugüne kadar hiç açık vermediğini vurgulayan Şireci, amaçlarının dürüstlük kavramını somutlaştırarak öğrenci davranışına dönüştürmeyi sağlamak olduğunu belirtti.

Dürüst Kantin’de sorumlu bulunmadığı; bir anlamda hem satıcı hem de alıcının öğrenciler olduğuna dikkat çeken Şireci, şöyle konuştu:

“Dürüst Kantini, öğrenciler kendileri yönetiyor. İstedikleri ürünü alıp parasını kasaya bırakıyorlar. O gün yanında parası olmayan öğrenciler de kantinden ihtiyaçlarını karşılıyor ve parasını daha sonra kasaya bırakıyorlar. Bizim kasaya bıraktığımız belli bir miktarda bozuk para var. Ürün stoklarımız belli fakat herhangi bir kontrol mekanizması kullanmıyoruz. Bütün adalet sistemi, o an öğrencinin elinde.”

Akademik eğitimin yanında öğrencilere değerler eğitiminin de verilmesinin önemine işaret eden Elbistan Bilim ve Sanat Merkezi Rehber Öğretmeni Burcu Yadık Şireci, “Akademik eğitim önemi ama önceliğimizin değerler eğitimi olması gerekiyor. Bizler, eğitimciler olarak öğrencilerimize ne kadar güvendiğimizi hissettirebilirsek onlar da o kadar verimli hale geliyor. Öğrencinin kendi kendini yönetebilmesi için uyguladığımız bu yöntem asla bir güven testi değildir. Aksine onlara ne denli güvendiğimizi hissetmelerini sağlıyoruz. Bu sayede de özgüvenleri yükseliyor. Öyle ki; kantinimizin kasası bugüne kadar hiç açık vermedi ve eksiğimiz çıkmadı” ifadelerini kullandı.

Zeynep ve Muhammet Mustafa isimli öğrenciler ise, kantincilerinin olmadığını ve Dürüst Kantin’den tek başlarına alışveriş yaptıklarını belirterek, paralarının da hiç eksik çıkmadığını belirttiler. Öğretmenlerinin kendilerine güvendiğinin altını çizen öğrenciler, “Biz bu şekilde dürüstlüğün ne anlama geldiğini öğreniyoruz” dediler.

20 Eki 2017 - 11:05 - Eğitim & Kültür


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

11

VATANSEVER - helal olsun çocuklar bu haberi ulusal medyaya duyurmak lazım...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ekim 11:05
10

ÖMER - Böyle güzel haberler duymayı özlemiştik gerçekten emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkürler böyle güzel bir projelere çok fazla ihtiyacımız var umarım bu bir öncü olur ve devamı gelir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ekim 11:05
09

Mehmet - keşke bunu tüm Türkiye'ye yayabilsek çok iyi bir düşünce memleketim adına çok mutlu oldum

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ekim 11:05
06

Veli–Talip'e cevap; - Maalesef bazı insanlar sürekli bardağın boş tarafı ile uğraşırlar...O yaştaki çocukların kendilerine koşulsuz güvenin hazzını yaşamaları, oto kontrollerinin gelişmesi (birilerinin gözetimine gerek kalmadan dürüst yaşamayı öğrenmesi) vs vs gibi bi dünya faydalı tarafını sıralayacağımız bu uygulamada insanlar; acaba hangi çocuk para bırakmadan buradan bir şey yürütecek diye mi gözlüyorlar sanıyorsun... Yazık...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ekim 11:05
04

Talip - Sakıncalı bir uygulama olduğu görüşündeyim.Zira masum küçük bir çocuğun para vermeden oradan birşey aldığını farzedin ne olacak bu durumda? O çocuğu dürüst olmamakla mı suçlayacağız veya bu kişinin kim olduğu ortaya çıkmasa bile(ki çıkmaz umarım böyle bir durumla karşılaşılması halinde) tüm öğrenciler zan altında mı kalacak?Kısaca bu uygulamadaki en küçük bir açığın kayıpları çok daha büyük olacaktır.Saygılar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ekim 11:05
03

Fantom - Talip okadar uzaklara gitme.. Bu is cok faydalı olur.. Bak kantin 1 kurus bile acik vermemis zaten.. Hem versese oradaki egitimci senin dusundugunu dusunemezmi.. Ki zaten onlar zeki ve bilime sanata yatkin cocuklar..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ekim 11:05
02

saglıkcı - helal olsun vAllahi.böyle yöneticilere,böyle güzel düşününen insanlara cok ihtiyacımız var.yöneticilik koltugu sevmek degil işini severek insanlıga faydalı olarak calışmaktır.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ekim 11:05
01

Ilhan - Hey Kurban olurum o miniklere iste bu kadar Basit.ne demis atalarimiz agac yas iken egilir.cok super, emegi gecen herkese cok ama cok tesekkür ederim.birde Ümmet eliyle, sözüyle ve herseyle örnek olmasi lazim.Helal olsun sizlere böyle haber coktan beri okumamistim.öpüyorum canlarimi.Allaha emanet olun.insAllah elbistana geldigim zaman Ilk olarak bu minikleri ziyaret edecegim insAllah

Duisburg tan koca selamlar güzel elbistanima

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 20 Ekim 11:05