Elbistan, Yenilenebilir Enerji Lisesi için en büyük aday

Millî Enerji Eğitim Hamlesi kapsamında Kahramanmaraş’a güneş ve rüzgar enerjisi sektöründe nitelikli personel yetiştirilmesi için Yenilenebilir Enerji Lisesi açılacak.

Elbistan, Yenilenebilir Enerji Lisesi için en büyük aday
Elbistan, Yenilenebilir Enerji Lisesi için en büyük aday
Haber albümü için resme tıklayın

Millî Enerji Eğitim Hamlesi kapsamında Kahramanmaraş’a güneş ve rüzgar enerjisi sektöründe nitelikli personel yetiştirilmesi için Yenilenebilir Enerji Lisesi açılacak.

Geçtiğimiz yıl imzalanan protokol doğrultusunda Elbistan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde Maden Teknolojisi Alanı açılmıştı. Yenilenebilir Enerji Lisesi’nin de güneş enerjisi yatırımları göz önüne alındığında ilk sırayı çeken Elbistan’da açılması, bölge için büyük önem arz ediyor. Zira Elbistan, özellikle güneş enerjisi santrali noktasında büyük yatırım alan bölgelerin başında geliyor. Çok sayıda güneş enerjisi santrali üretime başlarken, çok sayıda firma da yatırımlarına başlamak için prosedürlerin tamamlanmasını bekliyor. TEİAŞ, Doğanköy Trafo Merkezi ile Afşin Elbistan Santrali, güneş enerjisi yatırımları kapsamında en fazla kapasite alıyor. Her iki bölgenin kapasitesi, 70 MW’nin üzerine çıkıyor. Rüzgar enerjisi kapsamında da RES kurulması muhtemel ilçeler olan Nurhak ve Ekinözü’ne yakınlığı ile konum avantajını elinde bulunduran Elbistan’ın, Yenilenebilir Enerji Lisesi kurulmasına aday gösterilmesine imkan tanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında "Tabii Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri" açılması için iş birliği protokolü imzalandı. Milli Enerji Eğitim Hamlesi protokolüne göre, ilk aşamada Kahramanmaraş, Artvin, Kütahya, Zonguldak, Trabzon, Hatay, İstanbul, Sivas ve Balıkesir'de açılacak okullar, yenilenebilir enerji sahasına nitelikli personel yetiştirmek için çalışacak. 16 derslikli 10 okuldan 7’si, yenilenebilir enerji lisesi, 3’ü de tabii kaynaklar lisesi olacak.

Tabii Kaynaklar ve Yenilenebilir Enerji Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri imza töreninde konuşan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, protokollerin imza aşamasına gelmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Yılmaz, "Bugün burada imzalayacağımız 4 protokolle her biri 16 derslikli 10 Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesini (MTAL), pansiyonu ve kapalı spor salonu ile birlikte mesleki eğitime kazandıracağız” dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise, “Meslek lisesi sadece bir okul meselesi değil, bunun ötesinde kalkınma meselesidir” diyerek, şunları söyledi:

“Dünya yeni bir dönemin eşiğinde. Artık teknoloji kullanan değil, üreten ve ihraç eden ülkelerin altın çağını yaşayacağı yeni bir yüzyıla girdik. Türkiye'ye en büyük sıçramayı yaptıracak olan, teknoloji alanında da üretim ortaya koymasıdır. Tüm stratejileri de teknoloji yerlileştirilmesi üzerine kuruyoruz. Sadece ihtiyaçlarımızı karşılamayı değil, Türkiye'nin bu alanda üretim üssü haline gelmesini amaçlıyoruz. Yerli üretim ve teknolojiyi ne kadar geliştirirsek, dünyanın geleceğinde de o kadar söz sahibi oluruz. Enerjinin her alanında ihtisaslaşmaya giden eğitim kurumlarına ihtiyacımız var. 10-20-50 yıllık planlar yapıyorsak, bu süreci besleyecek insan kaynağı da aynı ölçüde olmak zorunda. Milli enerji ve maden politikası Türkiye'nin gelecek hedefleriyle uyumlu şekilde hazırlandı. Bu hedeflerin gerçekleşmesi için kalifiye, yetişmiş ve nitelikli insan kaynağının oluşturulması da gerekiyor. Bizi hedeflerimize ve geleceğe taşıyacak gençlere yatırımın temellerini atıyoruz. Bu hiçbir maddi yatırımla ölçülemeyecek bir yatırım. 16 derslikli 10 okulun yapımı gerçekleşecek. Bunlardan 3'ü yenilenebilir enerji lisesi, diğer 7'si tabii kaynaklar lisesi olacak. Atölye, laboratuar, pansiyon ve kapalı spor salonlarıyla tam donanımlı liseler kurulacak. Bu okullarımız hem enerji teknolojilerinin geliştirilmesi hem de rezerv madenciliği anlamında çok önemli bir rol ifa edecek.”

Meslek liselerinin sayılarının daha da artırılması gerektiğini belirten Albayrak, gelişmiş ülkelerde mesleki eğitime ciddi önem verildiğini ifade ederek, "Meslek lisesi sadece bir okul meselesi değil, bunun ötesinde kalkınma meselesidir. Meslek lisesi bir ülkenin büyümesi, gelişmesi ve üretmesi için önemlidir. Daha yolun başındayız, daha büyük başarılara imza atacağız. Amacımız, bilimsel ve teknolojik bilgiyi pratik alana taşıyarak enerjide teknoloji üretiminde Türkiye'nin yetkinliğini artırmak. Türkiye'nin kara ve deniz sondajcılığında kendi hedeflerine, kendi imkanlarıyla ilerleyeceğine inanıyorsak, ülkemizi muasır medeniyetler seviyesi üzerinde hayal ederek tek tek hedeflerimize bu sağlam adımlarla ilerleyeceğiz. Heyecanımızı, motivasyonumuzu işte bu gençlerimizin üzerine inşa ediyoruz. İşte bu yatırımlarla, ortaya koyduğumuz büyük ve güçlü Türkiye idealini daha da ileriye taşıyacağız" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından 4 şirketin destekleriyle gerçekleştirilen proje için Nurol Holding, Sabancı Vakfı, TANAP Doğalgaz İletim AŞ ve Doğanlar Holding'in temsilcileri protokolü imzaladı.

17 May 2018 - 14:31 - Eğitim & Kültür


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

Serkan - 3 üncü bir katliam termik santrali yapılmasında

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 14:31
02

Elbistanlı - Elbistana Yenilenebilir Enerji lisesinin açılabilmesi çalışmaları güzel haber Bu lisenin açılması için emek sarf eden bütün yetkilileri kutlarım Ancak Aynı çalışmaları MEB Nitelikli okul listesinde görülen Ama Sehven ismi yanlış yazıldığı söylenerek Maraş merkeze kaydırılacağı söylenen Elbistan Dulkadiroğlu lisesi içinde gösterilmesini bekliyorum. BU SÖYLENTİLERİN DOĞRU OLUP OLMADIĞINI YETKİLİLERİN VE EĞİTİM SENDİKALARININ BİR AÇIKLAMA YAPARAK BİZLERİ BİLGİLENDİRMELERİNİ İSTİYORUM. Bir Elbistanlı olarak bu konu çok önemli Çünkü Fen lisesini 1-5 puanla kazanamayan 180 tane Elbistan ve çevresindeki başarılı öğrencilerimizin geleceği için hayati önem taşımakta ve bu çocuklarımıza sahip çıkmamız gerekmektedir.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 14:31
01

Yerinde - Ulan vay be adamlar oy icin neler düsünmüs.lisede egtim bitmis yenilenebilir enerji lisesi kurmuslar saka gibi... liseyi bir kenara koy o kadar mühendis issiz var onlari degerlendirsen bu yenilebilir(!) Kaynaklar icin?

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 17 Mayıs 14:31