DEPREM GERÇEĞİ

Amacım, bu yazıyla insanlar üzerinde panik yaratmak, moral bozmak değil, olası muhtemel bir deprem felaketine karşı hazırlıklı olmamız gerektiğini vurgulamak.

Türkiye Alp-Himalaya veya Akdeniz Çevresi Deprem Kuşağı olarak adlandırılan ve her yıl Dünya’da meydana gelen depremlerin en tehlikeli kesiminde yer almaktadır

Ülkemiz batıda Ege Denizinden başlayıp Van Gölü’ne kadar uzanan Kuzey Anadolu Fayı, güneyde Kızıldeniz’den başlayıp Hatay’a kadar uzanan ölü Deniz fayı, Hatay’dan başlayıp Osmaniye-Kahramanmaraş-Adıyaman-Bingöl üzerinden Erzincan’a kadar uzanan Doğu Anadolu Fayı ile kesişen fay hattı. Niğde civarından başlayıp Mersine doğru uzanan Ecemiş Fayı yine Niğde’den başlayıp Ankara civarına kadar uzanan Tuz Gölü Fayı, kuzeyde Niksar – Erbaa Fayı, Keskin Fayı, Sultandağ Fayı, Eskişehir Fay Zonu gibi büyük deprem yaratacak potansiyelde pek çok aktif fay tarafından örümcek ağı gibi sarılmıştır.

İlimiz ise deprem bakımından birinci derecede risk taşıyan 580 km. uzunluğunda olan Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde yer almaktadır. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Jeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Alican Kop, bundan dört-beş yıl önce yaptığı açıklamada doğu Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan bütün illerde deprem riski olduğunu fakat Kahramanmaraş’ın deprem riski diğer illere göre daha fazla olduğunu belirtmişti.

İlimizin üzerinde olduğu Doğu Anadolu Fay hattının toplam 6 tane segmenti var. Bu segmentler 1800’lü yıllarda kırılmış ve deprem üretmişler. Örneğin Türkoğlu’ndan Hatay’a uzanan segment 1800’lü yıllarda 7 büyüklüğünde deprem üretmiş. 1860’lı yıllardan bu yana segmentler de depremler meydana gelmiş. Fakat Gölbaşı-Türkoğlu segmenti üzerinde bu dönem içerisinde deprem yok. Bu segment üzerinde 1114 yılında 7 büyüklüğünde ve 1513 yılında deprem olmuş. Buna göre bu segment yaklaşık 400 yılda bir deprem üretiyor. Fakat en son meydana gelen depremden sonra 500 yıl deprem olmamış. Dolayısıyla Kahramanmaraş ve civarında hiçbir şeyin tetiklemesine gerek kalmadan geç kalınmış bir deprem riski bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra Elbistan, Afşin, Göksun’da tehlike arz eden yerler arasında. Çünkü bu alanlar su zeminlerin kurulmuş alanlar. Elbistan civarında Sürgü’den başlayan, Sürgü Nurhak, Elbistan Göksun üzerinden Yumurtalığa kadar devam eden bir fay zonu var. Bu fayda 1544 yılında 7 büyüklüğünde deprem üretmiş.

Depremin başka bir etkisi ise sıvılaşma konusu. Sıvılaşma tamamen zeminle ilgili olan bir şey. Bu sıvılaşmaya karşı siz binanızı ne kadar sağlam yaparsanız yapın buna karşı önlem olmuyor. Eğer gevşek suya doygun taneli bir zemin varsa deprem sırasında bu zemin tamamen su gibi davranıyor. Yapı ne kadar güçlü olursa olsun bu durumda bina zemine gömülebiliyor ve devriliyor. Elbistan-Afşin-Göksun civarında tamamen sıvılaşmaya yönelik zeminler var.

-------------------------------------------------------------------------

Depremlerin afete dönüşmesinde; yer seçiminde düşülen hatalar, projelendirmede düşülen hatalar, malzeme seçiminde düşülen hatalar, yapım aşamasında uygulama hataları, denetimde görülen yetersizlikler rol oynamaktadır. Bu konuda ülke yönetiminin en yetkilisinden başlayarak her bireye kadar büyük sorumluluklar düşmektedir.

Şimdi şöyle bir de gerçek var;

Yerleşim yerleri kurulmuş değiştirmeye gücümüz yetmez.

Binalar dikilmiş yıkıp yeniden yapmaya gücümüz yetmez.

Allah olmayanlara da nasip etsin inşallah diyerek, kafamızı sokacak bir evi bulduğumuza şükrediyoruz.

Hal böyle iken, olası bir depreme karşı yapmamız gereken hazırlıkları gözden geçirmeliyiz.

Depremden önce alınması gereken küçük, fakat deprem sırasında çok büyük tehlikelerden koruyacak bazı önlemler:

  • Ev içerisinde ki dolaplar ve dolap üzerindeki eşyaları düşmemesi için sabitlemek.
  • Soba ve diğer ısıtıcılar devrilip yangın çıkmaması için sağlam malzemelerle duvara veya yere sabitlemek.
  • Tavan ve duvara asılan avize, klima vb. cihazlar bulundukları yere ağırlıklarını taşıyacak şekilde sabitlemek.
  • İçinde ağır eşyalar bulunan dolap kapakları mekanik kilitler takılarak kapatmak.
  • Küçük nesneler ve şişeler, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirmek.
  • Oda içerisinde oturduğumuz ve yattığımızda üzerine düşecek gibi duvarda asılı, duvar saati pano gibi nesneleri bulundurmamak veya düşmeyecek şekilde sabitlemek.
  • Binadan acilen çıkmak için kullanılacak yollardaki engelleri kaldırmak. .
  • Bir afet ve acil durumda aile bireyleri ile iletişimin nasıl sağlayacağı, buluşma yerleri belirlemek.
  • Bina ve evlerde kolay ulaşılabilecek yerlerde yangın söndürme tüpleri bulundurmak.
  • Olası bir deprem sırasında hemen ulaşabileceğimiz yerde el feneri bulundurmak.
  • Deprem anında lazım olabilecek başta düdük olmak üzere fener, pil, radyo, ilk yardım malzemeleri, uzun süre bozulmayacak yiyecek gibi eşyaların olduğu deprem çantası hazırlamak.

Deprem anında bina içerisindeysek:

  • Kesinlikle panik yapılmamalıdır.
  • Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.
  • Balkona çıkılmamalıdır.
  • Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır.
  • Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.
  • Kibrit, çakmak yakılmamalı, elektrik düğmelerine dokunulmamalıdır.
  • Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir.
  • Okulda sınıfta ya da büroda ise sağlam sıra, masa altlarında ve ya yanında; koridorsa ise duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.
  • Pencerelerden ve camdan yapılmış eşyalardan uzak durulmalıdır.

Deprem anında açık alandaysak:

  • Enerji hatları ve direklerinden, ağaçlardan, diğer binalardan ve duvar diplerinden uzaklaşılmalıdır. Açık arazide çömelerek etraftan gelen tehlikelere karşı hazırlıklı olunmalıdır.
  • Binalardan düşebilecek baca, cam kırıkları ve sıvalara karşı tedbirli olunmalıdır.
  • Toprak altındaki kanalizasyon, elektrik ve gaz hatlarından gelecek tehlikelere karşı dikkatli olunmalıdır.
  • Sarsıntı sırasında karayolunda seyir halindeyseniz, bulunduğunuz yer güvenli ise; yolu kapatmadan sağa yanaşıp durulmalıdır. Kontak anahtarı yerinde bırakılıp, pencereler kapalı olarak araç içerisinde beklenmelidir. Sarsıntı durduktan sonra açık alanlara gidilmelidir.

    TEDBİR BİZDEN, TAKDİR ALLAH’TAN

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mahir Başpınar - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

İsrafil Avcı - Maraş Afşin ilçesinde yaşayan biriyim 6 şubat deprem ler den sonra bizim buralarda bir daha büyük bir deprem riski var mı hocam

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 19 Mart 21:22
03

Yusuf - Vay be ne kadar çok makale yazılmış oysa uyarı amaçlı hatay kahramanmaraş fay zonu hakkında.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 24 Şubat 04:13
02

Cemal ALAYURT - Bir eleştiriden çok bir ricadır benimki....

Yazıların bilimsel ağırlıklı olmasından kaçının, zira bu bir uzmanlık işidir.

Yazılarda eş anlamlı sözcüklere dikkat edin ki yazma işini ciddiye aldığınız belli olsun.(olası/ muhtemel )gibi

Yazar kendi işini ciddiye almazsa okuyucu hiç almaz.

Çokça yabancı sözcük, yabancı terim kullanmak sizi asla okuyucudan daha bilgili yapmaz...

Teşekkür ediyor kaleminiz kırılmasın diyorum...

saıgıyla...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Kasım 12:34
01

Okur - Göz ardı ettiğimiz çok önemli bir konuyu gündeme taşımışsınız. Teşekkürler

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 23 Kasım 12:34

AKARYAKIT SATIŞ ELEMANI

istasyonumuzda çalıştırılmak üzere bay akaryakıt satış elemanı alınacaktır. müracaatlar şahsen yapılacaktır.

0(000) 000 00 00 OPET ELBİ̇STAN ENSAR PETROL

ELEMANLAR ARANIYOR

KARAKUŞLAR AYGAZ TÜP BAYİİ VE SENDEO KARGODA ÇALIŞTIRILMAK ÜZERE EHLİYETLİ BAY ELEMAN VE BİLGİSAYARDAN ANLAYAN BAYAN ELEMAN ALINACAKTIR.

Mikail Karakuş 0544 346 86 86

ELEMANLAR ARANIYOR

KARÇEK TARIM ÜRÜNLERİ ÇALIŞMA ARKADAŞLARI ARIYORUZ

Kiralık Oto Yıkama

Kiralık Oto Yıkama şartlar yüz yüze görüşülecek 0543 485 8743

ELEMANLAR ARANIYOR

Temap harita ve inşaat Mühendislik Ön Muhasebe Personeli *Ms Office (word-excell) programlarına hakim. *Faturalama ve ön muhasebe işlerini yönetebil...

MATEMATİK DERSİ VERİLİR

İşletme mezunuyum kendi evimde İlk ve Ortaokul öğrencilerine matematik dersi vermekteyim ilgilenirseniz . Ayrıntı ve bilgi için 0543 583 86 11

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YOR

BAYAN ELE­MAN ARA­NI­YORÇay ve te­miz­lik yemek iş­le­ri­ne ba­ka­cak bayan ele­man ara­nı­yor.Mü­ra­ca­at şah­sen ya­pı­la­cak­tır. GÜ­MÜŞ­LER TRAK­T...

KİRALIK İŞYERi

Kızılcaoba Mahallesi Kışla Caddesi Corcular Market yanı 66 m2 işyerim kiralıktır. Tel: 0 543 618 21 04

BAYAN ELEMAN ARANIYOR

BAYAN MUHASEBE ELEMAN ARANIYOROrganizede kurulan işletmemize iş tecrübesi olan bayan muhasebe elemanı alınacaktır. Tel: 0553 940 23 75 Mail:Ybmermerr@...

KAYIP İLANI

Saraykent Ehli Beyt Cami taraflarında Şok Markete gidilen yolda altın zincir kolyem kaybolmuştur bulan kişinin Ehli Beyt Cami Hocasına vermelerini ric...