BİLİMSEL TIP ve BİZİMSEL TIP

BİLİMSEL TIP ve BİZİMSEL TIP

Bu yazımızda başlıktan da anlaşılacağı üzere bilimsel olarak tıp yaklaşımları ve kulaktan dolma ya da günümüze göre revize edersek ekrandan görme tıp bilgisi olarak sunulan yaklaşımları elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım. Öncelik olarak bilimsel tıp bizlerin yani hekim ve sağlık çalışanlarının uyguladığı yöntemler olup mutlak surette kanıta dayalı bir model üzerinden yürütülmektedir. Yani bazılarının çok basite indirgediği iki bakıp ilaç yazma hareketinin arkasında yüzlerce yıl, binlerce kişinin yaptığı çalışmaların sonuçlarına göre hareket ederek teşhis ve tedavi etme söz konusudur.

Oysa bizimsel tıp olarak adlandırdığım olayda herhangi bir bilimsellik ya da kanıta gerek yoktur. “Eskiden bizim bir yakında da bundan vardı, şu ilacı kullandı geçti. Al sende kullan diyerek” pek çok hastanın daha sağlık hizmetine ulaşmadan zarar görmesine neden olan bir yaklaşımdır. Günümüzde insanların entelektüel ve sosyokültürel gelişimlerinin artması ile nispeten azalmış olan bu tarz yaklaşım yerini yeni bir tehlikeye bıraktı. “İnternet”. Bizimsel tıp yaklaşımları daha yazılı ve görsel olarak bilimsel yaklaşımlara daha yakın bir şekilde yayılmaya başladı. Mesela entelektüel seviyesinden şüphe duymadığım bir kişiden duyduğum bir soru beni bu makaleyi yazmaya yöneltti. O kişinin bile internette dolaşan kirli bilgilerden etkilendiğini görünce “eyvah” dedim. Soru şu “Yüz felci geçirdiğini fark ettiğimiz kişinin parmaklarını toplu iğne ile çok küçük Kan akışı sağlarsak felci engellemiş olur muyuz?” idi. Neyse ki sorgulamış ve uygulamasını yapmadan önce bana sormak gelmiş aklına ki en doğrusu buydu. Yaklaşımın mantığı, kanıtı, uygulanmışlığının olup olmadığı belli değil. “Nereden duydun?” dediğimde “internette okudum” dedi . Daha önceki yazılarımda bahsettiğim ananevi yaklaşımlarla bu bizimsel tıp yaklaşımlarını karıştırmamak gerekli. Zira ananevi yani öncül tıp uygulamalarında başlatanın kim olduğu bilinmemekle beraber uygulanırlığının fazla olduğu bilinmektedir. Mesela darbe sonucu incinen parmağa hamur sarmak pek çoğumuzun bildiği bir yaklaşımdı ve ananevi yani öncül tıp yaklaşımıdır. Oysa bizimsel tıp yaklaşımlarında böyle bir bilinirlik yoktur. Çoğunda uzak doğu tıp yaklaşımı olarak söylenir, ama kaynak yok, ya da böyle yapmışlar ve düzelmiş denir, kim sorusunun cevabı ve kanıtı tabi ki yok.

Demem o ki bedenimiz bize emanet ve ona iyi bakıp bakmamak bizim elimizde. İlk emri “Oku” olan bir dinin mensubu olarak daima ilimin ve bilimin ışığında ilerlemeliyiz. Bana şifa ver ya Resulullah dendiğinde ‘’hekime gidin’’ diyen bir peygamberin ümmeti olarak bu tarz yaklaşımlar değil sağlık profesyonellerinin önerilerine uymalıyız.

Hoşçakalın sağlıkla kalın.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Mustafa Emrah Kaya - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Elbistanın Sesi Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Elbistanın Sesi Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Elbistanın Sesi Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Elbistanın Sesi Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

03

orhan - internet iyidir.doktorların uygulamalarını da sorgulamak ve doktorlardan bilgi almak için iyidir.bazı doktorlar açıklama gereği bile duymadan teşhisi koyuyor..önemli bir operasyon geçireceksem ben şahsen birkaç doktora görünürdüm.hiç ihtiyacın olmadığı halde ameliyat olmak istemem.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Haziran 13:31
02

Mustafa Emrah Kaya - Orhan bey sonuna kadar haklisiniz kişisel olarak bütün hasralarıma canınız değerli mutlaka başka Dr dan görüş alın bundan dolayı aman bak başka Dr a gitmiş diye gocunma olmaz derim lakin İnternette kaynağı belirsiz tedavi uygulamalarından da korkarım zira bir Dr müdahale ederken risklerini belirtir ama bu tarz uygulamalarda en ufak bir uyarı ya da daha önceden geçerliliği kanıtlanmış bir ispat bulunmamaktadır

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Haziran 13:31
01

Mehmet YÜCEL - MİLLETİMİZ BİR ÇOK İLLERDE ÖZELLİKLEDE CEYHANDA UZMAN DOKTORLARI BIRAKIP NE OLDUĞU BELLİSİZ İNSANLARA YÜKLÜ PARA VETEREK BEL ÇEKTİRMEYE GİDİYORLAR BEN ANNEMİ DE GÖTÜRDÜM PERİŞAN ETTİLER SONRASINDA SİZ ELBİSTANDA İKEN SİZE GELDİK EVEL ALLAH SİZİN SAYENİZDE ANNEM ŞİFA BULDU ALLAH RAZI OLSUN HOCAM SİZİN BOŞLUĞUNUZU KİMSE DOLDURAMAZ ALLAH,TAN BAŞARILARININ DEVAMINI DİLETİM

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 02 Haziran 13:31